Zacusca cu fasole – Zacusca con fagioli


La zacusca e un classico delle conserve invernali nel mio paese.A me piace di più la variante con melanzane ma mio marito e fan di zacusca con fagioli!eccolo accontentato !La ricetta e quella della nonna del mio marito.Usate per favore solo le papaccelle ,i peperoni non sono giusti.

Zacusca cu fasole e preferata sotului meu ,mie imi place mai mult zacusca clasica aia cu vinete .Reteta este cea pe care o foloseste bunica sotului .Nu pregatiti cu ardei ca nu e buna ,folositi doar gogosari

Ingrediente/Ingredienti

  1. 1 kg fasole boabe / 1 kg fagioli secchi
  2. 3 kg ceapa / 3 kg cipole
  3. 4 kg gogosari / 4 kg papaccelle (peperoni tondi napoletani )
  4. 1 l bulion / 1 l succo di pomodoro
  5. 1 l ulei / 1 l olio semi girasole
  6. sare,piper boabe / sale,pepe a grani
  7. dafin / alloro

Preparare/preparazione

  1. punem fasolea la inmuiat de cu seara si o fierbem ( nu folosim sare )  o strecuram de apa
  2. Curatam ceapa si o taiem marunt  dupa care o punem intr-o oala incapatoare unde am incalzit uleiul,punem o lingurita de sare
  3. curatam gogosari si ii macinam ,dupa care ii punem peste ceapa si lasam sa se fiarba impreuna cam o ora si jumatate
  4. adaugam fasolea fiarta,piperul si foile de dafin  si mai fierbem 30 minute dupa care punem bulionul
  5. fierbem inca 3o de minute ,amestecand mereu dupa care punem in borcane sterilizate si le inchidem
  6. punem borcanele in paturi si lasam pana a doua zi cand le punem in camara.

ITALIANO

  1. Mettiamo i fagioli a mollo per una notte ,dopo di che gli facciamo cuocere
  2. tagliamo la cipolla a cubetti e la mettiamo in una pentola capiente dove abbiamo messo l’olio a riscaldarsi ,saliamo(un cucchiaino) e mescoliamo sempre
  3. tritiamo le papaccele e le aggiungiamo su le cipolle ,lasciamo cuocere pe 90 minuti mescolando ogni tanto
  4. aggiungiamo i fagioli scolati ,pepe e alloro ,mescoliamo e facciamo cuocere per 30 minuti
  5. aggiungiamo anche il succo di pomodoro e lasciamo cuocere ancora per 30 minuti
  6. mettiamo nei vasi strerilisati ,e chiudiamo ,sistemiamo i vasetti nelle coperte fino al indomani quando sistemiamo tutti in vasi nella cantina..

 

13 Risposte to “Zacusca cu fasole – Zacusca con fagioli”

  1. Angela Says:

    Sa traiasca soacra! Dac nu trimite de buna voie ,cere-i tu!

  2. gitana Says:

    imi place si mie, dar sa primesc un borcanel cadou …. facea soacra-mea, poate imi mai trimite.

  3. Angela Says:

    Probeaz-o pe aia cu vinete !

  4. ancutza Says:

    ador zacusa dar inca nu m-am incumetat s-o fac, arata foarte imbietor la tine!

  5. habana Says:

    Draga Angela….uneori am impresia ca faci parte din familia mea. Este incredibil ce mult se aseamana “bucatariile” noastre. Cu ZACUSCA DE FASOLE m-ai dat gata! Este o intoarcere in timp….cat am mai mancat inainte de Revolutie…!😉 Am si uitat de ea ….sa fi trecut 20 de ani de cand nu am mai facut-o.
    Deci, cred ca a venit timpul! Si cum, “toscanilor” le place fasolea boabe, ma pun pe treaba!
    Mi-ai deschis apetitul!
    Te pup! O zi buna!

  6. Angela Says:

    Anca- intr-adevar pe caldurile astea e nevoie de curaj …
    Ina – un pic musai sa ramana …ca doar nu am muncit o zi intreaga pt o masa.
    Dany – eu am facut circa 6 borcane mari ,2 mici si a ramas intr-un bol de mancat .

  7. nel cuore dei sapori Says:

    Sai che non conoscevo questa conserva?molto interessante,complimenti

  8. dany Says:

    ooo, am facut in viata mea o gramada de retete de zacusca, dar nu credeam ca este si una de fasole…. cate borcane iti iese din aceasta cantitate….

  9. retete_ina Says:

    ha,ha,daca mai ramane Angela,ca sigur e o bunatate,dar sigur e o solutie pentru pastrat in frigider pentru cand n-ai timp de gatit,te pup

  10. Gheti Anca Says:

    E foarte buna zacusca. Eu inca nu am facut, dar trebuie sa imi fac curaj. Cu caldura asta, gandul de a sta langa aragaz ma sperie :)). Felicitari Angela.

  11. Zacusca cu fasole – Zacusca con fagioli Says:

    […] The rest is here: Zacusca cu fasole – Zacusca con fagioli […]


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