la ricetta me la datta la mia amica Iliuta ,e sono contenta perche le ciambelle sono proprio buonee anche il secondo giorno basta riscaldare un attimo in microonde e vanno bene,sono buone con marmelata,nuttela,latte …grazie Iliuta!
Reteta o am de la prietena mea Iliuta, sunt niste gogosi tare bune! Calitatea lor cea mai mare e ca sunt bune si a doua zi, adica nu se intaresc, le incalzesti putin in microunde le presari cu zahar, gem sau nuttela iar cu un pahar de lapte ai gata micul dejun! Draga Iliuta iti multumesc pentru reteta!
Ingrediente/ingredienti
600 g faina/600 g farina
200 ml smantana dulce/200 ml panna
150 ml apa/150 ml acqua
1 ou/1 uovo
1 galbenus/ 1 tuorlo
80 g zahar/80 g zucchero
20 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata/20 g lievito di birra opure 10 g lievito di birra secco
o jumate lingurita sare/mezzo cucchiaino sale
Preparare/preparazione
- Eu am folosit masina de facut paine am pus inauntru toate ingredientele am programat-o pt. framantat si dospit.
- Pentru cine nu are masina: puneti drojdia la dospit impreuna cu o lingura de zahar si putina apa calduta (apa o luati din cele 150 ml). Dupa cca 15 minute puneti intr-un vas incapator faina, ouale, zaharul, sarea, smantana si drojdia dospita, amestecati si incet incet adaugati apa. Daca aluatul vi se pare prea moale nu puneti toata apa. Framantati bine dupa care puneti aluatul intr-un vas acoperit cu un stergar curat si puneti vasul intr-un loc cald.
- Cand a dospit, presarati masa cu faina si puneti aluatul, il intindeti intr-o foaie de cca 1, 2 cm si taiati cu gura unui pahar forme rotunde. Daca puneti faina pe gura paharului se vor taia mai usor!
- Lasati la dospit inca 20-30 minute.
- Intr-o tigaie inalta puneti ulei la incalzit, cand e cald puneti gogosile. Aveti grija sa nu va ardeti!
- Le intoarceti cu o paleta si le scoateti pe o farfurie.
- Se pot servi calde, reci (incalzite in microunde) cu dulceata, nutella, zahar
- Eu din cauza ca Darius prefera gogosile cu gaura in mijloc chiar inainte de a le pune in tigaie a trebuit sa le gauresc. Daca le doriti si voi cu gaura e mai bine sa faceti operatia acesta inainte de a le lasa la dospit!
ITALIANO
- mettiamo nel impastatrice tutti gli ingredienti e facciamo lavorare e dopo lasciamo lievitare per 1h 50 minuti
- chi non ha la impastatrice :mette il lievito con un cucchiaio zucchero e poca acqua calda ,mescola bene e fa lievitare per 15 minuti .aggiungete il resto degli ingredienti solidi e dopo piano piano gli ingredienti liquidi ,mescolate e lavorate l’impasto,lasciate lievitare per 1h 50 minuti
- sulla tavola infarinata mettete l’impasto lo stendete in una foglia di cca 1,2 cm e tagliate forme rotonde con un bicchiere ,se mettete della farina sul bordo del bicchiere non si ataca l’impasto ,con un bicchiere più piccolo fate i bucchi centrali (si può anche senza)
- lasciate lievitare ancora per 20-30 minuti
- riscaldate l’olio e quando e caldo mettete le ciambelle ,atente il fuoco non deve essere troppo alto per non brucciare l’impasto al estero e rimanere crudo al interno
- con una paletta girate le ciambelle
- le tirate fuori sulla carta assorbente ,sono buone sia con lo zucchere a velo sia con l nuttela…
20 febbraio 2011 alle 19:06
Belle anche le ciambelle fatte da Paola!Grazie!
15 marzo 2010 alle 20:57
nici sa nu te gandesti ca poti gresi!ajunge sa urmaresti cu atentie ceea ce trebuie facut:framanti aluatul ,lasi la dospit ,intinzi aluatul pe masa,tai gogosile ,mai lasi un pic la dospit dupa care prajesti .Nu iti mai spun ca trebuie sa le mananci …asta sigur o sa-ti iasa!
15 marzo 2010 alle 20:39
Offf…cine m-a pus sa intru pe bloguletul tau minunat la ora 20,40?
