Gem de capsuni – Confettura di fragole


 

confettura fragole (4)

e la variante tradizionale per fare la confettura di fragole in casa ,con questa variante avete una confettura saporita e senza conservanti.vi viene fuori anche un bell sciroppo di fragole che va bene sopra il gelato ,budini….

este varianta traditionala de gem de capsuni,un gust minunat si un parfum intens care o sa va cucereasca.o sa va iasa si o mare cantitate de sirop care e bun pe gris cu lapte,inghetata,budinca….

Ingrediente/ingredienti

  1.  6 kg capsuni/6 kg fragole
  2. 3 kg zahar/ 3 kg zucchero
  3. 3-4 lamai/3-4 limoni
  4. 1 kg zahar pt sirop/ 1 kg zucchero per sciroppo

Preparare/preparazione

  1. Spalam bine capsunile in apa cu bicarbonat. Le curatam de codita si le taiem (daca sant prea mari). le punem intr-o oala cu zahar si sucul de lamaie,le lasam asa minim 4 h ,
  2. Le punem la fiert si avem grija sa curatam spuma.
  3. Coaja de lamaie o invelim in tifon si o punem la fiert cu capsunile, datorita continutului in pectina ajuta sa se lege gemul mai bine.
  4. Din cauza faptului ca au un continut mare de apa, capsunile cand fierb lasa o mare cantitate de sirop, il luam cu polonicul si il punem in alta oala avand grija sa-l filtram. Peste sirop mai adaugam  cca 1kg zahar il fierbem pana vedem ca se ingroasa si il punem in sticle. Mie mi-au iesit cca  3 l de sirop (e foarte bun peste gris cu lapte).
  5. Intre timp gemul fierbe si noi amestecam avand grija sa nu se prinda de oala, e indicat ca focul sa fie mic.
  6. Curatim borcane si o sticla (pt. sirop): trebuie spalate f. bine, orice rest de murdarie e un risc, gemul se strica si ne putem imbolnavi. Uscam borcanele in cuptorul intredeschis si pus pe minim.
  7. Cand gemul si-a schimbat culoarea si se leaga bine il punem in borcane, inchidem si punem intr-un vas mare acoperit cu paturi pana a doua zi, cand le coboram in beci. E mai bun dupa cateva saptamani cand gustul se implineste si aromele se amesteca.

ITALIANO

  1. lavaiamo le fragole con acqua e bicarbonate,le tagliamo le foglioline e se sono troppo grandi le tagliamo a metà.gli mettiamo in una pentola insieme con lo zucchero e il succo di limone,le lasciamo un minimo di 4 h
  2. gli mettiamo a bollire ,
  3. la buccia di limone la ricopriamo di un panno pulito e la mettiamo dentro a bollire per che aiuta a gelatificare la confettura
  4. dato che le fragole contengono tanta acqua nela pentola ci sara una grande quantita di sciroppo.che filtriamo e mettiamo in un altra pentola .sopra gli mettiamo altro zucchero e facciamo bollire . a me mi sono venuti 3 l di sciroppo molto buoni sopra il gelato opp. con della acqua gelata
  5. intanto la confeturra bolle a fiamma bassa e noi mescoliamo sempre
  6. laviamo bene i vasseti e gli asciughiamo nel forno  acceso a 50C con la porta semiaperta
  7. dopo cca 2-3 h invasiamo la confettura ,la copriamo con delle coperte fino il giorno seguente quando la riponiamo nella cantina.e buona dopo cca 3 settimane

 

10 Risposte to “Gem de capsuni – Confettura di fragole”

  1. marika Says:

    Ceau, Angela de mult nu am mai lasat nici un comentariu(nu am timp niciodata)am urmarit retetele tale,ca de obicei,dar reteta de la gem de capsuni am si facut-o chiar azi si mi-a iesit super,chiar daca mi-a luat mai mult timp la fiert dar ideea cu cojile de lamai a fost nemaipomenita…mersi mai odata,decand urmaresc blogul tau am invatat multe lucruri practice si interesante…Marika

    • Angela Says:

      Ciao,Marika,chiar asa o gramada de vreme de cand nu ai mai scris.Sa va fie de bine gemul si o imbratisare de la Milano!

  2. Angela Says:

    Silvia draga as putea zice ca ai dreptate,problema e ca nu prea inteleg ce ai scris…confettura trebuie scris cu doi de t, nui se scrie despartit, laso se scrie despartit,marmelada,habar nu am in ce limba este ,in italiana e marmellata si in romaneste marmelata.
    Si ca sa nu zici ca ma leg doar de gramatica(ar fi prea simplu)iti explic de ce aceasta e o confettura si inca una extra (deoarece contine peste 45% fructe)deoarece este pregatita din fructe si zahar care fierb impreuna,era marmellata daca era facuta cu agrumi.
    O zi buna iti doresc !

  3. silvia Says:

    imi pare rau dar confetura nui una si aceeasi cu gemul cel putin nu mai scrie si in italiana laso numai pt romani,vezi cum se prepara confetura si marmelada nici pe departe ce zici tu.

  4. Angela Says:

    Ciao Liliana! sper sa reusesti sa pregatesti gemul ! Este foarte bun ,mai ales iarna cand capsunile sant o amintire!

  5. liliana Says:

    Ciao ,as vrea sa fac si eu niste gem de capsuni ca sant asa de buni capsuni anul acesta!

  6. Angela Says:

    poi mi fai sapere!

  7. veronica Says:

    passata la ricetta ad una collega, ottimo anche il succo di fragola che ha fatto angela!

  8. Angela Says:

    cu placere!

  9. adry Says:

    Deci asta e secretul, trebuie luat siropul! Anul trecut am facut gem de capsuni dar cam pluteau in sirop!
    Mersi de reteta!!!


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