Parjoale – Polpette rumene


 parjoale

queste sono le polpette rumene  dalle zone del est. sono polpette crocanti fuori e morbide dentro,si mangiano con piure di patate ,sottaceti e un bicchere di vino rosso

o parjoala buna trebuie sa fie crocanta in exterior si pufoasa -zemoasa in interior!aceasta reteta luata de la Radu Anton indeplineste aceste conditii fundamentale asa ca poate sa stea pe masa voastra la loc de cinste ,langa un pireu de cartofi ,o muratura si un pahar de vin rosu!

Ingrediente/Ingredienti

  1. 400 g carne porc/400 g carne maiale
  2. 400 g carne vita/400 g carne manzo
  3. 2 cepe/ 2 cipolle
  4. 100 g unt/100 g burro
  5. marar/ finocchietto
  6. patrunjel/prezzemolo
  7. 1 cartof/1 patata
  8. 180 g paine/180 g molicca di pane
  9. 3 oua/ 3 uova
  10. lapte/latte
  11. sare/sale
  12. piper/pepe
  13. pesmet/pane gratugiatto
  14. unt pt. prajit/burro per friggere

Preparare/preparazione

  1. macinam carnea de doua ori ca sa fie bine maruntita!
  2. punem painea la inmuiat in lapte,iar cand e moale o stoarcem bine si o punem langa carne ,maruntita
  3. razalim cartoful pe razatoarea cea mica
  4. taiem ceapa fin si o prajim in unt,in timp ce se prajeste presaram cu putina sare ca sa se inmoaie
  5. intr-un vas incapator punem carnea macinata,bucatele de paine inmuiata ,cartoful razalit ,ceapa prajita ,sare ,piper ,patrunjel si marar tocate marunt si amestecam bine de tot ca sa prinda aroma toate ingredientele .lasam sa se odihneasca cca 10 minute
  6. luam o bucata buna din compozitie si modelam parjoala in forma ovala ,groasa de cca 1 cm ,mare cat mana unui copil,trecem parjoaa prin pesmet ,continuam pana se termina compozitia
  7. intr-o tigaie punem untul la topit (nu faceti flacara mare si mai ales aveti grija sa nu se arda untul care nu mai poate fi folosit)
  8. adaugam parjoalele ,acoperim cu un capac ,din cand in cand intoarcem parjoalele care trebuie sa fie rumenite frumos
  9. se servesc calde cu pireu de cartofi ,muratura si neaparat un pahar de vin!Pofta buna!
  10. eu am pregatit 14 parjoale

ITALIANO

  1.  Tritiamo bene la carne per evitare gli grumi
  2.      facciamo inzuppare il pane nel latte,  quando si ammorbidisce abbastanza, la strizziamo bene, la sbricioliamo e la mettiamo vicino alla carne
  3.   grattugiamo la patata con la grattugia fine.
  4.   tritiamo finemente la cipolla e la rosoliamo nel burro, cospargendo nel frattempo un po di sale per ammorbidirla.
  5.   in una terrina capiente mescoliamo la carne macinata, il pane sbriciolato, la patata grattugiata, la cipolla rosolata, sale, pepe, prezzemolo e   finocchieto finemente tritato, facciamo amalgamare bene il composto e lasciamo riposare per 10 min.
  6.  con questo composto facciamo le polpette di forma ovale, di cca 1cm di grossezza, e le passiamo nel pane grattugiato.
  7.   in una casseruola facciamo sciogliere il burro (si raccomanda di tenere la fiamma bassa per non bruciare il burro)
  8.   friggiamo le polpette nel burro, coprendole con un coperchio, girandole di tanto in tanto, finché non prendono un bel colore 
  9.  si servono calde con pure di patate e un bicchiere di vino! Buon appetito!
  10.  dal composto preparato ho fatto 14 polpette

15 Risposte to “Parjoale – Polpette rumene”

  1. maria Says:

    sembrano buone ma io metto una cipolla , due sono pesanti. ke bontà spero ke gli piaceranno a mio ragazzo.

  2. Angela Says:

    Bineinteles,draga mea,o imbratisare!

  3. narcisa Says:

    Buna seara,Angela.Sunt Narcisa.Ma intereseaza reteta de parjoale,dar inafara de pireu cu ce altceva se pot servi?
    Multumesc.

  4. Angela Says:

    Dany ,multe lucruri erau mai gustoase pe vremea aia ,desi erau facute cu putin !

  5. dany Says:

    daca va spun de ce imi este pofta mereu… de acele parjoale pe care le mancam pe timpul liceului la Iasi, la cantina scoli… tare bune mai erau, pufoase si moi, sa nu spun de gustoase… chiar daca erau facute pe timpurile alea de saracie…

  6. Angela Says:

    Ciao Petrutz -problema e doar de traducere ,corect e aneto ,ai dreptate! Important este ca nu m-au prins concetatenii tai sa ma i-a la o bataie cu parjoale!PS dar in rest e bine totul ce zici?

  7. Petrutz Says:

    Draga Angela eu sunt originar din estul tarii e sincer daca incerci sa pui ceva ca finocchietto care ii schimba gustul complet cred ca jumatate din orasenii mei ti le-ar arunca in cap🙂.

    Cara Angela io sono dell’est del paese e se provi a mettere il finocchietto penso che almeno meta’ dei miei concittadini te le tirerebbero dietro, perche a differenza del marar gli cambiano completamente il gusto!!

  8. Angela Says:

    Romy- grazie dei tuoi complimenti!sei molto gentile!

  9. Angela Says:

    prego ,cara Terry!

  10. Romy Campidoglio Says:

    Cara Angela,
    le tue polpette devono proprio essere buone,
    e soprattutto belle,impastate e fritte bene.
    Brava Rumena… ciao e grazie da Romy…

  11. Terry Says:

    Adoro polpettare e queste tipiche rumene mi stan ispirando proprio! grazie per la ricetta!
    ciao
    Terry

  12. ana Says:

    RETETA PARJOALE


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