Fasole la borcan pt. iarna – Conserva di piattoni


Fasolea la borcan  a fost salvarea multor gospodine in timp de iarna ,cand deschizi borcanul ,mai adaugi o costita afumata si un pahar de smantana si mancarea e gata proaspata si buna.In acest fel soacra si multe alte gospodine din tara pregatesc proviizile pt iarna.

In Romania si usa molto  la conservazione nei vasetti ,ma non sottolio.In campania le donne racolgono i frutti della terra e se sono abbondanti subito si prepara anche qualche vaso per l’inverno che e lungo .Questa ricetta la usa sempre mia suocera ma anche tante altre massaie.

Ingrediente/Ingredienti

  1. 5 kg fasole verde / 5 kg piattoni freschi
  2. 150 ml ulei / 150 ml olio
  3. 1 l apa / 1 l acqua
  4. 2-3  ardei rosii  / 2-3 peperoni rosii
  5. 7-8 rosii / 7-8 pomodori
  6. frunze de telina / sedano
  7. sare / sale

Preparare/preparazione

  1. Spalam fasolea ,o curatam si daca pastaile sant prea lungi le rupem in 2-3 parti
  2. punem toate pastaile intr-o oala mare impreuna cu rosiile taiate ,ardei taiati ,frunzele de telina ,apa,sare si uleiul  dupa care punem pe foc mediu acoperite si lasam sa fiarba pana sant aproape fierte ,o sa observati ca au scazut foarte tare
  3. spalati borcanele,le uscati si le umpleti bine cu fasolea (o sa va iasa circa 5-6 borcane de 800 ml ) dupa care adaugati si zeama din oala ,puneti cate o jumatate de aspirina ,inchideti ermetic si dati la dunstulit circa 1h 30 minute,
  4. lasati sa se raceasca dupa care aranjati pe rafturi n camara sau beci

ITALIANO

  1. laviamo i piattoni e togliamo loro la punta ,se sono troppo lunghi gli spezziamo in 2-3 parti
  2. mettiamo i piattoni in una grossa pentola ,con i pomodori a fette,i peperoni tagliati ,l’acqua,il sale ,l’olio e il sedano,facciamo cuocere a fuoco medio con coperchio finche sono quasi cotti.
  3. lavate i vasi di vetro (servono circa 5-6 vasi da 800 ml )  riempite di piattoni ,aggiungete anche il loro brodo,mettete in ogni vaso mezza pastiglia di aspirina sbriciolata ,chiudete ermeticamente  dopo di che sistemate i vasi in una grossa pentola .aggiungete del acqua e fate cuocere a fiamma bassa circa 90 minuti.
  4. lasciate raffreddare dopo di che sistemiamo i vasi in cantina.

 

4 Risposte to “Fasole la borcan pt. iarna – Conserva di piattoni”

  1. Angela Says:

    doar facut ,nu le-am adus!nu mi-am adus de mancare din tara ,doar plante medicinale culese de pe camp.

  2. dany Says:

    si nu imi spune, ca ti le-ai facut si adus din Romania…

  3. Angela Says:

    Ciao Terry ,come stai ,passate bene le vancaze?

  4. Terry Says:

    Molto interessante questa maniera di conservare le verdure estive! grazie per averla condivisa!


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