Ciorba de macris – Minestra di acetosa


dsc00481by danielfoto.it

e una ricetta rumena  della zona di Transilvania  che si prepara di solito in primavera quando l’acetosa  ha le foglie tenere .L’acetosa si trova di solito nei campi in quasi tutta l’Italia ,e  si può utilizare anche nelle insalate ,ha un gusto acidulo  è proprieta  diuretiche e antiinfiamatori

ciorba de macris se pregateste mult in Ardeal ,in special primavara .macrisul se gaseste si in Italia pe langa orezarii ,la munte si pe langa cursurile de apa.se poate folosi si in salate ,are proprietati diuretice si antinflamatorii

Ingrediente /Ingredienti

  1. o bucata de rasol/ un pezzo di biancostato
  2. 500 g macris/500 g acetosa
  3. 250 g smantana/250 g panna acida
  4. 1 ou/1 uovo
  5. sare/sale
  6. 100 g orez/100 g riso

Preparare/Preparazione

  1. intr-o oala punem rasolul la fiert in apa rece
  2. cand  e aproape fiert adaugam orezul si lasam sa dea un clocot  dupa care adaugam macrisul ,spalat si curatat  si saram
  3. cand e fiarta ciorba batem albusul de ou si il punem sub forma de galuste in ciorba
  4.  adaugam smantana amestecata cu un galbenus de ou mai dam un clocot si luam deoparte,

ITALIANO

    1. in una pentola mettiamo il biancostato a bollire nell acqua fredda
    2. quando e quasi pronto  aggiungiamo il riso ,e dopo cca 5 minuti mettiamo anche l’acetosa  mondata e il sale
    3. quando il riso e cotto , prendiamo l’albume e lo  sbattiamo dopo di che si mette nella pentola con l?aiuto di un cucchiaio
    4. aggiungiamo  anche la panna acida mescolata con il tuorlo del uovo dopo di che si spegne il gas
    5. si serve con una fetta di pane casareccio

14 Risposte to “Ciorba de macris – Minestra di acetosa”

  1. Angela Says:

    La mine e simplu,trebuie doar sa ies din casa, campul de orez e in spatele casii!

  2. maria Says:

    am sa stau cu ochii pe tine sa stii!!vreau neaparat macris,asa ca vin la cules.te pup si numai bine iti doresc!poate nu uiti de mine sa ma anunti cand mergi la cules.sper sa nu uit eu..am sa te stresez,sa stii!

  3. Angela Says:

    Ciao Maria, eu sant langa Milano,iar macrisul nu il cumpar,il culeg!In zona mea sant multe orezarii si pe marginea lor creste macrisul. Peste putin timp e deja sezon de macris.hai la cules!

  4. maria Says:

    buna Angela.Eu locuiesc la Milano si as vrea sa te intreb de unde cumperi tu macris in Italia??Te rooooog sa imi raspunzi,sa nu ma lasi sa astept mult!!Vreau neaparat sa fac ciorba asta,macris mancam de mic copil.Mi-e tare dor sa-l gust.Te pup si astept raspuns,nu ma uita!!!

  5. elenuta Says:

    La noi in Ardeal(Turda)se face fara orez macrisul cu unsoare de la slanina afumata,ou,smantana si putin usturoi.,fff buna..

    • Angela Says:

      Elena si eu is din Turda!Bunica a pus mereu orez in ciorba de macris iar eu m-am invatat de la ea.! Ce mai e nou prin Turda?

  6. Angela Says:

    ciao Mariana ,bine ai venit! sa stii ca mai nou folosesc amorbidentul dupa reteta ta! e bun!

  7. mariana Says:

    O fi buna!dar nu asa se prepara pe la noi!Eu altfel o prepar!dar o fi poate cine o prepara si asa!(fratilor NU PUNETI OREZ)OF,OF II STRICA TOT GUSTUL!dar…faceti cum va place,la urma e obtiunea voastra!Urmaresc noul tau blog!succesuri vb.elenei b…….ha,ha

  8. Angela Says:

    nu am vazut niciodata ,poate daca gasesc o poza pe net am sanse sa o cunosc si poatesa o gasesc.

  9. Ancutza Says:

    Angela , leurda nu se gaseste la voi? Are gust de usturoi foarte puternic , se poate pregati ca si spanacul.

  10. Angela Says:

    pe aici eu l-a gasit din intamplare acum reusesc sa-l vad de la departare deoarece are si samanta iar tulpina cu samante e mai rosiatica si se vede de la departare

  11. adry Says:

    Ce aspect fain are! N-am mai mancat macris de cand eram mica! Nu stiu daca l-as mai recunoaste acum!

  12. Angela Says:

    ancutza si eu ador macrisul…anul trecut nu am putut sa culeg din cauza ca au ierbicidat cultura de orez de langa locul unde creste macrisul asa ca …..acum m-am dus repede ca nici macar nu a crescut orezul asa ca e sigur neierbicidat!

  13. Ancutza Says:

    Ciao, super bun macrisul , mie imi place foarte mult facut numai cu smantana ca si spanacul. Vineri am facut si eu o ciorbita de salata verde dar fara rasol si ou, mai simpla.


Lascia un commento

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger cliccano Mi Piace per questo: