Placinta cu prune si urda – Crostata chiusa con prugne e ricotta


questa crostata con prugne e ricotta me la sogno da qualche giorno , mi-e venuta l’idea qualche giorno fa ,ma  non avevo l’ingredienti.Tanto per sapere dovete usare una teglia con diametro di 25 cm ed l’impasto e molto sottile ,se vi piace avere più impasto che ripieno dovete preparare una porzione mezza d’impasto.

Aceasta placinta cu urda si prune mi-o doream de cateva zile ,dar nu aveam necesarul in casa ,asa ca azi cand am pregatit-o am si mancat-o imediat.Aveti nevoie de tava rotunda cu diametrul de 25 cm ,sa stii ca blatul nu e gros deloc ,daca doriti sa aveti o prajitura mai groasa faceti o portie jumate de aluat .

Ingrediente/ingredienti

  • Aluat / Impasto
  1. 300 g faina/ 300 g farina
  2. 150 g unt / 150 g burro
  3. 50 ml apa / 50 ml acqua
  4. un strop de sare / un pizzico di sale

Umplutura / Ripieno

  1. 500 g prune / 500 g prugne
  2. 200 g urda / 200 g ricotta
  3. 2 galbenusuri / 2 tuorli
  4. 4 linguri zahar / 4 cucchiai zucchero
  5. 2 linguri migdale macinate / 2 cucchiai mandorle tritate
  6. putin pesmet / pangrattato
  7. 1 galbenus,lapte si zahar pt decor / 1 tuorlo ,latte e zucchero per decorare la torta

Preparare/preparazione

  1. untul moale il amestecam cu fainae il sale  ,dupa care adaugam apa rece ,putin cate putin pana obtinem un aluat omogen pe care il invelim in pelicula si dam la frigider 30 minute
  2. amestecam urda cu galbenusurile si zaharul si punem migdalele.
  3. impartim aluatul in doua ,punem o bucatica de aluat intre doua foi de hartie de copt si intindem aluatul cu un sucitor pana ajunge  putin mai mare de diametrul tavi,punem aluatul in tava si avem grija ca marginile aluatului sa acopere tava
  4. presaram cu putin pesmet si punem compozitia cu urda,acoperim cu prunele taiate in sferturi iar deasupra punem o alta foaie de aluat
  5. avem grija sa sigilam bine marginile aluatului cu dintii de la o furculita ,tot cu dintii de la furculita gauriti putin aluatul in suprafata
  6. ungem cu putin lapte si dam la cuptor la 200C timp de 20 minute si alte 25 minute la 180 C
  7. ungem cu galbenus de ou ,presaram cu zahar si dam sub grill 1-2 minute stingem focul si mai lasam inauntru placinta inca 30 minute.

ITALIANO

  1. mescoliamo il burro morbido con la farina e il sale,dopo aggiungiamo pianpianino del acqua ghiacciata fino ad ottenere un impasto omogeneo che copriamo con la pellicola e facciamo riposare 30 minuti in frigo
  2. mescoliamo la ricotta con i tuorli,zucchero e le mandorle
  3. dividiamo l’impasto in due e lo stendiamo tra due foglii di carta forno.sistemiamo nella teglia avendo cura di coprire anche i bordi
  4. spolveriamo con pangrattato ,aggiungiamo la crema di ricotta ,sistemiamo sopra  i quarti di prugne e copriamo con un altro disco di impasto
  5. sigilliamo i bordi del’impasto con i rebi di una forchetta,buchereliamo l’impasto e mettiamo nel forno dopo che abbiamo spennellato con latte
  6. al inizio servono 200 C per 20 minuti ,dopo di che 25 minuti a 180 C .
  7. spennelliamo con il tuorlo e del zucchero mettiamo 1-2 minuti sotto grill ,spegniamo il forno e lasciamo la crostata ancora 30 minuti per raffreddarsi

 

15 Risposte to “Placinta cu prune si urda – Crostata chiusa con prugne e ricotta”

  1. Adina Says:

    Imi pare rau!
    Arata ca o latura si a iesit exact la fel! Nu se potrivesc ingredientele!
    Pacat de timpul pierdut!

    • Angela Says:

      Daca tie nu ti-a iesit reteta, nu inseamna ca nu se potrivesc ingredientele. de multe ori daca se foloseste o urda de calitate indoielnica e normal ca nu iti tine la coacere si se imprastie peste tot, ajungand in acest fel sa iti inmoaie aluatul care nu se mai coace!

  2. Angela Says:

    Poti sa pui branza de vaci!

  3. Angela Says:

    Ciao Ileana,aluatul nu este ca si cel foietaj, mai degraba este ceva gen brisee, dar mult mai gustos decat cel de cumparat.Prunele uscate e bine sa le tii la inmuiat in prealabil ca sa nu se uste mai tare.Ce tip de branza vrei sa folosesti?

  4. ileana Says:

    ciao angela,cum nu este perioada prunelor,dar aceasta prajitura imi place,se pot folosi prune uscate in alternativa?iar in loc de ricottta pot folosi alt tip de branza?Aluatul este un tip de foitaj(pasta sfoglia)?

  5. Angela Says:

    Si ,niente male ,e venuta buonissima!

  6. Terry Says:

    Una torta che nasce da un sogno! bella ed evocativa! sei riuscita a realizzarla benissimo direi!🙂

  7. Angela Says:

    matrioska – e o prajitura de sezon….iar combinatia sa stii ca e foarte buna.ciao

    mirela -din pacate s-a terminat ,dar sigur se gaseste o alta prajitura care de abia asteapta sa fie degustata!

  8. Mirela Says:

    Waw. Arata bestial! Sigur si gustul a fost la fel… Mai ai o portie si pentru mine?😀

  9. matrioskasadventures Says:

    ce bunatate trebuie sa fie prune si ricotta , abia astept sa o incerc, plus ca ma distrez tare sa fac aluaturile pentru dulciuri. Pe curand!

  10. Angela Says:

    Ce fain,ti-am adus aminte de cineva drag,ma bucur si sper sa iti placa !ciao!

  11. marika Says:

    placinta asta trebuie facuta neaparat,sigur e buna,buna…imi aduce aminte de bunica mea….

  12. Angela Says:

    Ciao Madama ,si ,quando ce tutto in casa la tentazione e ancora piu forte.bentornata.

  13. madama bavareisa Says:

    Eccomi tornata… e certo che è di mio gradimento anche questa… avrei anche tutto per provarla… che tentazione!!🙂


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