I profiteroles e un dolce conosciutissimo che piace a tutti,la presentazione e importantissima quindi ho preparato qualche cigno(vedrete non e molto complicato),come al solito mi ha aiutato solo mio figlio Cezar ,il resto della famiglia …a mangiato!A piacere da provare anche un altra variante per la glassa ,a mio parere migliore: ricetta qui :
Profiterolul e o prajitura foarte cunoscuta si care place tuturor. Modul de prezentare e important asa ca am pregatit cateva lebede (o sa vedeti ca nu e complicat deloc) si un mic “lac”. Ca de obicei ajutorul meu Cezar a participat iar ceilalti au ajutat doar la ultima faza, adica la mancat!Daca doriti puteti folosi aceasta glazura,dupa parerea mea e mult mai buna:reteta aici
Ingrediente/ingredienti
120 ml lapte/120 ml latte
100ml apa/100 ml acqua
1 lingurita zahar/1 cucchiaino zucchero
un strop de sare/pizzico sale
125 g unt/125 g burro
190 g faina/190 g farina
4 oua/4 uova
Crema/crema
5 galbenusuri/5 tuorli
625 ml lapte/625 ml latte
1/2 pastaie de vanilie/1/2 bacca di vaniglia
75 g amidon sau faina/75 g amido opp. farina
170 g zahar/170 g zucchero
coaja lamaie/buccia limone
250 ml frisca batuta/250 ml panna montata
Glazura ciocolata/glassa ciocolato
400 g ciocolata amara/400 g cioccolato fondente
300 ml frisca nebatuta/300 ml panna
Cosuletul/la Cesta
100 g zahar/100 g zucchero
100 g faina/100 g farina
100 g unt/100 g burro
100 g albus (de la cca 3 oua)/ 100 g albume(da cca 3 uova)
Preparare
- Pregatim bigne(eclerele): intr-o craticioara punem apa, laptele, untul, zaharul, sarea si lasam sa fiarba, cand a clocotit punem faina si amestecam pe foc mic pana cand se desprinde aluatul si se formeaza o mingiuca.
- Lasam aluatul la racit si cand e rece, incorporam ouale unul cate unul.
- Punem aluatul in spritul de patiserie dupa care formam bilute de aluat.
- Ca sa pregatim lebedele trebuie sa punem aluatul in forma de eclere si sa facem cateva in forma de 2 urias.
- Punem la cuptor la 180C pana vedem ca s-au colorat frumos, nu ii scoatem mai repede ca se lasa aluatul.
- Cand s-au racit formele de ecler(alea lunguiete) la taiem cate un capacel pe care il vom taia din nou in doua pe lungime, formand astfel aripile lebedei. Punem crema in baza de eclere, punem 2 urias pe post de gat pentru lebada, adaugam putina frisca si lipim aripile lateral.
- Umplem bigne cu crema: punem crema in spritul de patiserie facem cu varful o gaurica mica si umplem bigne cu crema
- Pregatim crema pasticera: taiem in lung pastaia de vanilie si o punem in laptele cald cca 15 minute ca sa prinda aroma.
- Amestecam intr-un vas care poate fi pus in microunde zaharul, galbenusurile, amidonul sau faina, coaja de lamaie si adaugam laptele cald. Punem laptele incet ca sa nu se formeze cocoloase, incetisor.
- Punem compozitia in microunde 1 minut si amestecam, daca nu s-a ingrosat mai punem in microunde inca 1 minut, scoatem afara si amestecam bine de tot si lasam la racit.
- Batem frisca, lasam deoparte cca 50 g pt umplut lebedele iar restul il amestecam cu crema
- Cosuletul: lasam untul sa se topeasca latemperatura camerei, dupa care il amestecam cu restul ingredientelor pana obtinem un aluat destul de omogen.
- Punem pe o tava mare aluatul in forma de cerc si dam la cuptor la 170 C pana ce vedem ca marginile se fac maronii.
- Rasturnam aluatul pe un bol si lasam la racit. Cand avem nevoie sa-l umplem il rasturnam
- Glazura de ciocolata: punem la topit pe baie de aburi frisca si ciocolata, amestecam bine
- Formam prajitura: bigneurile rotunde umplute cu crema le trecem prin glazura de ciocolata si le asezam in cosulet, deasupra punem lebedele, dam la rece, dupa care putem servi.
