Vita a la Bourguinon – Manzo Bourguinon – Boeuf Bourguinon


Boeuf Bourguinon e un piatto tipico francese ,dai sapori forti ,decisi .Sta bene accompagnato con il purè di patate  ma anche con la polenta

Vita a la Bourguinon este o mancare de origine franceza care datorita faptului ca e gatita cu mult vin rosu are un sos cu un gust puternic ,decis .E bine sa-l serviti cu pireu de cartofi sau mamaliga .

Ingrediente /ingredienti

  1. 100 g bacon afumat / 100 g pancetta affumicata
  2. 1 kg  carne de manzat / 1 kg spezzatino manzo
  3. 2 linguri faina / 2 cucchiai farina
  4. 2 cepe / 2 cipolle
  5. 1 morcov / 1 carota
  6. 2 catei de usturoi / 2 spicchi d’glio
  7. 300 ml supa de carne / 300 ml brodo
  8. 30 ml brandy / 30 ml brandy
  9. 1 l  vin rosu / 1 l vino rosso
  10. 200 g champignon / 200 g funghi champignons
  11. cimbru / timo
  12. dafin / alloro
  13. 1 lingurita zahar brun / 1 cucchiaino zucchero canna
  14. 2 linguri concentrat de rosii / 2 cucchiai concentratto di pomodoro
  15. sare ,piper / sale,pepe
  16. ulei masline / olio oliva

Preparare/preparazione

  1.  Intr-o oala incapatoare punem ulei din belsug si adaugam baconul taiat  mic ( eu l-am taiat mai mare din cauza ca sotul nu manaca porc deci sa-l pot scoate usor afara din farfuria lui ),lasam sa se prajeasca dupa care il scoatem intr-un bol mare
  2. intr-o punga punem faina ,sare ,piper si punem cateva bucati de carne (sterse in prealabil cu o carpa ) misca punga,in acest fel se v-a acoperi uniform cu faina ,procedam in acst fel cu toata carnea dupa care o punem in uleiul cald  si o prajim usor dupa care o punem in bol
  3.  Taiem ceapa   ,usturoiul  si morcovul marunt si  le punem in oala la prajit ,pana se inmoaie ceapa dupa care o punem in bol
  4. in oala o sa vedem ca a ramas uleiul si putina faina arsa ,stropim cu brandy ,amestecam ,adaugam supa  calda cimbrul,dafinul concentratul de rosii si zaharul ,amestecam bine ,lasam pe foc circa 5 minute dupa care adaugam baconul ,carnea si zarzavatul
  5. acoperim cu vin (daca este nevoie mai adaugati  1 pahar de vin ,) carnea trebuie sa fie acoperita ,punem ciupercile taiate  si lasam sa fiarba 2-3 ore la foc mic .
  6. Gustam de sare,piper dupa care mancarica noastra este gata

ITALIANO

  1. in una pentola capiente mettiamo del olio e aggiungiamo la pancetta  tagliata fine ( io l’o tagliato pezzi grandi per poter togliere dal piatto di mio marito capriccioso)lasciamo rosolare poi lo togliamo dalla pentola e lo sistemiamo in un vaso  grande
  2. in una busta di plastica mettiamo la farina ,sale,pepe e aggiungiamo dei pezzi di carne asciutti ,mescoliamo finchè la carne e ben coperta con la farina ,facciamo cosi con tutta la carne,dopo di che la facciamo rosolare nel olio ,appena rosolata la togliamo e la sistemiamo sopra la pancetta
  3. tagliamo la cipolla ,l’aglio e la carota a pezzettini e facciamo rosolare finche la cipolla e appassita ,dopo di che mettiamo tutto nel vaso
  4. nella pentola e rimasto sul fondo l’olio bruciacchiato che sfumiamo con il brandy ,dopi di che mettiamo il brodo caldo,il concentrato di pomodoro ,lo zucchero,il timo,l’alloro lasciamo cuocere 5 minuti e aggiungiamo il contenuto del vaso( carne,cipolle,pancetta)
  5. copriamo con vino rosso ,aggiungiamo i funghi tagliati e facciamo cuocere a fiamma bassa per 2 -3 ore
  6. assaggiamo di sale,pepe ed e pronto in tavola

20 Risposte to “Vita a la Bourguinon – Manzo Bourguinon – Boeuf Bourguinon”

  1. balauralaura Says:

    super prezentare, super blog, felicitari!

  2. Angela Says:

    Grazie Cocolina, iti urez spor la treaba!

  3. Cocolina Says:

    As vrea sa-l fac si eu…e foarte delicios,rafinat si arata ff bine dpdv estetic!Brava!!!

  4. Angela Says:

    Da,linistita!

  5. Mirela Says:

    Am inteles. In loc de brandy pot folosi coniac?

  6. Angela Says:

    Grazie!

  7. anthonyb Says:

    Che spezzatino favoloso! La foto è molto apetitosa.

  8. Angela Says:

    Mirela ,carnea gatita in acest fel e mai buna a doua zi ,cand totul se aromatizeaza in mod omogen. Sa stii ca din cauza vinului gustul e puternic ,eventual pune mai putin ,pana te obisnuiesti.

  9. Mirela Says:

    Deci are aroma faina si a doua zi? Asta e un mare avantaj. Cred ca o sa o incerc si eu. Nu m-am incumetat pana acum pentru ca mi s-a parut cam dificil

  10. Angela Says:

    Multumesc ,Mirela,nu e prima data cand pregatesc aceasta mancare ,intotdeauna are un succes enorm!Si e potrivita cand am musafiri ,pregatita cu o zi inainte pot sa stau linistita in povesti cu oaspeti.

  11. Mirela Says:

    Ohh, da! Clasic si delicios. Si aranjamentul estetic e deosebit. Cred ca ai dat gata pe toata lumea cu reteta asta

  12. Angela Says:

    Ciao Gitana,multumesc!

  13. gitana Says:

    Frumoasa prezentare!

  14. Angela Says:

    Dany – seamana mult cu brasato ,ca doar bucataria piemonteza a avut o influenta franceza foarte accentuata ,sant mici diferente ca stii si tu cum e ….fiecare zice ca varianta lui e originala si mai ales e cea mai buna.

  15. dany Says:

    ce tare….dar citind reteta, nu este aceiasi cu Brassatto, care se face in Piemonte ?????

  16. Angela Says:

    Ancutza – ser sa iti placa ,nu uita ca are un gust puternic ,dar cred ca esti invatata ca si la voi in zona se gateste cu mult vin.

    Dany – ce sa-i fac ,daca asa-l cheama asa-i zic! Ca daca nu se gaseste cine sa spune ca de ce nu folosesc numele originar!

  17. dany Says:

    ce nume pompos…

  18. Ancutza Says:

    stii ca n-am preparat niciodata felul asta asa faimos? o sa recuperez folosind reteta ta.

  19. Vita a la Bourguinon – Manzo Bourguinon – Boeuf Bourguinon Says:

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