Fenicul gratinat -Finocchi gratinati


 

fenicul-gratinat41

a me piace mangiar i finocchi cosi ,natur ,caso mai con un po’ di sale ,ma sono buoni anche cosi ,gratinati.se avete fretta usate la besciamella già pronta.

Feniculul (finocchi) are o aroma f. puternica atat crud cat si fiert, noi obisnuim sa-l mancam crud ca si pe un mar, punem doar putina sare si gata… Daca va grabiti puteti folosi sosul bechamel gata preparat.

Feniculul combate balonarile si tusea si este indicat mamelor care alapteaza deoarece stimuleaza secretia de lapte.

Ingrediente/Ingredienti

 4 bucati fenicul/ 4 finocchi
2 linguri parmezan ras/ 2 cucchiai parmigiano
20 g unt/ 20 g burro

Bechamel/besciamella

30 g unt/ 30 g burro
25 g faina/25 g farina
250 ml lapte/250 ml latte
nucsoara, sare/ sale,noce moscata

Preparare/preparazione

  1. Se curata finocchi si se taie in sferturi
  2. Se fierb in apa sarata cam 15 minute, dupa care se pun intr-o tava unsa cu unt
  3. Intre timp pregatim sosul bechamel:intr-o craticioara punem la incalzit untul ,adaugam faina si incet picuram laptele,amestecam pe foc mic (cel mai bine e pe baie de aburi) pana se ingroasa ,adaugam sare si nucsoara
  4. Sosul il turnam peste fenicul, presaram cu parmezan si dam la cuptor cam 20 minute (pana prinde putina culoare).

ITALIANO

  1. si lavano i finocchi e si tagliano in quarti
  2. si fanno bollire in acqua salata,cca 15 minuti,e puoi si mettono nella teglia imburata
  3. prepariamo la besciamella:in un tegamino mettiamo il burro a riscaldasi ,aggingiamo la farina e poi piano piano mettiamo il latte,lavoriamo a fiamma bassa o meglio ancora a bagno maria,qundo e diventata densa ,mettiamo il sale,la noce moscata
  4. mettiamo la besciamella sopra i finocchi e poi a forno per 20 minuti a 180 C
  5.  

9 Risposte to “Fenicul gratinat -Finocchi gratinati”

  1. Roxana Roxana Says:

    am cunoscut finochio in sicilia atunci am invatat sa-l prepar . Bine depinde de regiune .Sunt retete diverse. Imi place

  2. Roxana Roxana Says:

    este delicios daca stii sa-l prepari

  3. Angela Says:

    ufff- doamne cat sant de mofturosi sant …eu zic sa nu iti pierzi speranta, incet si cu treaba buna din cand in cand ii poti propune cate ceva nou,cel mai bine cand ai oaspeti si mananca si el ca mananca toata lumea !

  4. natalis78 Says:

    nu, din pàcate. crezi cà nu am nici o sansà?

  5. Angela Says:

    fenicul crud ,mananca?

  6. natalis78 Says:

    demult càutam reteta aceasta mult làudatà de italieni, am ìncercat odatà sà improvizez si nu mi-a iesit. mersi, Angela, poate reusesc sà-l conving pe sotul meu sà mànìnce fenic, cà e foarte sànàtos.

  7. angela Says:

    Ioana mi-a spus si mie ,asa ca multumita ei am mai invatat ceva .

  8. maria Says:

    nu stiam cum se numeste in romaneste,multumita voua acum stiu,


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