ITALIANO
- per i bigne:in un pentolino mettiamo l’acqua ,il latte,il burro lo zucchero il sale,quando bolle aggiungiamo la farina in un colpo solo ,abasiamo la fiamma e mescoliamo finche’ l’impasto si stacca dalle pareti dell pentolino
- lasciamo raffredare l’impasto ,e dopo ggiungiamo le uova uno per uno ,incoporiamo un uovo,mescoliamo bene e aggiungiamo un altro
- mettiamo l’impasto nelle sacca delpasticiere e formiamo i bigne.per fare i cigni dobbiamo fare qualche bigne lungo e con una punta più sottile dei 2 giganti (saranno il collo e la testa dei cigni)
- mettiamo in forno a 180 C finche sono dorati ,non aprire il forno prima che sono ben dorati ,si sgonfieranno
- quando i bigne lunghi sono freddi gli tagliamo per il lungo ,il coperchio di sopra lo tagliamo a meta per il lungo (saranno le ali del cigno) qundo e pronta la crema riempiamo la base con la crema,mettiamo il 2 aggiungiamo dellapanna montata atacchiamo sui lati le ali ,il cigno e pronto
- per riempire i bigne con la crema si fa un piccolo bucco con la punta della tasca del pasticiere e riempiamo il bigne con la crema
- Prepariamo la crema tagliamo per il lungo la bacca di vaniglia e la mettiamo nel latte caldo per 15 minuti ,per far si che il latte prende l’aroma
- in un vaso che può andare nel microonde mescoliamo lo zucchero ,la farina opp. l’amido e i tuorli e la buccia di limone.aggiungiamo il latte caldo ,mettiamo il latte piano piano mescoliando sempre
- mettiamo il composto nel microonde per 1 minuto,tiriamo fuori mescoliamo se la crema e densa lasciamo riposare ,se no,mettiamo un altra volta nel microonde,facciamo raffredare la crema
- montiamo la panna lasciamo un po per i cigni e il resto lo mescoliamo a la crema
- La cesta il burro a temperatura ambiente lo mescoliamo con il resto degl’ingredienti finche atteniamo un impasto omogeneo.
- su una teglia rotonda coperta con carta forno mettiamo l’impasto e subito nel forno caldo a 170C finche i bordi diventanno maroncini
- prendiamo una baccinella e sopra gli rovesciamo la pasta cotta cosi finche si raffreda prendera la forma della cesta,lasciammo raffredare ,quando abbiamo bisogno di riempirlo lo capovolgiamo
- la Glassa mettiamo a bagno maria la ciocolatae la panna ,mescoliamo bene
- la finitura del dolce i bigne gli riempiamo con la crema, gli passiamo nella glassa di ciocolato e gli sistemiamo nella cesta ,formiamo i cigni e gli possiamo sui bigne,mettiamo in frigo prima di servire
18 novembre 2011 alle 07:25
superb
18 novembre 2011 alle 18:22
Mersi!
12 Maggio 2011 alle 06:02
[…] profiteroles lo già preparato un altra volta ,la ricetta e qui ,ma la glassa non mi convinceva .La volevo più aerata ,somigliante a quella che era sopra il […]
11 febbraio 2010 alle 17:38
Ciao Marta,nu numai par simple de facut asa si e! si atrag privirile tuturor mesenilor!
11 febbraio 2010 alle 14:14
Ce frumoase sant lebedele, par simplu de facut si sunt superaspectuoase! brava!
28 gennaio 2009 alle 15:23
felicitari! ma bucur foarte mult ,le pup pe fete!
28 gennaio 2009 alle 09:47
Ciao, mersi pentru reteta si pentru instructiuni. Mi-au iesit foarte bine bignele si lebedele, cosuletul nu l-am facut. A fost un succes, le-au placut foarte mult fetelor. Am avut primul ajutor din partea lor , au curatat vasele de la crema si ciocolata cu degetele 🙂
27 gennaio 2009 alle 12:07
aluatul pune-l in punga si fa gaura ,merge mai repede
crema pasticera poti sa o faci si pe baie de aburi
cand umpli bigne cu crema pune varful ala subtire
sa nu deschizi usa la cuptor pana se coc ,bigne ,o sa creasca bine ,cam 50%.iti urez bafta!
