Pastiera napoletana – Tarta de Pasti napoletana


La Pastiera napoletana e un classico della cucina napoletana che si prepara il Giovedi Santo  .Ci vuole una buona ricotta di pecora ,canditi di qualita ,un bel pò di pazienza ma ne vale la pena.Mi racomando la frolla preparata in casa con un giorno di anticipo!

Aceasta tarta de Pasti se pregateste in special in zona din Napoli cu urda de oaie ,grau fiert si multe arome .Se pregateste in Joia Mare ,ca sa se amestece bine aromele .E nevoie de mai mult timp pentru a o pregati ,dar merita cu siguranta .E important ca toate ingredientele sa fie proaspete si de calitate iar aluatul e bine sa il pregatiti cu o zi inainte!

Ingrediente/Ingredienti

  • Aluat /Impasto
  1. 400 g faina / 400 g farina
  2. 200 g unt / 200 g burro
  3. 150 g zahar / 150 g zucchero
  4. 5 galbenusuri / 5 tuorli
  5. un storp de sare / un pizzico di sale
  6. vanilie / vanilina
  7. coaja de lamaie / buccia di limone
  • Umplutura / Ripieno
  1. 350 g grau fiert / 350 g grano cotto
  2. 150 ml lapte / 150 ml latte
  3. 350 g urda  / 350 g ricotta
  4. 200 g zahar / 200 g zucchero
  5. 30 g unt / 30 g burro
  6. 3 oua / 3 uova
  7. 1 plic de vanilie / 1 vanilina
  8. 2 linguri aroma de flori de portocale / 2 cucchiai fior di arancio
  9. scortisoara / cannella
  10. coaja de la 2 lamai / buccia di 2 limoni
  11. 120 g de amestec de coaja de portocala,chitra ,dovleac  candit / 120 g canditi tra buccia arancia,zucca e cedro
  12. suc de la o jumatate de portocala / succo di mezza arancia

Preparare/preparazione

  1. Pregatim aluatul ,amestecam faina cu untul la tempertura camerei  si galbenusurile ,sarea ,zaharul ,coaja de lamaie si vanilia.Aluatul il punem intr-o pelicula trasparenta si il tinem la rece pana a doua zi .Il scoatem din frigider si dupa 1-2 ore il putem intinde cu sucitorul intre doua foi de hartie de copt .Il punem intr-o tava de 26 cm ,lasam putin aluat deoparte ca sa decoram prajitura.
  2. Punem graul fiert intr-o craticioara cu laptele ,untul, 2 linguri de zahar si coaja de lamaie .Adaugam scortisoara dupa plac si lasam sa fiarba la foc mic circa 10-15 minute ,pana se omogenizeaza bine.Lasam la racit .
  3. trecem urda prin sita ,in acest fel devine mai cremoasa ,amestecam galbenusurile cu zaharul dupa care le amestecam cu urda .Adaugam  fructele candite ,scortisoara ,aroma de flori de portocala,sucul de la portocala,punem vanilia si amestecam .
  4. Peste  crema cu urda punem graul racit si amestecam
  5. Punem tava cu aluatul in cuptor la 180 C timp de 15 minute ,dupa care o scoatem si punem compozitia si decoram,traditia spune ca se pun fasii de aluat ,dar eu am pus cateva forme de iepurasi ,voi faceti cum doriti .
  6. lasati la cuptor inca  aproximativ 40 minute la 170 C .Stingeti focul si lasati sa se raceasca in cuptor .
  7. Andruzza ne invata(de la soacra citire)
  8. hai sa-ti zic 2-3 secrete in legatura cu pastiera

    1. intr-o adev pastiera napoletana nu se pune scortisoara
    2. ca sa iasa si mai buna in afara de fiertura de grau si urda mai bagi si o portie buna de crema pasticera. La cantitatile tale faci 250 g zahar ,40 g faina,250 ml lapte, 3 galbenusuri ,2 zahar vanilat, 3/4 fior d’arancio si jumate de lamaie.
    Se freaca galb cu zahar si se adauga faina. Laptele se pune la fiert cu vanilia si fior d’arancio. Cand e fierbinte dar nu fiert se ia de pe foc si se pune peste amestecul de zahar,oua si faina . Se freaca bine si se transfera din nou pe foc cu flacara mica,se amesteca continu cu jumatea de lamaie infipta intr-o furculita pana se ingroasa ,dupa care se lasa la racit.
    4. amestecul de grau, cu urda si cu crema pasticera le pun impreuna intr-un castron. Le amestec bine cu mixerul ,mai adaug o cana de zahar si cel putin 5-6 oua intregi

