Dolce “dente nero”- Prajitura “dinte negru”


Un dolce di preparazione veloce ,semplice ma di grand bontà!Chi reziste al fascino del cacao?Io no di certo!E un dolce tipico rumeno ,che era di gran moda ai tempi della mia infanzia ,ma io non lo mai dimenticato e ve lo propongo !

Prajiturica aceasta se face in putin timp ,e simpla de pregatit ,e cu spor,cum ar zice bunica si pe deasupra e si buna! Pe vremuri i se mai spunea si “coronita indiana” dar e mai cunoscuta cu numele de :dinte negru!

Ingrediente /Ingredienti

  1. 250 g margarina / 250 g margarina
  2. 5 oua / 5 uova
  3. 250 g zahar tos  / 250 g zucchero semolato
  4. 1 cana de lapte / 1 tazza di latte
  5. 2 linguri cacao amara / 2 cucchiai cacao amaro
  6. o jumatate lingurita bicarbonat stins cu otet / mezzo cucchiaino bicarbonato ,e qualche goccia di aceto
  7. 400 g faina / 400 g farina
  8. 150 g zahar praf / 150 g zucchero a velo
  9. o jumatate de lamaie / mezzo limone

Preparare/preparazione

  1. amestecam margarina cu zaharul  tos pana se face spuma ,
  2. adaugam galbenusurile ,unul cate unul amestecand mereu ,albusurile le lasam deoparte
  3. adaugam ,laptele,faina,cacaua,un strop de sare si bicarbonatul stins cu otet
  4. amestecam bine si punem in tava (25 cm / 35 cm )  acoperita cu hartie de copt
  5. dam la cuptor la 180 C ,cand e coapta o scoatem din cuptor si lasam la racit
  6. punem albusurile intr-o oala pe baie de aburi ,avem grija sa nu fiarba apa si le batem bine impreuna cu zaharul pudra si putina vanilie,la sfarsit adaugam si suc de lamaie
  7. punem spuma de albusuri peste prajitura si punem in frigider
  8. se poate decora cu frunze de ciocolata sau cu praf de scortisoara

ITALIANO

  1. montiamo la margarina con lo zucchero semolato
  2. aggiungiamo i tuorli uno ad uno ,continuando a montare ,i bianchi gli mettiamo in una pentola
  3. aggiungiamo il latte,il cacao ,la farina un pizzico di sale e la farina ,mettiamo il bicarbonato e lo stemperiamo con qualche goccia di aceto,mescoliamo il tutto
  4. mettiamo l’impasto in una teglia di 25/ 35 cm .foderiamo la teglia con carta forno
  5. mettiamo in forno a 180 C ,appena cotta lasciamo rafreddare e prepariamo la meringa
  6. mettiamo i bianchi a bagno maria  e gli montiamo con la frusta eletrica,aggiungiamo lo zucchero a velo ,quando sono ben montati aggiungiamo succo di mezzo limone
  7. mettiamo la meringa sopra il dolce e lo facciamo raffreddare
  8. tagliamo le fette che decoriamo con foglie di cioccolata oppure cannella

13 Risposte to “Dolce “dente nero”- Prajitura “dinte negru””

  1. Angela Says:

    Ciao,Cosimo,e un ottima idea!E un dolce che piacerà di sicuro!Tanti saluti a tua madre e buone feste!

  2. cosimo Says:

    ciao sono cosimo mia madre ha visto la sua ricetta e la copiata per prepararla a natale pensi che sia una buona idea? comunque ti ringrazia tanto.speriamo che esce bene.
    grazie e ciao

  3. ileana Says:

    ciao angela,acum cateva zile te-am intrebat daca pot sa folosesc unt in loc de margarina la aceasta reteta,si in ce cantitate.cred ca nu ai vazut intrebarea mea.ciao!

    • Angela Says:

      Ai dreptate,Ileana,nu stiu cum mi-a scapat intrebarea ta!Adica stiu…la munca nu reusesc sa vizualizez bine toata pagina si cu siguranta acasa nu am mai controlat !Imi cer scuze.Poti sa folosesti margarina in proporzie egala.Doar in caz ca folosesti ulei trebuie sa pui mai putin, dar la aceasta prajitura nu se poate folosi ulei asa ca nu mai vorbim despre el.Inca odata toate cele bune si ma mai scuz !Ciao si duminica placuta!

  4. Angela Says:

    Grazie,Veronica!Non so se si prepara anche in Banat, ma adesso spero di trovare qualcuno in zona che ci prova a prepararlo!

  5. veronicadrugas Says:

    Il dolce lo conoscevo dall’infanzia ma non ricordo se pure in Banat si chiama uguale! Non conta, importante è che hai condiviso la ricetta :)! Complimenti, Angela! Sei un’artista della cucina!

  6. Ancutza Says:

    nu cunosteam prajitura asta, arata apetisant si ce nume haios. ..oare cum mi-o fi scapat?:)
    Stiu ca esti foarte ocupata dar daca vrei treci pe la mine sa-ti pasez mingea, m-am gandit la tine pentru un fel de joc-7 links project, cine stie poate iti place si…

  7. ileana Says:

    ciao Angela,prajitura arata super si cred ca este si buna,am o intrebare,cum nu imi place sa folosesc margarina o pot inlocui cu unt(trebuie sa pun o cantitate mai mica de unt avand in vedere ca este mai gras decat margarina?)multumesc inca o data pentru reteta

  8. retete_ina Says:

    buna de facut,multumesc pentru postare,o zi frumoasa

  9. Dolce “dente nero”- Prajitura “dinte negru” Says:

    […] Read more from the original source: Dolce “dente nero”- Prajitura “dinte negru” […]

  10. nel cuore dei sapori Says:

    non conoscevo questo dolce rumeno! complimenti ,sembra proprio delizioso!


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