Cum pregatim “Zampone” – Come si prepara “il Zampone”


 by Danielfoto.it

Se il zampone e precotto ,allora avete le istruzioni per la preparazione sulla sua confezione ,tutta altra cosa se invece comprate un zampone crudo come quello che ho acquistato io dal mio macellaio Goi di Torriano(Pv).Avete bisogno di tempo e pazienza per ottenere un risultato ottimo.

Zampone este un preparat din carne,sorici ,grasime ,care se prepara in piciorul de porc golit in prealabil de oase si carne.Pielea trebuie sa ramana intacta si doar un brav macelar poate sa prepare acest fel de salam.In caz ca cumparati zampone deja copt confectionat ,urmariti instructiunile pt a-l pregati .Eu am folosit un zampone crud pregatit de macelarul Goi din Torriano (pv).Pentru a pregati zamponele aveti nevoie de timp si multa rabdare.

Preparare/preparazione

  1. spalam bine zamponele si il punem intr-o oala acoperit de apa timp de 12 ore .
  2. scoatem zamponele din apa si il legam de o lingura de lemn ,in acest fel isi pastreaza forma
  3. facem o taietura in forma de X intre unghi  si intepam usor tot zamponele ,ca sa nu explodeze soriciul
  4. invelim zamponele intr-un stergar curat si il punem intr-o oala acoperit cu apa.E bine daca aveti o oala ovala ,ca sa stea intins bine
  5. puneti la fiert la foc mic,trebuie sa bolboteasca usor ca sa nu se crapa soriciul,trebuie fiert circa 3-4 ore
  6. scoateti din cratita ,taiati felii  si serviti cu pireu de cartofi , mancarica de linte sau spanac tras in unt .

ITALIANO

  1. Laviamo bene il zampone e lo lasciamo a mollo per 12 ore
  2. tiriamo fuori dal acqua lo zampone e lo leghiamo a un pezzo di legno,un  grosso cucchiaio va benissimo ,cosi si mantiene la forma ( non si afloscia)
  3. facciamo un taglietto a X tra le unghie ,e lo punzecchiamo per non farlo esplodere
  4. arrotoliamo il zampone dentro un telo pulito,e lo sistemiamo in una pentola
  5. mettiamo a cuocere a fiamma bassa ,non deve cuocere ma sobbollire ,per 3-4 ore
  6. tiriamo fuori dalla pentola ,affettiamo e portiamo in tavola bello caldo ,come contorno vanno bene :il pure patate ,lenticchie ,spinaci al burro

7 Risposte to “Cum pregatim “Zampone” – Come si prepara “il Zampone””

  1. Angela Says:

    Adry – cam asta a fost si reactia mea cand am cumparat prima data un cotecchino!aveam impresia ca nu mai scot mirosul din casa in veci!Baietii mei sant inebuniti dupa cotecchino si zampone ,pot sa le fac si in august ca nu comenteaza ,sant fericiti!

  2. adry Says:

    Angi ce bine arata!!! N-am facut in viata mea ca nu este printre obiceiurile napoletane si aici nu se gaseste proaspat la macelar!!! Din pacate!!!
    Am fos si eu curioasa intr-un an si am cumparat precopt.Impresii despre el? Ce sa zic? Noroc ca am cateii!!!

    • dany Says:

      nu iti face proble, si eu am in casa unul de la Napoli in jos…la fel nu manca, dar acum mananca…
      numai ca anul asta a spus ca el nu se atinge di lentiche, pt ca mananca de cativa ani, si bani nu i-a adus deloc…

      fain, nu???? …..hahaha

      • Angela Says:

        Si eu care ma gandeam ca din cauza ca nu am mancat anul trecut linte de aia nu am bani….Oricum e pe foc lintea mea!

  3. Angela Says:

    arrivvvvvvvvvvvaaaaaaaaaaaaaaa!

  4. dany Says:

    una bella fetta anche per me…

  5. Cum pregatim “Zampone” – Come si prepara “il Zampone” Says:

    […] See more here: Cum pregatim “Zampone” – Come si prepara “il Zampone” […]


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