Il lokum e un dolce di origini turche ,che somiglia un pò alle gelatine . Di solito si può riempire con frutta secca (pistacchi ,mandorle,noci ) e si mangia come dolce a fine pasto .In Romania invece si usa in gran parte senza frutta secca ,dato che viene usato per la preparazione di altri dolci .Per insaporirlo si usanno degli aromi di :acqua di rose ,limone,pistacchio,menta..Da questa quantita viene fuori al in circa 1150 g di caramelle lokum . No sono difficili da preparare ma sono impegnative ,datto che servono circa 3 ore .
Poate nu stiti cu toti ,dar in Italia nu se prea gaseste rahat de cumparat ,iar sotul meu e innebunit dupa cornulete cu rahat! Asa ca intr-o buna zi cand a cerut din nou cornulete iar eu am raspuns a mia oara :nu am rahat ! dragutul de el m-a intrebat :de ce nu faci niste rahat? si uite asa am ajuns sa pregatesc niste rahat .Nu e greu de facut ,dar e trebuie sa stiti ca timp de 3 ore santeti ocupati ,eu data viitore cand mai fac o sa fac portie dubla ca asa se merita .Din portia data o sa aveti :1150 g de rahat facut pe gustul si placul dumneavoastra!
Ingrediente/Ingredienti
- 850 g zahar / 850 g zucchero
- 1 lingura suc de lamaie / 1 cucchiaio succo di limone
- 380 ml apa / 380 ml acqua
- 1 lingurita crema de tartar / un cucchiaino cremor tartaro
- 140 g amidon de porumb / 140 g amido di mais
- 680 ml apa / 680 ml acqua
- arome de trandafiri ,lamanie… / aromi di fiori di rosa,limone…
- Zahar pudra / zucchero a velo
Preparare/preparazione
- Punem zaharul ,sucul de lamaie si 380 ml de apa intr-o oala ,punem pe foc si lasam sa fiarba pana devine siropos iar cand il prindeti intre degete se formeaza un fir ( e nevoie cam de o ora )
- Intr-o alta oala ,putin mai mare amestecam amidonul cu crema de tartar dupa care adaugam 680 ml apa si dizolvam amidonul ,punem pe foc mic si amestecam mereu pana se ingroasa .Pregatim aceasta compozitie dupa circa 45 de minute de cand am pus pe foc apa cu zaharul
- Adaugam siropul de zahar si amestecam pana se incorporeaza bine .
- Lasam pe foc circa 90 de minute ,amestecand mereu ,observati schimbarea de culoare pe care a avut-o compozitia .
- E gata atunci cand compozitia se desprinde de pe peretii oalei in timp ce amestecati .
- Inainte de a lua de pe foc puneti aroma pe care o doriti ,eu am folosit aroma de lamaie pentru cea mai mare parte .Am probat si cu sirop de menta si sirop de zmeura.
- Puneti compozitia intr-o tava acoperita cu hartie de copt unsa cu ulei .Am pus putin si in forme de cosulete unse bine cu ulei si dupa cum vedeti nu sau lipit .
- lasati la racit la temperatura camerei pana a doua zi ,cand taiati cu un cutit bine ascutit
- tavaliti cubuletele de rahat in zahar praf ,lasati pana a doua zi ,cand le tavaliti iarasi dupa care le puteti pune intr-o cutiuta la pastrat sau le puteti folosi dupa plac .
ITALIANO
- in una pentola mettiamo lo zucchero ,un cucchiaio succo di limone e 380 ml de acqua ,facciamo bollire finche diventa sciropposo ,e se prendiamo tra le ditta una goccia questa fa “il filo”( c’e bisogno al in cira di un ora )
- in un altra pentola piu grande mescoliamo l’amido con cremor tartaro e 680 ml d’acqua ,appena sciolto mettiamo sul fuoco finche si addensa :prepariamo questo composto al in circa 45 minuti dopo che abbiamo messo sul fuoco lo sciroppo
- sul amido addensato mettiamo lo sciroppo e mescoliamo dopo di che lasciamo sul fuoco per 90 minuti al in circa .Si nota il colore diverso ,attenti a non far bruciare il composto ,mescolate ogni tanto e tenete la fiamma bassa
- e pronto quando il composto si stacca dalle pareti della pentola
- prima di togliere dal fuoco aggiungete aromi ,io ho messo aroma di limone,e poco sciroppo di menta e poco sciroppo di lamponi
- mettete il composto in una teglia coperta con carta forno unta di olio .Ho messo poco composto anche nelle formine per tartine unte con olio
- lasciate a temperatura ambiente per una notte dopo di che tagliate con un coltello affilato e spolverate per bene con zucchero a velo
- lasciate cosi fino al indomani ,quando dopo un altra spolverata di zucchero le potete sistemare in una scatola di latta ,prima di mangiarli oppure preparare qualche dolcetto.
18 novembre 2013 alle 20:14
Ciao, Angela!Unde se gaseste apa de rose alimentara si crema de tartar aici in Italia ca nu am gasit in supermercate
18 novembre 2013 alle 18:43
ciao Angela,Unde gasesti apa de rose alimentara si crema de tartar,aici in Italia? Am cautat la supermercate si nu am gasit……
20 novembre 2013 alle 09:33
Apa de rose. gaesti la magazinele arabesti iar crema tartar o gasesti in farmacie
8 novembre 2012 alle 06:20
[…] g rahat / 300 […]
20 settembre 2011 alle 18:27
Cam asa ca si tine pateam si eu ….valize incarcate cu rahat ,unul dintre putinele lucruri care nu le gaseam in Italia.
20 settembre 2011 alle 00:02
scuze de comentariu duplicat dar se blocase pagina ta…daca vrei sa-l stergi nu ma supar:).
19 settembre 2011 alle 23:59
ce fain ti-a iesit, eu il gasesc in Italia dar nu marca mea preferata super buna cu care-mi incarc bagajele cand vin din Romania:). acum o sa am mai mult spatiu in valize ca mi-l pot face si eu cu reteta ta:).
19 settembre 2011 alle 20:39
Mersi Ina!
Ciao Anca – stii cum e …nevoia te invata!
Bogdana – crema de tartar este bitratat de potasiu sau sare de piatra de vin !Nu stiu daca in tara o sa-l gasesti in farmacie ,dar in anumite magazine specializate o sa-l gasesti cu denumirea de crema de tartar!
19 settembre 2011 alle 20:23
Niciodata nu mi-a trecut prin cap ca as putea face rahat acasa. Felicitari pt reteta.
19 settembre 2011 alle 16:20
Buna,
Faina reteta, mereu sunt in cautare de “specialitati de rahat” preferatul meu este cel cu nuca/cafea si in comert nu prea gasesc sau gasesc variante slabe calittativ, asa o sa imi pot face rahatul preferat in casa. Spune-mi te rog, ce este crema de tartar?
19 settembre 2011 alle 10:36
[…] Read the original: Come prepariamo il Lokum – Cum pregatim rahat in casa […]
19 settembre 2011 alle 06:08
super,e placut ca poti face multe culori,multe arome,pupici,o zi placuta