Voi adormi cu gandul la gogosi si sigur le voi visa! 😦
Sambata cred ca voi incerca si eu sa le fac…dar neindemanatica cum sunt, cine stie ce naiba mai combin prin bucatarie.
15 marzo 2010 alle 18:24
sa va fie de bine!
15 marzo 2010 alle 16:18
Multumesc draga doamna,reteta a iesit foarte bine,gogosile pe care le-a facut sotia dupa reteta dumneavoastra sant gustoase.
27 gennaio 2010 alle 20:18
Ciao Loredana,bine ai venit pe acest blog,ma bucur ca ti-au placut gogosile,probeaza cu incredere si alte retete au sa-ti placa cu siguranta!
27 gennaio 2010 alle 16:49
foarte bune esti de mare ajutor pt cei care stau in italia departe de casa……multumim din suflet pe bune
26 gennaio 2010 alle 14:17
sa-ti fie de bine,Delia!
25 gennaio 2010 alle 19:05
Sunt supeeerrrrr gogosile astea!!!super reteta!!mie imi plac tare mult dar nu am gasit pana acum reteta buna…dar asta JOS PALARIA
1 febbraio 2009 alle 20:32
ai ghicit! tot ce mancam ingrasa, dar daca nu exageram putem gusta din toate cate putin!.ne bucuram ca iti plac retetele noastre! 🙂
1 febbraio 2009 alle 20:18
vai ce retete minunate sper ca nu ingrasa conteaza foarte mult numaru lor asai?
16 gennaio 2009 alle 14:34
bune ca la mama acasa 🙂
12 gennaio 2009 alle 14:50
sa ne spui daca ti-au placut!
12 gennaio 2009 alle 14:38
O SA INCERC SI EU RETETA ARATA FOARTE BINE. 🙂
8 novembre 2008 alle 19:39
ciao Iliuta!te asteptam sa probezi si tu din retetele noastre!
8 novembre 2008 alle 12:30
ma bucur foarte mult ca va placut reteta mea, va urmaresc mereu
7 novembre 2008 alle 17:14
tea-ma bucur ca :sant ma bune ca la supemarket!lasa ca sant bune si maine daca astazi nu mai intra in burta! multumesc de complimente!
7 novembre 2008 alle 17:07
ochii sant mai mari decat burta, adica pofta mai mare decat intra in stomac 🙂 mi-au lasat si mie destule sunt super, mai bune ca la supermarket apreciem reteta! si tot siteul!
7 novembre 2008 alle 16:55
URRAAA! sa va fie de bine ,eu acum fac din nou in varianta sarata!o sa pun zilele urmatoare reteta!
florina-s iti fie de bine si nu-i lasa lui Thea ,decat daca te saturi tu! :p
7 novembre 2008 alle 16:38
Delicioase ! 🙂 o-sa le mananc pe toate
7 novembre 2008 alle 16:26
angela-orice reteta iese din discutie, reteta lui iliuta este perfecta acum le-am terminat de umplut :p am facut cu crema de vanilie si cu nuttela…sunt delicioase cele cu praf de pireu sa se ascundå 😉 Multumim de reteta, Tea a vrut sa cumpere ieri de la supermarket 24 cu 8€ la oferta in cateva minute ajunge acasa la surprizå!
7 novembre 2008 alle 15:41
oare de ce toata lumea ma necajeste cu retete cu branza de vaci?pentru ca stiti ca nu gasesc! si vreti sa imi faceti pofta!
anca-interesanta reteta asta!
7 novembre 2008 alle 15:35
Si eu am o reteta asemanatoare : 500gr. branza de vaci , 3 linguri zahar , 2 galbenusuri , 1 plic de praf de copt , unt de marimea unei nuci, sare si faina cat cuprinde. Aluatul rezultat se intinde la o grosime de 1 cm si se decupeaza la fel si se coc in ulei. Avantajul la aceasta reteta este ca aluatul nu mai trebuie pus la dospit 😉
7 novembre 2008 alle 15:12
sant bune ,de mult timp nu am mai facut cu cartof in aluat ,daca vrei da-ne si reteta ta cu praf de pireu.
si iti mai spun ceva sa stii ca nici anul asta nu te las sa faci cozonac ,pana in Craciun fac eu ceva bun care sa te convinga sa faci cozonacul meu!
7 novembre 2008 alle 13:06
eu le-am pus la framantat acum dar trebuie sa intreb : sunt mai bune ca cele cu praf de pireu?