27 gennaio 2009 alle 10:54
Ciao, pot sa pun aluatul in seringa aceea mai mare cu care se orneaza cu frisca ? nu am sprit de patiserie…Iar varful la seringa o sa il pun pe cel care are deschizatura mai mare , iar cand umplu bignele cu crema pun varful acela subtire si lung …Sau aluatul sa il pun intr-o punga si fac o gaura? Crema pasticera se poate face si pe baie de aburi sau doar la MO? Bignele cat timp(aprox) trebuie sa stea la cuptor? Cresc mult? Isi dubleaza volumul?Vreau sa fac azi si am emotii :p .Pa
22 dicembre 2008 alle 22:21
superrrrrrrrrrrrrrrrrr 🙂 :p
17 dicembre 2008 alle 15:10
ciao luci,lebedele cu siguranta au sa-i placa fetitei tale iar cosuletul cred ca e mai bine din foi de placinta sa il faci dar sa le coci direct pe fundul unei oale .ciao si astept sa imi spui cum a iesit!
17 dicembre 2008 alle 14:15
arata superb llebedele trebuie sa incerc si eu cred ca fetita mea va fi incantata 🙂 ;cosuletul l-as pute face din foi de placinta sau aluat foetaj?
29 novembre 2008 alle 23:08
felicitari! stiu ca nu e asa simplu de realizat asa ca inca odata felicitarile mele! sper ca familia a fost incantata de rezultatul muncii tale.
vad ca iti plac retetele noastre si iti multumim pentru incredere!ciao 🙂
29 novembre 2008 alle 18:57
Tocmai am terminat de facut profiterolul cu lebede si cu cosulet, cu tot, sunt foarte bune toate. Mersi de reteta! 🙂
7 novembre 2008 alle 18:41
am sa-i transmit felicitarile tale! 🙂
7 novembre 2008 alle 18:37
A devenit un profesionist!
1 novembre 2008 alle 23:01
multumesc Ioana,sa stii ca la poze ma ajuta mult de tot si sotul meu care de dragul meu ,a inceput sa invete sa foloseasca aparatul de fotografiat!
1 novembre 2008 alle 22:50
Reteyele si pozele tale concureaza cu revistele de specialitate! Felicitari!
31 ottobre 2008 alle 21:09
ciao anca-la glazura de ciocolata se pune frisca aia din cutii daca e posibil ai grija sa nu fie indulcita si foloseste ciocolat amaruie. din cantitatile scrise mai sus pot sa manance linistit 5 adulti ,eu pe langa cosulet am mai avut inca doua boluri ,unul a plecat la niste prieteni iar celalat s-a papat a doua zi .acum numarul de bigne depinde de cat de mari le faci ,am observat ca e mai bine sa nu fie prea uriase ,se mananca mai greu.in cosulet nu au sa intre toate bigneurile ,dar poti sa faci ca mine le asezi pe o alta farfurie .ii urez mami tale :La multi ani!” iar tie spor la treaba!ciao !
31 ottobre 2008 alle 20:39
Arata super …” no comment” . La glazura de ciocolata punem frisca aceea lichida din cutii? Din cantitatile scrise de tine c-am cate bigne si lebede ies? Ajung pe saturate pentru 5 adulti sau doar pentru o mica portie , de pofta? In zilele urmatoare este ziua mamei mele si m-am gandit ca ar merge un cosulet cu lebede “comestibil” decat un cos cu flori , cred ca va fi o surpriza pt ea…
31 ottobre 2008 alle 18:36
ma bucur ca va place fetele,maria nu e chiar asa de greu ,eventual poti proba doar profiterolul cu lebede ,cosuletul il lasi pe altadata! 🙂
31 ottobre 2008 alle 11:23
foarte frumos!imi placemult de tot cosuletul iar lebedele sant extraordinare! soacra ca de obicei e aici langa mine si a ramas tare entuziasmata de asa frumusete,sper ca nu se asteapta sa fac si eu asa ceva….mi se pare greu !
31 ottobre 2008 alle 09:39
esti tare angeliq; sa ne trimiti si nou o portie ; stim ca sunt foarte bune ;
30 ottobre 2008 alle 19:33
multumim de felicitari,Cezar are lista de munci care nu-i plac sa le faca in casa asa ca ma ajuta la bucatarie.
30 ottobre 2008 alle 19:18
am uitat så-l felicit pe Cezar, asa da baiat, o sa alerge fetele dupa tine ca pisicile dupa frisca! 😉
30 ottobre 2008 alle 19:15
ce dragute sunt lebedele cred ca i-ti pare rau sa le mananci!