Brioschine rumene – Cornulete fragede


 foto by danielfoto.it

questi brioschine ,sono croccanti,friabili,dalla serie una tira l’altra, è un dolce classico rumeno , la ricetta è della suocera di Andi Radiu,e gli ringrazio tutti e due perchè mi hanno insegnato anche a me come si fanno!Sono più buone dopo 1-2 giorni.Si possono riempire con lokum,oppure in mancanza con una marmellata abbastanza dura da non scivolare dal cornetto in cotturaoppure marmellata mescolata con noci tritate.Lo strutto puo essere sostituito da burro oppure margarina,ma vengono meglio con lo strutto..

Aceste cornulete sant fragede,sfaramicioase,crocanti…stiti cum e mananci unul dupa altul ,pana sant gata!Reteta este de la soacra lui Andi Radiu,iar eu le multumesc la amandoi deoarece au impartasit reteta cu noi si am putut sa invat si eu cum se fac cornuletele astea.Cornuletele sant mai bune dupa 1-2 zile ca sa aiba timp sa se fragezeasca.Se pot umple cu rahat ,gem amestecat cu nuci macinate,marmelata.Unsoarea poate sa fie inlocuita cu unt sau margarina,dar cornuletele ies mult mai bune cu unsoare

Ingrediente/Ingredienti

  1. circa 700-800 g faina/ al in circa 700/800 g farina
  2. 200 g untura/ 200 g strutto
  3. 200 ml lapte/ 200 ml latte
  4. o lingurita bicarbonat de sodiu/ un cucchiaino di bicarbonato di sodio
  5. 100 g zahar pudra/ 100 g zucchero a velo
  6. 300 g rahat / 300 g lokum 

Preparare/preparazione

  1. Incalzim putin laptele si il punem peste unsoare,amestecand pana se formeaza o compozitie omogena.(nu folositi lapte rece ca nu se mai desface unsoarea),adaugam un strop de sare
  2. stingem bicarbonatul cu putin otet sau suc de lamaie ,il punem in compozitie dupa care treptat presaram faina si framantam pana obtinem un aluat care poate fi intins pe masa
  3. invelim aluatul in pelicula transparenta si il lasam circa 30 minute la rece
  4. presaram masa de lucru cu faina ,luam o bucata de aluat o intindem cu sucitorul in forma rotunda(cam cat o farfurie) dupa care o taiem in triunghiuri
  5. taiem rahatul,in cazul meu am folosit o marmelata de prune foarte tare,le rulam si le asezam in tava acoperita cu hartie de copt
  6. le punem in cuptorul cald ,pana se rumenesc ( 20-30 minuti)
  7. cum le scoatem din cuptor le si tavalim prin zahar pudra

ITALIANO

  1. mettiamo a riscaldare poco i latte ,dopo di che lo mettiamo sopra lo strutto,mescoliamo bene affinché si forma un composto omogeneo,aggiungiamo un pizzico di sale
  2. mettiamo nel cucchiaino del bicarbonato qualche goccia di aceto ,dopo di che mettiamo tutto nel composto di latte
  3. aggiungiamo la farina setacciata e lavoriamo l’impasto finche è abbastanza duro da poter essere stesso con il mattarello
  4. copriamo l’impasto con la pellicola e lo mettiamo in frigo per 30 minuti
  5. nel frattempo tagliamo a pezzi il lokum(nel mio caso una marmellata molto dura)
  6. copriamo il tavolo di lavoro con farina prendiamo un pezzo d’impasto e lo stendiamo, a forma di cerchio come un piatto grande
  7. tagliamo a triangoli che riempiamo con lokum oppure marmellata che poi rotoliamo e sistemiamo sulla placa da forno
  8. mettiamo nel forno caldo per 20-30 minuti affinché diventano dorate
  9. appena sfornate si rotolano nello zucchero a velo

7 Risposte to “Brioschine rumene – Cornulete fragede”

  1. ileana Says:

    ciao angela,fffffffff bune cornuletele,doar ca nu ma gandeam ca o sa creasca prea mult si am intins aluatul cam gros,dar data viitoare o sa-l intind mai subtire.tu spui ca sunt mai bune dupa o zi sau doua,poate ,dar la mine nu au durat decat o jumatate de zi,data viitoare le ascund.sotul meu mi-a spus de ce nu le fac sarate,cu sunca si branza,sau cu mere,tu ce am sfatuiesti?

    • Angela Says:

      Eu prima data cand le-am facut am aflat ca sant mai bune dupa 2 zile din cauza ca a ramas unul pierdut …ca si ai mei le termina in cateva ore.
      In ceea ce priveste chestia cu umplutura de branza,eu zic ca in acest caz ar trebui sarat aluatul ,eventual adaugat si putin piper si boia. Eu zic ca daca vrei sa probezi s amai faci cornuletele inca odata si doar din putin aluat sa faci cateva sarate.Oricum peste catva timp o sa postez niste biscuiti sarati,iar daca vrei pana una alta probeaza saratele fragede.:reteta o gasesti aici :https://ilmenudiangela.wordpress.com/2010/02/24/saratele-fragede-salatini-friabili/

  2. misuloaica Says:

    of, cum stii tu sa ma lovesti cu lucrurile de acasa! corect, mananci unul si nu te mai opresti!

  3. ileana Says:

    cioa angela,inainte de toate vreau sa-ti spun ca ma facut reteta de chec bicolor,a iesit foarte bun.In sfarsit reteta de cornulete fragede,o asteptam,sincer……..am o intrebare,cum nu gasesc rahat si mi-ai facut pofta de cornuletele cu rahat de acasa,pot sa folosesc bomboane tipo jele(cred ca ai inteles la ce tip de bomboane ma refer,alea gelatinoase,imi da impresia ca este ca rahatul,dar poate gresesc)?

  4. Brioschine rumene – Cornulete fragede Says:

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