Tiella patate,riso é cozze – Mancarica de cartofi cu orez si midi


Piatto tipico barese, la tiella, al inizio era un piatto povero ,ma con il passare degli anni e diventata una prelibata pietanza.Ci vuole un pòdi pazienza per la realizazione del piato ma il risultato  fa dimenticare ogni fatica.

Aceasta mancarica este originara din Bari,  pe vremuri era o mancare saracacioasa, dar cu timpul  a devenit o mancare prelibata.Este nevoie de putina rabdare pentru a realiza aceasta mancare dar rezultatul merita orice sacrificiu.

Ingrediente/ingredienti

  1. 200g orez/ 200 g riso
  2. 1 kg midi / 1  kg cozze
  3. 3-4 cartofi / 3-4 patate
  4. 3-4 rosii / 3-4 pomodori
  5. 100 g branza de oaie pecorino / 100 g pecorino
  6. 1 ceapa / 1 cipolla
  7. patrunjel / prezzemolo
  8. 2-3 catei de usturoi / 2-3 spicchi d’aglio
  9. sare,pepe/ sale,pepe
  10. ulei masline/ olio evo
  11. 50 ml vin alb / 50 ml vino bianco

Preparare/preparazione

  1. Spalam midiile si le curatam fara sa le scoatem din cochilie asa cum am explicat aici
  2. punem midiile intr-o tigaie cu putin ulei masline,adaugam midiile, putin vin alb,un catel de usturoi si cateva frunze de patrunjel ,lasam sub capac 2-3 minute pana incep sa se deschida cochiliile dupa care incepem sa le scoatem din cochilie. Eu am scos o parte din midii de tot din cochilii iar o alta parte le-am lasat intr-o jumatate de cochilie.Strecuram sucul pe care l-au lasat printr-o sita deasa.
  3. amestecam patrunjelul  taiat marunt cu  2 cateide usturoi pisat
  4. intr-un vas incapator punem un strat de ulei,ceapa taiata jullienne, presaram cu patrunjelul aromatizat si cu putina sare dupa care punem un strat de cartofi taiati rondele subtiri. Presaram cu orez,pecorino razalit ,punem cateva felii de rosii si o parte din midii. Continuam cu ulei, patrunjel, cartofi, orez midi ,pecorino rosii si patrunjel pana terminam ingredientele. Nu uitam sa adaugam putin sare si piper. Adaugam sucul de la midii si apa atat cat sa acopere totul.
  5. Dam la cuptor la 180C cam o ora. Daca vedeti ca se ard cartofi la suprafata acoperiti cu foaie de aluminio.
  6. Se serveste cu un pahar de vin .

ITALIANO

  1. laviamo le cozze come ho già spiegato qui . Mettiamo una padella a riscaldarsi e buttiamo dentro le cozze con vino bianco,aglio e prezzemolo.Va bene anche un pò di pepe. Appena si aprono le cozze le togliamo dal guscio.Io ho lasciato una parte con mezzo guscio attacato.Filtriamo l’acqua delle cozze e la mettiamo d’aparte
  2. tagliamo il prezzemolo e lo mescoliamo con aglio spremuto.
  3. in una pirofila mettiamo un filo d’olio la cipolla tagliata julliene, prezzemolo,fette di patata tagliata sotile,un strato di riso, pomodori a fette, cozze ,pecorino,sale,e via cosi ,chiudiamo con delle cozze con guscio e fette di patata.
  4. copriamo con l’acqua delle cozze e aggiungiamo del altra acqua per coprire tutti gli ingredienti.
  5. mettiamo in forno a 180 C per un oretta ,verso la fine copriamo con alluminio per non bruciare le patate
  6. .

 

5 Risposte to “Tiella patate,riso é cozze – Mancarica de cartofi cu orez si midi”

  1. Angela Says:

    Adriana,bucataria milaneza e buna dar sant o multime de bunatati in peninsula asa ca trebuie incercate toate!Desi in zona noatra nu e asa usor sa gasesti toate ingredientele gustoase ca la mama lor in sud!E un pic migaloasa aceasta mancarica dar rezultatul final stii si tu ca e minunat!O imbratisare din cetoasa Milano!

    • Adriana Chiola Says:

      Ai dreptate, Angela!! Eu acum tanjesc mult dupa gusturile nordice (cele apropiate de bucataria noastra, cu afumaturi, mamaliga, etc!! In schimb vara, bucataria din sud e preferata mea cu retete mult mai lejere ca pe la noi!
      Draga mea te imbratisez din insoritul sud!!! Azi chiar ca e o zi splendida!!!

      • Angela Says:

        Azi am avut si noi parte de o zi insorita!Se pare ca reteta de tiella a adus soarele si aici in nord!Stai linistita ca si eu duc dorul bucatarii din sud in special cand vine vara si caldura!Toate cele bune si week-end placut!

  2. Adriana Chiola Says:

    Am mancat de multe ori patate, riso e coze dar n-am avut curajul sa fac!!! Este atat de bun dar mereu m-am gandit ca e prea eleborat pentru stilul meu de a gati! Cred ca merita incercat! Importat e sa fie foarte proaspete cozzele!
    P.S cum ai ajuns de la Milano la Bari? (din punc de vedere gastronomic?)

  3. Tiella patate,riso é cozze – Mancarica de cartofi cu orez si midi Says:

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