Gelu di muluna – Gelo d’anguria -Gelo di melone – Desert racoritor din pepene rosu


Gelo d’anguria,oppure gelu di muluna,oppure gelo di melone….tanti nomi per una meraviglia della cucina sicula!Di facile preparazione ,di bella presentazione,questo dolce e rinfrescante,disetante e buono!  Come per tutte le grandi ricette ci sono tante variante,c’e chi aggiunge la cannella, chiodi di garofano,vanilina,io ho usato il gelsomino e il pompelmo,ottime tutte due le varianti!La ricetta lo presa dal blog di Matrioska alla quale mando un fresco ( che fa caldo ) abbraccio!Il dolce si prepara di solito a Ferragosto.

Acest desert racoritor este specific din zona Siciliei, e simplu de pregatit ,racoritor si aromat!Deobicei este pe masa de Sfanta Maria (15 august)cand dupa un pranz bogat te racoreste cu gustul si aroma minunata!Ca de obicei la aceasta reteta simpla sant multe variante care mai de care ma buna si mai atragatoare.Se poate adauga la suycul de pepene rosu ,scortisoara,cuisoare, eu am folosit iasomie si grape-fruit .Reteta am luat-o de pe blogul lui Matrioska ,careia ii multumesc!

Ingrediente/Ingredienti

  1. 900 ml suc de pepene rosu/ 900 ml succo di anguria
  2. 50 ml ceai de iasomie/ 50 ml tè di gelsomino
  3. 100 ml suc de grapefruit / 100 ml succo di pompelmo
  4. 80 g amidon / 80 g amido
  5. 140 g zahar/140 g zucchero
  6. bobite de ciocolata/chicchi di ciccolato
  7. vanilie/vanilina

Preparare/preparazione

  1. luam pulpa de pepene rosu si o zdrobim in blender dupa care o strecuram
  2. Jumatate din sucul obtinut il amestecam cu ceaiul de iasomie iar cealata jumatate cu sucul de grape fruit.Specific  eu am facut doua variante ,voi puteti face cu ce aveti !
  3. punem amidonul , zaharul  si vanilia intr-o cratita ,adaugam incetisor sucul de pepene rosu si amesteca ca sa nu se formeze cocolosi
  4. punem la foc mic si amestecam pana ce fierbe
  5. luam deoparte si punem in forme ,le lasam peste noapte la frigider.Inainte de a le servi le punem timp de 1-2 ore in congelator si presaram cu bobite de ciocolata

ITALIANO

  1. frulliamo la polpa d’anguria e poi la passiamo con un collino
  2. aggiungiamo il tè allo gelsomino alla meta quantità di succo ,al l’altra meta mettiamo il succo pompelmo .Io ho preparato due versioni quindi ho usato due pentole.
  3. mescoliamo l’amido con la vanilina e lo zucchero e aggiungiamo  il succo di anguria e lasciamo  a fiamma bassa,mescolando per non far grumi
  4. Mettiamo nelle formine e sistemaimo in frigorifero,prima di portare in tavola le teniamo in freezer per 1-2 orette!
  5. Portiamo in tavola con dei chicchi di cioccolato,oppure granella di pistacchio!

7 Risposte to “Gelu di muluna – Gelo d’anguria -Gelo di melone – Desert racoritor din pepene rosu”

  1. Ancutza Says:

    Si eu iti trimit o imbratisare fierbinte, multumesc mult…ti-a iesit super. Ai gasit flori de iasomie sau mi se pare mie acolo pe fundal? Anul asta cred ca a fost prea cald si nu le-am vazut prin oras/simtit mirosul ca in anii trecuti. Cand eram mica acasa aveam un gard acoperit cu iasomie…ce minunatie parfumata. In schimb pe vremea aia nici nu-mi trecea prin cap ca iasomia se poate folosi la parfumat ceaiuri si deserturi:). La multi ani de Sfanta Maria, sa petreci fumos! Cu drag, Anca si toata gasca(michi si matrioska adica).

    • Angela Says:

      Da,sant flori de iasomie,o prietena are si ea gard din iasomie asa ca am luat de la ea.Sa stii ca imi place tare mult acest desert,e perfect la sfarsitul mesei acum pe caldurile astea!Salutari lui Michi si lui Matrioska!Apropo,la Matrioska are logodnic?

  2. Mirela Says:

    Suna foarte bine, mai ales in combinatie cu ceaiul meu preferat de iasomie. O sa incerc si eu!

  3. Angela Says:

    Hai trovato le parole giuste!Grazie!

  4. Gelu di muluna – Gelo d’anguria -Gelo di melone – Desert racoritor din pepene rosu Says:

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  5. Nel cuore dei sapori Says:

    l’ho provato anche io, fresco e delicato!


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