Paine de secara – Pane al segale


il pane fatto in casa e buono quando e fresco ,col passare del tempo peggiora ,quindi se volete mantenerlo al meglio si può congelare nel freezer in sacchetti di carta per un massimo di un mese.Per scongelarlo e meglio toglierlo qualche ora prima e lasciarlo “ambientarsi” fuori dal congelatore,se dovete usare il microonde usate solo la funzione scongelamento e per pochi istanti alla volta ,cosi il pane non diventa una “gomma molliccia”

Painea pregatita in casa este buna ,in special atunci cand e proaspata ,ca sa o pastrati pe timp mai lung e bine sa o congelati in pungi de hartie maxim o luna.Cand doriti sa serviti painea o scoateti cu cateva ore mai inainte din congelator si o lasati sa isi revina la temperatura ambienta .In caz ca aveti nevoie mai repede puteti folosi microundele dar e indicat sa il programati pe “decongelare” si sa il porniti doar cateva secunde  lasati o mica pauza ,alte cateva secunde…in acest fel painea nu o sa devina clicoasa.

Ingrediente/ingredienti

  1. 500 g faina de secara / 500 g farina segale
  2. 750 g faina alba / 750 g farina 00
  3. 40 g drojdie proaspata / 40 g lievito fresco
  4. 25 g sare / 25g sale
  5. 800 ml apa / 800 ml acqua

Preparare/preparazione

  1. desfaceti drojdia in apa calduta dupa care o amestecati cu faina  in care a-ti amestecat sarea sarea
  2. framantati bine pana obtineti un aluat elastic ,daca este nevoie mai puteti adauga putina apa (maxim 50 ml )
  3. lasati la dospit intr-un loc cald 40 minute ,e bine daca incalziti usor cuptorul la 50 C ,il opriti si puneti inauntru vasul cu aluatul acoperiti cu un stergar
  4. Luati bucati din aluat si le dati forma dorita ,sa nu fie prea mari ,le  puneti in tava acoperita cu hartie de copt si lasati la dospit inca 60 minute acoperite
  5. coaceti la 180 C ,in cuptor e bine sa puneti o craticioara cu apa ,in acest fel coaja o sa fie mai moale.In functie de marimea painicilor se coc cam in 40 minute

ITALIANO

  1. sciogliamo il ievito in acqua tiepida e la mescoliamo con la farina mescolata con il sale
  2. lavoriamo fino ad ottenereuna pasta elastica e omogenea,lascimo lievitare per 40 minuti
  3. dopo la lievitazione spezzare l’impasto e dare la forma di pagnotte non troppo grandi,le sistemiamo su una teglia coperta di carta forno
  4. lasciamo lievitare in un posto caldo per altri 60 minuti ,io uso riscaldare il forno a 50 C ,lo spengo e dopo faccio lievitare l’impasto dentro
  5. Infornare a 180 C per circa 40 minuti ,sistemando dentro un tegame con acqua che facendo vapore fa diventare piu morbide le nostre pagnotte

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