Il dolce con mele e un dolce che ha sempre succeso a casa mia ,e poi il caramello e cosi buono .Messi insieme danno un risultato fantastico ,un dolce buono,facile da preparare e molto apettitoso.La ricetta me la data la mia zia Rodica a la qualle porgo i miei Grazie!
Prajitura cu mere e bine primita in casa mea iar zaharul caramel e preferatul lui Cezar.Impreuna au realizat o prajitura fantastica,se pregateste repede,e foarte buna si arata si bine.Reteta o am de la matusa Rodica ,careia ii multumesc !
Ingrediente/ingredienti
- 3 oua / 3 uova
- 1 kg mere /1 kg mele
- 200 g zahar pt caramelizat / 200 g zucchero da caramellare
- 90 g zahar / 90 g zucchero
- 90 g faina / 95 g farina
- vanilie / vanilina
- stafide / uvetta
- scortisoara / cannella
- putin unt / poco burro
- sare / sale
Preparare/preparazione
- punem zaharul(200 g ) la caramelizat si ungem bine tava pe toate marginile dupa care lasam la racit
- curatam merele si le taiem felii sau cubulete ,stropim cu putina lamaie ca sa nu se inegreasca ,
- cand caramelul s-a intarit punem merele ,adaugam stafidele ,presaram cu scortisoara si punem cateva mici gramajoare de unt
- pregatim aluatul ,batem bine ouale cu zaharul si un strop de sare pana cand sant umflate bine ,gasiti aici explicatiile cum se pregateste pandispanul ,dupa care adaugam faina si vanilia .
- punem aluatul peste mere si dam la cuptor la 180 C ,cand e coapta o rasturnam pe platou
- e bun simplu sau cu frisca ,inghetata de vanilie,crema de oua …
ITALIANO
- mettiamo lo zucchero (200 g ) a caramellare e dopo lo spalmiamo sulla teglia ,lasciamo raffreddare
- puliamo le mele ,le tagliamo e le aggiungiamo poco limone per non farle annerire
- quando il caramello e indurito aggiungiamo le mele ,l’uvetta,spolveriamo con cannella e aggiungiamo qualche fiocco di burro
- prepariamo l’impasto ,montiamo le uova con il sale e lo zucchero (per chi non sa fare il pan di spagna la ricetta e qui ) aggiungiamo poi la farina e la vanilina
- copriamo le mele con l’impasto e mettiamo nel forno a 180 C
- sfornimo rovesciando la torta,e buona sia cosi oppure con panna,gelato alla vaniglia,crema pasticera…
18 novembre 2011 alle 18:01
mmmmmm ce buna a iesit ,e cu adevarat divina mersi pt reteta:bz
18 novembre 2011 alle 18:23
Cu placere!Sa va fie de bine!
28 luglio 2011 alle 12:58
si in plus, cum zic si fetele, blatul a devenit inexistent. pacat! e prima prajitura care nu-mi iese bine…eram asa plina de speranta cand am inceput sa fac si vedeam ca-mi ies bine, acum mi s-a dus tot cheful! am vomitat dupa ce am mancant-o (da’ nici nu era o prajitura, erau doar mere si ceva negru printre)…eu credeam ca e doar impresia mea, si am continuat sa mananc…profund dezamagita sunt!
28 luglio 2011 alle 12:55
am aruncat-o!!! a iesit oribil din cauza gustului amar al zaharului caramelizat…ai gresit tu…zaharul se caramelizeaza pana la maxim 170 de grade(at e negru), la 160° e numa’ bun (abia dupa am descoprit toate astea 😦
tu ai scris ca trebuie sa o punem la cuptor la 180°!!! wtf?! tie nu ti-a iesit amara?
28 luglio 2011 alle 14:47
Ciao Daiana,in primul rand zaharul il caramelizezi separat ,nu il pui in cuptor la 180 decat dupa ce s-a caramelizat .In al doilea rand daca ai folosit o tava mare e normal ca nu s-a mai vazut aluatul ,eu am folosit o tava mica de 17 cm pe 22cm .
6 marzo 2011 alle 09:36
Salmi ,exact ,data viitoare faci blatul din mai multe oua .Totul depinde de marimea tavi pe care o folosesti si de tipul de mere.Sa va fie de bine prajiturica!
5 marzo 2011 alle 22:35
Am facut-o azi, a iesit delicioasa dar cu un singur “defect”. Blatul a fost atat de subtire ca dupa ce s-a inmuiat a devenit inexistent :). Oare ar trebui sa fac blatul mai gros data viitoare? Adica din mai multe oua?
5 marzo 2011 alle 15:20
Dany – era prajitura preferata a baietiilor mei cand erau in tara …Culmea e ca mai nou nu le mai place crema de zahar ars!
6 marzo 2011 alle 10:05
sa sti, ca crema de zahar ars nici noua nu ne place… dar facut asa cu blat, iese parfumul cremei….e fffoarte bun
6 marzo 2011 alle 13:28
Sa vad daca reusesc sa-i conving ….poate isi amintesc de ea si imi cer din nou!
5 marzo 2011 alle 13:35
buono, buono, buono…. am cumparat ieri o lada de 4kg de mere…asa ca trebuie sa o fac, altfel nu se mananca….
ps.
cam in acelasi fel, fac un dulce de zahar ars, in loc de mere, pun compozitia cremei de la zahar ars….o las sa se coaca, apoi deasupra pun o compozitie, facuta dupa ochi, sau la marimea vasului, compozitia de la pandispan, se coace apoi se rastoarna… iese super, mai ales ca se insiropeaza, cu siropul de la zaharul ars
5 marzo 2011 alle 06:14
foarte buun
4 marzo 2011 alle 22:05
Bello il tuo blog,mi ha fatto scoprire della pasta meravigliosa
4 marzo 2011 alle 18:07
gnammi che bontàààà….
passo di qui anche per invitarti a passare da me e partecipare al contest sulla cannella.. ti aspetto :*
4 marzo 2011 alle 17:46
merita !ai sa vezi ca e buna ,simpla si se prepara fara prea multe dichisuri!
4 marzo 2011 alle 17:36
Am si eu niste mere prin frigider si aveam o pana de idei, asa ca s-ar putea sa incerc si eu prajiturica asta pufoasa si aromata!
4 marzo 2011 alle 06:52
[…] More here: Dolce con mele caramellate – Prajitura cu mere caramelizate […]