Paine ca la Mantova – Pane mantovano


questo pane  fatto con il strutto ha la crosta crocante e secca ed e ricco di mollica.

acest tip de paine are coaja uscata si crocanta  datorita faptului ca se pregateste cu unsoare  iar miezul este mult si gustos.pentru cei care nu cunosc faina manitoba  specific ca este vorba de o faina care are o cantitate mare de proteine (peste 9 g la 100 g ) si care ajuta sa dospeasca mai bine aluatul

Ingrediente/ingredienti

  1. 800 g  faina 00 / 800 g farina 00
  2. 200 g faina manitoba  / 200 g farina manitoba
  3. 30 g drojdie / 30 g lievito di birra fresco
  4. 430 ml apa / 430 ml acqua
  5. 2 linguri unsoare / 2 cuchiai strutto
  6. 3 lingurite sare / 3 cucchiaini sale
  7. 1 lingura de miere / 1 cucchiaio miele oppure malto d’orzo

Preparare/preparazione

  1. daca folositi masina de facut paine puneti toate ingredientele in masina si framantati ,lasati la dospit 1h 30 minute
  2. daca framantati cu mana ,amestecati drojdia cu putina apa si mierea,lasati 10 minute dupa care amalgamati cu restul ingredientelor,framantati bine ,lasati la dospit 1h si 30 minute
  3. impartiti aluatul in 16 bucati ,fiecare bucata v-a avea in jur de 100 g ,intindeti cu sucitorul sau cu masina de facut taietei  fiecare bucata de aluat ,dupa care o rulati
  4. luati fiecare sul de aluat il puneti vertical  si il intindeti din nou  cca 35 cm dupa care rulati din nou .eu am folosit masina de facut taietei si treaba a mers foarte repede
  5. puneti sulurile pe o planseta ,acoperiti cu pelicula si lasati la dospit 1 h
  6. incalziti cuptorul si tava pe care ve-ti coace paine la 240 C
  7. faceti o taietura cu un cutit pe fiecare sul ,presarati cu faina si puneti la copt
  8. cand sant aurii le scoateti din cuptor si le acoperiti cu un stergar curat

ITALIANO

  1. impastate tutti gli ingredienti e fate lievitare per 1h 30 minuti
  2. dividete l’impasto in 16 pezzi ,ognuno avra circa 100 g
  3. stendete con il mattarello opure con la macchina per fare la pasta ,ogni pezzo d’impasto ,dopo di che lo rotolate
  4. ogni rotolo si mette in verticale e si passa ancora nella macchina e si tira  ,si rotola ancora e si mettono i rotolini a lievitare su una placa per 1 h
  5. riscaldate il forno a 240 g ,riscaldate anche la teglia dove cuocerete il pane
  6. praticate un incisione su ogni pezzo di pane ,infarinate e mettete a cuocere
  7. quando sono cotte tirate fuori coprite con un telo e lasciate raffreddare

 

12 Risposte to “Paine ca la Mantova – Pane mantovano”

  1. Angela Says:

    Ciao Marina ,malto si trova nei negozi de erboristeria ,Natura Si ,negozi biologici .Un vasetto costa al in circa 3-4 euro.Certo che puoi usare il mattarello ,basta sapere che ci vuole un pò più di tempo.Buon lavoro e tante cose buone.

  2. Marina Says:

    Ciao,
    Volevo chiedere dove posso comprare il malto, nei supermercati non l’ho mai trovato. La pasta bisogna stirarla con la macchina o si può usare il matarello.
    Grazie e saluti,
    Marina

  3. Angela Says:

    Franci ,la ricetta e scritta anche in italiano ,e per i comenti mica posso obligare la gente a imparare l’italiano ,sai tanti visitatori sono dalla Romania,Canada,Svezia,Quatar….e altri angoli del mondo .

  4. Francesco Says:

    parlare in italiano no?????

  5. Angela Says:

    iti multumesc pt . ca m-ai avertizat! ciao!

  6. adry Says:

    Angela, scuza-ma ca-mi bag nasul!!! Daca poti sa intri sa corectezi la ingrediente cantitatea de faina manitoba (in italiana este 800g in loc de 200g ), desi cred ca persoanele care citesc varianta italiana pot intui usor ca este o mica eroare!!!

  7. Angela Says:

    sa stii ca pare complicat dar nu e!

  8. adry Says:

    Angela ce bine arata! Acum inteleg in sfarsit, ce metoda se foloseste pentru a obtine painea asta!Foarte interesant!

  9. Angela Says:

    gitana- ce bune sant…..

  10. gitana Says:

    ce bine arata!!!!!!!!!!!!!!!

  11. Angela Says:

    ai ragione ,e una perdita! sono buonissime!

  12. veronica Says:

    finalmente non sai da quanto tempo aspettavo questa ricetta…….peccato non poterla mangiare adesso bella calda uscita dal forno!!


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