Galuste cu prune – Gnocchi con prugne


I gnocchi con prugne sono un piatto che si usa tanto in Transilvania, Austria, Ungheria e nella zona vicina a Trieste!La ricetta e stata preparata e fotografiata da Elena ,grazie mille!

Galustele cu prune sant o mancare care se pregateste mai mult in Ardeal, Ungaria,Austria si in zonele vecine de Trieste.Reteta a fost pregatita si fotografiata de Elena.

Ingrediente/Ingredienti

  1. 500 g cartofi / 500 g patate farinose
  2. 250 g faina / 250 g farina
  3. 3 linguri gris / 3 cucchiai semolino
  4. 1 ou / 1 uovo
  5. sare / sale
  6. pesmet / panegratuggiato
  7. unt sau ulei / burro oppure olio di semi
  8. prune / prugne

Preparare/preparazione

  1. Se fieb cartofii in coaja,apoi se curata si se las la racit,apoi se piseaza sau prin masina de tocat.
  2. se amesteca cu faina,grisul,un praf de sare si oul,se amesteca toate la un loc pina se omogenizeaza bine si formeaza un aluat nici tare nici moale,numai bun de intins o foaie.Eu de regula il las 1\2h in repaus,dar se poate face si imediat.
  3. Se intinde o foaie un pic mai grosuta,se taie patrate atit cit in mijloc se adauga o pruna fara sambure(poate fii si prune uscate)dar nu prune f marii,apoi se fac bile in maini.
  4. Intre timp se pune pe foc un vas cu apa sa se incalzeasca,apoi se pun  bilele cu prune la fiert.la inceput vor cadea pe fundul oalei,se vor lipi dar nu e nici o problema,peste 5,10 min se ridica singure la suprafata,sau in caz de forta majora cu o paleta le putem desprinde fara a le strivi,se lasa la fiert cam 15-20 min aproximativ.
  5. Intr-o tigaie se pune un pic de ulei sau unt,apoi se rastoarna pesmetul care se caleste pina devine maroniu,nu maro inchis.
  6. dupa ce am scos galustele se tavalesc prin pesmet,apoi intr-o alta farfurie sa avem pregatit si zaharul care dupa ce sunt tavalite in pesmet se dau prin zahar,
  7. Optional cine vrea in pesmet se poate pune si scortisoara,nu e obligatoriu,eu de ex am pus e un gust mai aparte….pofta buna

ITALIANO

  1. mettiamo a bollire le patate con la buccia,dopo che si raffreddano sle puliamo e le schiacchiamo con lò schiacciapatate
  2. aggiungiamo la farina, il semolino, un pizzico di sale, l’uovo mescoliamo per bene ,dobbiamo ottenere un impasto che non si apiccica alle mani.
  3. lasciamo riposare per mezzora ,dopo di che stendiamo un foglio grosso e tagliamo dei quadratti ,in ogniuno metiamo una prugna senza nocciolo (vanno bene anche le prugne secche)
  4. prendiamo il nostro quadratto nelle mani e lo rotogliaomo cosi da far  avolgerela prugna dal impasto
  5. mettiamo a bolire del acqua e quando boole saliamo e aggiungiamo i gnocchi ,lasciamo cuocere per circa 15-20 minuti ,di solito si alzanno in superficie qunado sono cotti ,se si apiccicano alla pentola gli dovete smuovere con l’aiuto di una palettina da cucina.
  6. intanto facciamo rosolare il pangratatto nel olio caldo ,attenti a non brucciarlo
  7. appena cotti si scolla i gnocchi e si rotolanno nel pangrattato ,e dopo nello zucchero
  8. a piacere nel pangrattato aggiungre un pizzico di cannella
  9. .

 

 

 

16 Risposte to “Galuste cu prune – Gnocchi con prugne”

  1. dany Says:

    iupyyy, galuste cu prune, sa sti ca se facea si la mine, si nu stateam in transilvania…. chiar ma minunasem cand le-am vazut in galantar la Trieste: uite si aici se mananca galuste, dar cred ca bucataria lor e un amestec intre Balcani si Austro-Ungaria

  2. Angela Says:

    cat de curand le vine vremea si lor!

  3. elena Says:

    Cu siguranta,doar ca prima astept ca expui inca si rulourile cu crema

  4. Angela Says:

    Multumim,Elena draga!Pana una alta asteptam caisele!

  5. elena Says:

    Nu,nu linistita,va dedic tot platoul cu drag….m-am gindit zilele astea sa fac caise….

  6. Angela Says:

    Serveste-te linistita! Sa speram ca nu se supara Elena!

  7. ancutza Says:

    ce pofta mi-ai facut, un “clasic” de care nu ma satur niciodata, intre timp pot sa iau cateva de la tine?:).

  8. Angela Says:

    Tequila- spor la bucatarit!dupa care o sa-ti spunem si pofta buna!
    Mirela -ai grija sa folosesti cartofi fainosi ,acolo e tot secretul!ca daca nu-s fainosi tot pui faina si tot lipiciosi sant!|

  9. elena Says:

    Mirela nu ai de ce sa te temi,nu este complicat,atit doar sa nu scapi multa faina ptr ca apoi devin tari,in rest totul cu calm,succes incearca

  10. Mirela Vladuti Says:

    Vreau si eu! De galuste chiar nu am curaj sa ma apuc. Am esuat o data si de atunci nu prea mai am curaj. (in ceea ce priveste comentariile pe blogul meu, nu stiu ce sa spun, o fi fost vreo eroare de la blogspot). Te pup!

  11. tequila Says:

    Zilele acestea musai ma pun sa fac si eu galusti cu prune :)) abia astept

  12. Galuste cu prune – Gnocchi con prugne Says:

    […] Read more here: Galuste cu prune – Gnocchi con prugne […]


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