Cum facem untul – Prepariamo il burro in casa


il burro si compra facilmente perche preparalo in casa,mi domanderete di sicuro .Beh…perche e molto più saporito e sappete cosa c’e dentro  perche non so se lo sapevate ma tante ditte mettono anche nel burro dei coloranti ,che non servono a niente!Nonostante il alto contenuto di grassi ,se consumato in piccole quantita il burro e uno dei grassi più digeribili e una buona fonte di vitamina A e D.Le calorie del burro sono 750 per 100 g (l’olio ne ha 900 per 100 ml ) Il burro si può preparare solo usando panna fresca  (non uht ,panna vegetale…)

untul se gaseste in toate magazinele costa putin ,de ce trebuie sa-l facem in casa?Asta sant sigura ca doriti sa ma intrebati ,asa ca va raspund :deoarece este mult mai gustos ,nu contine conservanti si coloranti ,da coloranti deoarece multe fabrici considera ca trebuie sa adauge coloranti chiar si in unt.Desi e plin de grasimi ,untul daca este consumat in mici cantitati este  usor de digerit si aduce  in corp o cantitate mare de vitamina A si D . Cantitatea de calorii la 100 de g este de 750 ,iar uleiul de masline are 900 de calorii .Untul se poate pregati numai din smantana dulce proaspata (nu smantana UHT sau smantana vegetala)

Ingredinete / ingredienti

  1. 1 l de smantana proaspata / 1 l di panna fresca

Preparare/preparazione

  1. punem smantana intr-un vas incapator si incepem sa o batem (ca atunci cand preparam frisca) cu un mixer
  2. continuam sa batem ,o sa se formeze la inceput frisca dupa care partea grasa se separa de zer
  3. cu ajutorul unei linguri de lemn separati grasimea de zer ,puneti grasimea intr-o panza curata si o stoarceti ca sa iasa zerul din ea
  4. bucatile de unt le puneti intr-un vas cu apa rece dupa care le puneti in forma dorita  avand grija sa o acoperiti cu o pelicula transparenta
  5. Pastrati untul in frigider ,dintr-un litru de smantana obtinem cam 350 g de unt ,depinde de cat de grasa este smantana

ITALIANO

  1. lavoriamo la panna fresca con lo sbattitore eletrico
  2. continuare fino a quando la panna forma una massa grassa  ,e un liquido acquoso (laticello)
  3. prendete delle palline di burro e strizatele dentro un panno pulito
  4. lavate le palline di burro in una ciotola con acqua fresca
  5. mettete il burro in una forma rivestita di pellicola trasparente e riporlo in frigo
  6. da 1 l di panna si ricava 350 g burro ,dipende molto anche da quanto grasso c’era nella panna

da Gaby

10 Risposte to “Cum facem untul – Prepariamo il burro in casa”

  1. Angela Says:

    Gaby – a pregatit si ea unt in casa si mi-a trimis poza,Multumesc de incredere Gaby!

  2. Angela Says:

    Faresti molto bene a tradurre le tue ricette ,sono ottime e con delle belle foto,anzi bellissime.La panna fresca pastorizzata e buona per essere montata quindi si può fare anche il burro ,vera fuori il burro pastorizzato ,cioè con una carica batterica minore,quello che e un bene a la fine

  3. anthonyb Says:

    Molto interesante. Pensi che si puo usare panna fresca pastorizzata ? per esempio granarolo?
    Grazie per la Tua visita sul mio blog. Penso anche io a scriverlo in doppia lingua🙂 Tuo esempio e ottimo :-)))

  4. Angela Says:

    Ciao Mona,ca sa fie bio ,trebuie ca si smantana sa fie ,oricum e mult mai sanatos decat untul din comert.

  5. Mona Says:

    Este chiar bio!!!

  6. Angela Says:

    Ciao Pichona- cand il strangi in panza iese bine tot zerul ,daca il pui in strecuratoare ai sa vezi ca ramane zer in el .Poti sa folosesti un stergar de bucatarie si nu trebuie sa strangi foarte tare ,oricum dupa ce il bati ai sa te organizezi tu ,daca le pui in strecurator si apesi iese untul .

  7. pichona Says:

    Angi,pot sa-l pun la strecurat intr-o strecuratoare in loc de panza?

  8. Angela Says:

    Ancutza- ai perfecta dreptate ,gustul prajiturilor se schimba in mod substantial atunci cand folosim unt de calitate.

    Mirela – smatana care am folosit-o eu este cea care se foloseste pt frisca.Sincera sa fiu pe vremea cand eram eu in tara la tarani se gasea doar smantana acrisoara ,de aia buna de pus in ciorba.

  9. Mirela Says:

    Waw, ce reteta savuroasa. O intrebare am. Care e smantana dulce, nu e aia normala de la tarani?

  10. Ancutza Says:

    esti grozava cu reteta asta, pe langa fapul ca-mi place untul mi-am dat seama ca pentru prepararea duclciurilor e esential ca untul sa fie foarte bun…Slurp:)-si lui Michi ii place mult untul:)-


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