Cozonac coronita – Angelica


 

cozonac-coronita-angelica

 Angelica ,creata da le famose sorelle Simili,questo dolce si prepara di solito con uvetta ,ma e molto buono anche in questa variante con ripieno di frutta secca

Numele originar e “Angelica” si e o prajitura care se gaseste in cartea de bucate a “Sorelle Simili” un fel de Sanda Marin. Eu am pregatit-o si in varianta originara care cere umplutura cu stafide, dar cu aceasta umplutura ne-a placut mai mult.

Ingrediente/ingrediente

 535 g faina/ 535 g farina
13 g drojdie/13 g lievito
75 ml apa/75 ml acqua
120 ml lapte caldut% 120 ml latte caldo
3 galbenusuri/ 3 tuorli
75 g zahar/ 75 g zucchero
120 g unt moale/ 120 g burro ammorbidito
putina sare/poco sale

Umplutura/Ripieno

150 g fructe uscate (am pus stafide, prune uscate, smochine si cirese)/ frutta secca (uvetta,datteri,ciliege secche)
50 g unt/ 50 g burro

Preparare/preparazione

  1. Daca folosim masina de facut paine punem toate ingredientele inauntru si programam pt. framantat.
  2. In caz contrar facem o maia din drojdie, apa si putina faina, lasam sa dospeasca cca 30 minute dupa care punem faina intr-un vas incapator, in mijlocul ei punem toate ingredientele, inclusiv maia, dupa care amestecam pana obtinem un aluat frumos. Lasam sa dospeasca 1 1/2 h.
  3. Impartim aluatul in 2 parti egale.
  4. Intindem cu sucitorul o foaie de cca 3-4 mm si o ungem cu jumatate din cele 50 g de unt dupa care presaram cu jumatate din cantitate de fructe uscate taiate marunt. Rulam foaia ca sa obtinem o rulada. Procedam la fel cu celalalt aluat.
  5. Cu un cutit ascutit taiem rulada in lungime, in asa fel incat sa taiem cat mai multe straturi de aluat (procedeu similar cu cel de la painici cu usturoi si verdeturi ).
  6. Impletim cele doua rulade taiate, facem o coronita si lasam la dospit. Ca sa obtinem o gaura in mijlocul coronitei ne putem ajuta de o sticla pusa in mijloc. Nu uitati inainte de a pune in cuptor, scoateti sticla.
  7. Lasam la cuptor la 200 C cca 25-30 minute. Timpul e aproximativ datorta faptului ca fiecare are un cuptor diferit deci timpul de coacere poate fi diferit. E indicat sa controlam mereu.
  8. Scoatem din cuptor, lasam la racit, se poate presara cu zahar.

ITALIANO

  1. Se usiamo la macchina per pane, mettiamo tutti gli ingredienti insieme.
  2. Altrimenti prepariamo in questo modo: mettiamo il lievito in una piccola ciotola, aggiungiamo l’ acqua tiepida, un po di farina e mescoliamo con una forchetta fino allo completamento scioglimento. Lasciamo riposare per 30 min. In una terrina capiente mettiamo la farina, formando un piccolo cratere, aggiungendo tutti gli ingredienti e lievito. Mescoliamo bene fino a quando la farina non sarà ben assorbita.  Otteniamo una palla con l’ impasto e lasciamo riposare per 1ora e mezza.
  3. Dividiamo l’ impasto in 2 parti uguali.
  4. Distendiamo una foglia di cca 3-4 mm, ungiamo metta di burro (da 50g) e po cospargiamo metta elle frutte secche tagliate finemente. Arrotoliamo l’ impasto, ottenendo cosi rotolo. Procediamo nello stesso modo anche con altra meta.
  5. Con un coltello ben affilato facciamo delle incisioni un po piu profonde sul rottolo in lunghezza.
  6. Intrecciamo i due rotoli incisi, formando una corona e lasciamo a riposare.
  7. Inforniamo nel forno preriscaldato a 200°C per cca 25-30 min,  è bene verificare di tanto in tanto.
  8. Quando è pronto, lasciamo raffreddare. Si può cospargere con zucchero.

 

13 Risposte to “Cozonac coronita – Angelica”

  1. Angela Says:

    Cu placere! Craciun fericit!

  2. Corina Says:

    multumesc sarbatori fericite.

  3. Angela Says:

    Ciao Corina ,uite aici reteta de cozonac cu nuca : https://ilmenudiangela.wordpress.com/2009/04/18/cozonac-cu-nuca/
    Iar daca doresti poti sa faci acest aluat care e perfect si https://ilmenudiangela.wordpress.com/2009/12/01/painici-dulci-cu-stafide-si-ciocolata/ pt cozonac dupa care il umpli cu nuca,mac ,rahat si il impletesti

  4. Corina Sabadas Says:

    ciao sint corina scrie-mi te rog reteta cozonac cu nuca, mac mersi nu am incercat alte retete.

  5. Angela Says:

    carmen draga ,ai avut parte de un cadou minunat, e just ca trebuie sa ii arati sotului ce minunatii faci de acum incolo.Eu iti spun ca cu aceasta masina poti sa faci multe dulciuri ,paine,aluaturi.Poti framanta aluatul de paine dupa care il coci in cuptor ,in acest fel poti face diferite feluri de paine,poti sa framanti aluat de cozonac,cornulete dospite si cate si mai cate ,cam toate retetele scrise in categoria aluaturi se fac cu ajutorul masini de facut paine.https://ilmenudiangela.wordpress.com/category/aluaturi-prodotti-lievitati/

  6. carmen Says:

    ciao, azi (27 ian.2010) am dat peste reteta ta, incerc sa o fac, dar vreau mai intai sa o probez pe masina de facut paine! In poza e stupenda sper sa imi iasa ceva bun si sa-l multumesc pe sotul meu (care mi-a cumparat masina de paine).

  7. gabriela Says:

    si eu intamplator am dat peste aceasta reteta pe youtube.am facut-o si este foarte buna.

  8. angela Says:

    offffffffffffffffffff,sa speram ca Mos Craciun e mai bun !

  9. anca Says:

    Vai Angela , nu m-ai inteles, eu am sperat sa imi aduca Mosul coloranti, dar nu mi-a adus , nu a gasit…😦 O sa apelez si la Mos Craciun,poate am mai mult noroc…ca numai la biscuitii aia imi sta capul.

  10. angela Says:

    multam fain!si sa traiasca mos Niculae!bine ca ai fost cuminte ,ca daca nu in loc de coloranti primeai “nuielusa”😉

  11. anca Says:

    Ok,fructe uscate gasesc, dar eu sper sa imi aduca Mos Nicolae coloranti alimentari😉 O seara super “faina”in stil romanesc va doresc!

  12. angela Says:

    anca-ma bucur ca iti place sa stii ca este foare buna si poti sa o umpli cu ce fructe uscate ai !

  13. anca Says:

    Exact cum m-am asteptat…arata super !O trec pe lista, maine am in plan sa mai fac o data “maimutica”😉


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