Zelten trentino -Prajitura cu fructe uscate


 il zelten e un dolce molto ricco di frutta e canditi che si prepara nel Trentino e Alto Adige dal 13 dicembre in poi per tutte le festivita natalizie,di solito il dolce e più buono dopo cca 24 h da quando e stato sfornato.Specifico che per motivi personali ho tolto i ficchi sechi dalla mia preparazione quindi nella foto non si vedono anche se ci sono nella ricetta.

este o prajitura foarte consistenta plina de fructe uscate  cere se pregateste in zonele din nordul Italiei,dupa 13 decembrie  in toata perioada sarbatorilor de iarna.Prajitura are un gust bun dupa 24 h de cand a fost pregatita.Specific ca din motive personale am eliminat smochinele ,asa ca nu se vad in poza desi sant scrise in reteta.

Ingrediente/ingredienti

  1. 350 g faina/ 350 g farina
  2. 120 g unt/120 g burro
  3. 170 g zahar/ 170 g zucchero
  4. 100 ml lapte / 100 ml latte
  5. 4 oua / 4 uova
  6. 120 g nuci / 120 g noci
  7. 120 g smochine / 120 ficchi secchi
  8. 100 g canditi / 100 g canditi
  9. 60 g stafide / 60 g uvetta
  10. 50 g pinoli / 50 g pinoli
  11. 2 paharele de rom sau maraschino / 2 bicchierini rhum opure maraschino
  12. 2 praf de copt / 2 lievito per dolci
  13. vanilie / vanilina per dolci
  14.  3 g drojdie de bere uscata / 3 g lievito di birra secco

Preparare/preparazione

  1. amestecam zaharul cu untul,dupa care adaugam unul cate unul ouale,laptele,faina amestecata cu praful de copt si drojdia
  2. punem stafidele la inmuiat in rom
  3. punem restul ingredientelor ,taiem fructele bucatele,nucile si pinoli le zdrobim in mod grosolan,punem stafidele si romul,dupa care amestecam bine si punem in tava rotunda cu diametrul de 24 cm ,
  4. lasam 10 minute si punem in cuptorul cald la 175 C cca 45 minute

ITALIANO

  1. mescoliamo lo zucchero con il burro ,dopo aggiungiamo le uova uno ad uno la farina,il latte,e il lievito per dolci e il lievito di birra
  2. mettiamo ammolo le uvette nel rhum
  3. aggiungiamo il resto degli ingredienti ,la frutta tagliata a pezzi,le noci e i pinoli si tritiamo grosolamente,mettiamo le uvette il rhum,amalgamiamo bene e sistemiamo in una teglia da 24 cm
  4. lasciamo riposare 10 minutie mettiamo nel forno  a 175 C per 45 minuti

2 Risposte to “Zelten trentino -Prajitura cu fructe uscate”

  1. Angela Says:

    am avut onoarea sa guste din acest dulce si o persoana nascuta acolo ,mi-a zis ca aluatul e foarte bun ,singurul neo e ca nu erau destule fructe dar a mancat 2 felii uriase!

  2. matrioskasadventures Says:

    ce minunatie! ador dulciurile din Alto Adige!


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