Retese – Sfogliatine fritte


queste sfogliatine fritte e un dolce croccante che si usa nelle campagne transilvane specie d’estate .Si mangiano calde  con zucchero ,oppure marmellata di prugne ,ma secondo me va bene anche una bella crema alla vaniglia.La ricetta e stata preparata da mia suocera .

aceste retese(se citeste reteshe) se pregatesc in zona noastra pentru cosasi .Se servesc calde presarate cu zahar sau unse din belsug cu silvoita (marmelada de prune),dar dupa parerea mea sant bune si cu crema de vanilie.Reteta a fost pregatita de catre soacra mea.

Ingrediente /ingredienti

  1. 1 ou / 1 uovo
  2. 8 linguri apa (sau 4 apa si 4 lapte ) / 8 cucchiai acqua (oppure 4 di acqua e 4 di latte)
  3. 5 linguri de ulei / 5 cucchiai olio
  4. strop de sare / un pizzico di sale
  5. faina / farina
  6. ulei pt prajit / olio per friggere

Preparare/preparazione

  1. amestecam toate ingredientele ,adaugam faina ca sa obtinem un aluat maleabil
  2. impartim aluatul in 5-6 parti egale
  3. intindem fiecare parte de aluat si o presaram cu faina pe care o intindem bine cu palma
  4. impaturam aluatul in 3 dupa care il impaturam iarasi in 3 ,urmariti pozele ,6,7 si 8 .
  5. intindem din nou aluatul cu sucitorul ,facem doua crestaturi in mijloc cu un cutit 
  6.  punem la prajit in tigaia cu ulei incins si in timp ce se prajeste miscam tigaia ,acesta miscare ajuta ca sa “creasca” mai bine foile de la placinta
  7. intoarcem placinta pe cealalta parte ,cand e coapta o scoatem pe farfurie ,servim calda

ITALIANO

  1. mescoliamo tutti gli ingredienti ,alla fine aggiungiamo la farina finche otteniamo un impasto non troppo duro
  2. dividiamo l’impasto in 5-6 parti uguali
  3. stendiamo ogni parte d’impasto e  la spolveriamo con la farina .con la mano stendiamo bene la farina
  4. chiudiamo l’impasto in 3 parti ,dopo in altre 3 parti come nelle foto 6,7 e 8
  5. stendiamo ancora l’impasto con il mattarello ,e pratichiamo due tagli obliqui nel centro della sfogliatina
  6. mettiamo a friggere nel olio bollente ,in tanto che si cuoce dobbiamo muovere il tegame ,facendo cosi aiutiamo la sfogliatura dei nostri dolci
  7. giriamo dall’ altra parte e quando sono cotte  le tiriamo fuori sulla carta assorbente ,sono buone calde

da dany

16 Risposte to “Retese – Sfogliatine fritte”

  1. Angela Says:

    Ai dreptate draga Dany! Trebuie refacute retesele astea ,ca se apropie Carnavalul!

  2. dany Says:

    e come la Befana se ne andata, arriva il Carnevale….
    yupiii, prepariamo anche le maschere

  3. Angela Says:

    Ciao Cristina,ai sa vezi ca o sa-ti iasa infoiate placintutele,nu uita sa faci exact ca in poza ,toate miscarile. Sper sa va placa si toate cele bune!

  4. Cristina Says:

    Mai Angi m-ai omorit cu reteta asta . Am salvat-o ca e musai sa o fac si eu , sper s aimi iasa si mie asa frumos infoiate ca ale tale.
    Cred ca si Dany are dreptate de ex. la noi acasa se numesc scovergi tot cele din aluat nedospit ( mama òe facea exact ca pe sfrappolele italienesti) si minciunele cele din aluat dospit .
    Tehnica asta cu impachetatul nu o stiam .. bune blogurile astea🙂
    o zi buna

  5. Angela Says:

    La noi la Ardeal sant retese ,scovergile sant dospite !Cred ca numele se trage de pe la unguri!

  6. dany Says:

    tu le-ai tradus retese…dar iti amintesti in tara se spun,scovergi sau pe la mine le spuneau, urechea babei…era dulcele cel mai usor si ieftin de facut…

  7. Angela Says:

    Dany a probat aceasta reteta si mi-a si trimis o poza ,multumesc draga Dany!

  8. angela Says:

    buonisssssssssimeeeeeeeeee,li ho fate tante volte !!!!!!!!brava angela

  9. Angela Says:

    E vero ,qua i dolci fritti si preparanno di solito prima del carnevale ,ma questi sono troppo facili da preparare e anche buoni ,e poi penso che sonno una meraviglia con dei confetti colorati sopra.

  10. madama bavareisa Says:

    oh che belle! qui di solito si fanno dolci fritti quasi solamente per carnevale… devo ricordarmele! e magari le provo anche prima!

  11. Angela Says:

    Ciao Andredani ,bine ai venit!Spor la treaba si te astept cu pareri ,dupa ce ai pregatit si gustat!

  12. andredani Says:

    acu ma duc sa incerc…pare simplu si gustos!

  13. Angela Says:

    exact ,e ca si pasta de strudel ,doar ca e mult mai rapida de pregatit si e fripta .

  14. dany Says:

    e ca pasta de la strudel, numai ca nu e umplut….buneeeee

  15. Angela Says:

    Anca se desfac in mii de bucatele cand le mananci ,sunt super bune!

  16. matrioskasadventures Says:

    ce bunatate, pare o varinata de gogosi(pe care eu le ador) dar mai usoara.Weekend placut si insorit!:)


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