ITALIANO

  1. prepariamo la frolla mescolando farina,burro a temperatura ambiente ,sale ,zucchero,tuorli ,la buccia di limone e la vanilina .Mettiamo l’impasto in pellicola trasparente e lo mettiamo nel frigo fino al indomani .Tiriamo fuori l’impasto con 1-2 ore di anticipo ,poi cominciamo a lavorarlo ,lo tiriamo tra due foglii di carta forno e rivestiamo una teglia di 26 cm .lasciamo d’apparte un pò d’impasto per la decorazione finale
  2. Prepariamo il ripieno ,mescoliamo il grano con 2 cucchiai di zucchero ,buccia limone,il latte ,la cannella e il burro ,facciamo cuocere per 10 -15 minuti a fiamma bassa ,mescolando ogni tanto si deve addensare ,facciamo raffreddare
  3. passiamo la ricotta al setaccio ,cosi diventa piu cremosa ,aggiungiamo succo d’arancia ,buccia limone,cannella (se vogliamo) .Montiamo i tuorli con lo zucchero e gli aggiungiamo alla ricotta ,aggiungiamo anche i fior d’arancio i canditi e mescoliamo .Finiamo con l’aggiunta del grano ,assagiamo caso mai ci serve qualche aroma
  4. Mettiamo la teglia con la frolla nel forno a 180 C per 15 minuti ,togliamo aggiungiamo il ripieno e decoriamo .La tradizione vuole la decorazione con delle strisce ,ma io ho decorato con dei simpatici coniglietti ,voi fatte come meglio vi viene.( a me le strisce vengono storte)
  5. mettiamo nel forno a 170 C per ancora una quorantina di minuti al in circa .lasciamo raffreddare in forno

 

16 Risposte to “Pastiera napoletana – Tarta de Pasti napoletana”

  1. Buona Pasqua con pastiera cilentana a modo mio | Matrioska's Adventures Says:

    […] —-La pastiera (anche la ricetta in lingua romena) di Angela […]

  2. Angela Says:

    Grazie pt pupici!

  3. dany Says:

    ce bunatateeeeee…

    si cum imi lipsea bucatareasa, pasticera mea draga, multi pupici…..

  4. Angela Says:

    Calogero -Grazie a te!
    Ancutza – important este sa-i placa sotului tau ,cumpara ricotta de calitate si ai sa vezi ca-l dai gata ! Iar la soacra fii diplomata si continua sa-i spui ca pastiera ca a ei nu mai este pe lumea asta!

  5. ancutza Says:

    o ador!arata super, imi notez reteta dar nu stiu daca sa ma iau la intrecere cu soacra-mea(e din zona aia si pastiera o face cu ochii inchisi:)

  6. Angela Says:

    Adry – chiar ca mi-ar fi placut sa am reteta de pastiera de la tine ,cu siguranta e foarte buna!Imi pare bine ca iti place decoratia .
    Mirela – merita sa incerci ,eventual poti folosi arpacas in loc de grau ,dar crede-ma in combinatie cu urda si aromele e o nebunie!

    • adry Says:

      Angela asta este reteta pe care am facuto anul trecut doar ca am facut jumate de portie la tava mea!! Am respectata toti pasi indicati in reteta si mi-a iesit perfect!
      http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=62802
      Daca nu reusesti sa deschizi link-ul (cred ca trebuie sa fi inscrisa) spunemi si-ti fac copia/incolla!
      Ar fi insa pacat ca sunt si multe foto!

      • Angela Says:

        Am reusit sa deschid linkul , e interesant pasajul cu ricotta tinuta in carpa ca sa elimine umiditatea!De tinut minte!Multam fain!

  7. Mirela Vladuti Says:

    Din nou o reteta foarte interesanta, ma refer in special la umplutura de grau fiert. Arata foarte bine tarta ta, imi place tare mult!

  8. adry Says:

    Angela, recunosc ca la asta sunt cat de cat priceputa, pastiera fiind tipica zonei unde stau!!! In ani astia mi-am facut si eu o retete personalizata, cu cantitatile dozate dupa tava mea (nu prea mare) si pare ca are succes!!
    Imi place mult cum ai ornat pastiera ta! Complimenti!!!

  9. Angela Says:

    Veronica – tu la frolla la sai fare ,quindi un passo e gia fatto,per il ripieno ,basta che compri grano e una buona ricotta magari da cascina e vedfrai che non e per niente difficile ,caso mai mi chiami se hai qualche intopo .Ma vedrai che meravigliaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  10. Angela Says:

    Multumesc Ina !e o umplutura ciudata dar foarte aromata si buna!

  11. veronica Says:

    Devo provarla a fare al max, e’ difficile?

  12. retete_ina Says:

    interesanta umplutura,arata frumos cu iepurasi deasupra

  13. Pastiera napoletana – Tarta de Pasti napoletana Says:

    […] See more here: Pastiera napoletana – Tarta de Pasti napoletana […]


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