tutte le volte che faccio la pasta mio marito deve assistere e partecipare,questo dopo che io ho preparato gli ingredienti (in questo caso pulito le vongole ,operazione molto noiosa per lui),alla fine e important e ca siamo stati insieme finche si cucina che dopo quando si sistema la cucina ,il signore e stanco!
In toate retetele cu paste Dani isi baga manutele, asta bineinteles dupa ce am curatat eu vongolele, e prea plictisitoare aceasta operatie pt. el. Din cate am inteles in Romania nu exista un nume particular pt. vongole, asa ca le spun scoici in mod generic, oricum procedeul e acelasi si in caz ca folositi midii. Vongolele au conchilia striata de culoare alb-negru iar midiile sunt negre si netede.
Ingrediente/Ingredienti
400 g pasta (eu am folosit reginette)/400 g pasta(reginette)
1 kg vongole (scoici)/1 kg vongole
1 ardei iute rosu/ 1 peperoncino
patrunjel/prezzemolo
un catel usturoi/aglio
putin vin alb/vino bianco
ulei masline/olio oliva
o rosie (se poate si fara )/un pomodoro (mava bene anche senza)
Preparare/preparazione
- Vongolele(scoicile) se pun in apa rece sarata cu sare mare si se schimba apa de 2-3 ori, dupa care probam scoicile sa vedem daca sunt pline de nisip. Eu am folosit scoici deja curatate de vanzator deci sigure si fara nisip. Pt. a proba scoicile incercam sa le deschidem usor cu un cutit, daca reusim, atentie ca sunt cu nisip, in caz contrar sunt bune.
- Se pune apa la fiert pt. pasta, eu am adaugat si cateva frunze de busuioc (pt. aroma) iar cand fierbe adaugam pasta si saram. Cand sunt fierte pastele le scurgem de apa.
- Intre timp intr-o tigaie punem uleiul de masline, un catel de usturoi, ardeiul iute si putin patrunjel taiat marunt, adaugam putin vin alb dupa care punem si vongolele, le acoperim cu un capac (in acest fel ele incep sa se deschida).
- Usturoiul se scoate cand e putin prajit deoarece daca se arde se face amar..
- Vongolele(scoicile) vor incepe sa se deschida, eu am scos cateva conchilii, am mai adaugat o rosie taiata bucatele mici si am lasat sa scada apa de pe ele.
- Am adaugat pastele, am amestecat ca sa se imbine aromele, am stins focul si am servit.
ITALIANO
- mettiamo le vongole in acqua fredda con dell sale grosso ,cambiamo l’acqua 2-3 volte dopo di che controliamo le vongole se sono senza sabbia,se si aprono facilmente quando facciamo presione con un coltello e possibile che dentro ci sia anche della sabbia
- mettiamo a bollire l’acqua ,e quando bolle aggiungiamo la pasta e saliamo
- nel fratempo mettiamo in un tegame olio oliva ,l’aglio ,peperoncino ,prezzemolo aggiungiamo del vino bianco e le vongole,copriamo con un coperchio e lasciamo che si aprono le vongole
- tiriamo fuori l’aglio per non farlo friggere troppo che diventa amaro
- le vongole cominciano a aprirsi ,tiriamo fuori qualche conchilia ,aggiungiamo se vogliamo un pomodoro a pezzi e lasciamo che si asciuga l’acqua nel tegame
- quando la pasta e cotto la scoliamo e la mettiamo nel tegame per 1-2 minuti per far sposare bene gli aromi
4 settembre 2010 alle 07:23
[…] povestea asta, bucatarii nostri au folosit o punga de scoici vongole (pe care al meu var a cumparat-o de la Selgros), jumatate de pahar de vin alb demisec, cateva […]
11 Maggio 2009 alle 11:01
Merita incercate toate bunatatile recomnadate aici!
11 Maggio 2009 alle 10:58
imi amintesc cu placere prima oara cand am mancat gatite de aangela la milano , undeva prin 2002 ! succes !
8 aprile 2009 alle 14:34
io gli prendo a esse…oppure al mercato stradale ,salutami il golosone!
8 aprile 2009 alle 14:09
max ha voglia di pasta con le vongole provero’ la tua ricetta..dove mi consigli di andare a prenderle buone ed economiche?
21 marzo 2009 alle 11:19
buna,eu scot nisipul de la scoici astfel:le las cam 2 ore in apa cu sare si se deschid singure,asta binenteles daca sunt proaspete,adica inca vi.