Zama de cartofi – Zuppa di patate


 

zama-de-cartofi

e una ricetta vechia che ormai non si usa più perche ha tanti grassi ,ma a me ognitanto mi viene voglia di prepararla

Stiu… cum se zice, zama e mancare taraneasca, nu e la moda, asa ca facem altceva de mancare. Eu sunt una careia ii plac gusturile noi, amestecurile ciudate dar care are nevoie din cand in cand sa manance o mancare taraneasca chiar daca nu e asa “selecta”.

Ingrediente/ingredienti

 2 morcovi/2 carote
o bucata telina/un pezzo di sedano rapa
6 cartofi/6 patate
o bucata micuta de slanina/ 80 g di pancetta afumicata
o ceapa mica/ una cipolla
o bucatica de ardei (nu e obligatoriu)/un pezzo di peperone(non obbligatorio)
o cana de iaurt sau lapte acru/una tazza di yogurt greco
tarhon/dragoncello
boia/paprica
putin sos de rosii/ salsa di pomodoro

Preparare/preparazione

  1. Curatam zarzavatul dupa care razalim parte din morcov, telina, taiem ceapa marunt iar cartofii ii taiem bucati mai mari.
  2. Calim ceapa, morcovul si telina razalite, adaugam restul de morcov (cel nerazalit) si cartofii si amestecam.
  3. Presaram cu boia si punem si slanina putin crestata. Lasam sa se caleasca totul dupa care adaugam laptele acru (sau iaurtul) presaram cu tarhon si amestecam, punem apa, sare si sosul de rosii.
  4. Lasam sa fiarba pana cand sunt fierte zarzavaturile.
  5. Servim cu paine si ardei iute.

ITALIANO

  1. puliamo la verdura e poi tagliamo a cubbeti grossi le patate,tagliamo fine la cipolla e gratuggiamo  parte de la carotacarota e parte di sedano rapa
  2. rosoliamo la cipolla,la carota e il sedano gratuggiato,aggiungiamo il sedano e la carota (non gratuggiati) le patate e mescoliamo
  3. mettiamo la paprica e la pancetta ,lasciammo rosolare e mettiamo il yogurt greco ,il dragoncello ,mescoliamo mettiamo l’acqua finche supera di cca 2 cm tutti gl’ingredienti,saliamo e mettiamo un poco di salsa di pomodoro
  4. lasciamo bollie finche la verdura e cotta
  5. e buono con pane e peperoncino fresco

6 Risposte to “Zama de cartofi – Zuppa di patate”

  1. angela Says:

    multumim! e o bunatate zama asta ,merge bine acum cu vremea asta rece!

  2. vera Says:

    cea mai superba mincare🙂

  3. angela Says:

    poti folosi kaiser si la supa de cartofi si eu am terminat provizia de slanina si folosesc cu incredere pancetta afumicata!

  4. Ella Says:

    selecta sau nu,mie imi plac supele taranesti.

    cred ca maine o sa dau o tura pe la supermarket sa caut ceva “inlocuitor” de slanina (sa fie macar aproximativ ca aia romaneasca)ca vreau sa incep de saptamana viitoare sa-mi fac (doar pt mine) supe .

    O sa iau si kaiser pt supa aia de salata.

    macar daca tot fac doar pt mine, sa fac ceva nou.

  5. angela Says:

    perfect! aceasi senzatie o am si eu intotdeauna!sa va fie de bine!

  6. paul Says:

    🙂 Mersi mult, a iesit exact ca si cea pe care o mancam acasa in copilarie: excelenta!


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