Vas de lut – Vaso di argila


 

vas-de-lut

questo vaso lo ricevuto in regalo da ioana,grazie,gli involtini preparati dentro sono una favola,non dimenticate che il vaso deve essere preparato prima del utiliso

Acest vas l-am primit cadou de la Ioana careia ii spun: multam fain! Sarmalele pregatite in el ies foarte bune. Nu uitati ca vasul trebuie pregatit inainte de utilizare si nu folositi detergenti pt. a-l spala.

Cateva reguli pentru a-l folosi (mai ales daca interiorul vasului nu e smaltuit):

  1. Se tine vasul in apa si cu apa in el cca 3 h.
  2. Scoatem vasul din apa si il umplem cu apa si condimente de care avem, sare, piper, vin alb, cimbru, marar, dafin, usturoi…
  3. Punem vasul sa fiarba cu acest amestec timp de 1 h dupa care lasam peste noapte sa se raceasca. E posibil sa curga apa din el, daca curge putina nu va speriati (cca 50 ml), daca este mai multa transformati-l in vas cu flori.
  4. A doua zi il limpeziti bine dupa care il puteti folosi. In caz ca nu faceti in acea zi sarmalele ci doar dupa cateva zile, trebuie sa lasati vasul in apa cca 30 minute inainte de folosire.
  5. Dupa ce ati pregatit sarmalele, a doua zi cand s-au racit le scoateti din vas (ca sa nu prinda miros) si le puneti intr-o oala obisnuita.
  6. Vasul trebuie spalat cu bicarbonat sau otet. Dupa spalare il uscati bine si inainte de a-l pune deoparte puneti in el cateva frunze aromate (dafin, rozmarin, leustean)
  7. Nu folositi vasul direct pe flacara de aragaz, folositi o plita si dati focul pe minim.
  8. Intotdeauna introduceti vasul de lut in cuptorul rece si apoi il porniti; daca il puneti direct in cuptorul preincalzit exista riscul sa crape.

ITALIANO

Modalita di uso

  1. si tiene il vaso  in acqua cca 3 h con della acqua dentro
  2. tiriamo fuori il vaso lo riempiamo con acqua e aromi(sale,pepe,vino biamco,origano,timo,alloro)
  3. si mette il vaso sul fuoco per 1 h e dopo lo lasciamo raffredare per tutta la notte.e posibile che fuoriesca della acqua  se e poca(50 ml ) non vi spaventate ma se e di più ,usatelo come vso per fiori
  4. il secondo giorno lo sciaquate e si può usare.se non si usa nello stesso giorno il vaso prima dell utiliso va riempito con acqua per 30 minuti
  5. il cibo preparatto dentro  e bene che non rimanga gli per più di qualche ora
  6. il vaso si lava con bicarbonato ,opp aceto .dopo il lavaggio lo asciugate e mettete dentro delle erba aromate
  7. usate sempre il spargi fiamma e la fiamma bassa
  8. non metete il vaso nel forno caldo ,si mette nel forno freddo per farlo riscaldare piano piano
  9. il lavoro di farlo bollire con acqua e erbe si fa solo la prima volta per le prossime volte basta tenerlo prima di utiliso 30 minuti con aqua

12 Risposte to “Vas de lut – Vaso di argila”

  1. angela Says:

    cu placere!

  2. Ella Says:

    multumesc mult Angela!

  3. Ella Says:

    Ok multumesc! de data asta am facut operatia ca maine-i Craciun si vreau sarmale de exceptie,dar parca nu-mi venea sa fac toata treaba asta chiar de fiecare data.

  4. angela Says:

    eu zic ca trebuie facuta atunci cand nu e folosita de mult timp ,sau cand are un miros urat! daca nu trebuie doar tinuta in apa inainte de folosire!

  5. Ella Says:

    Inca o intrebare .Operatia asta trebuie sa o facem de fiecare data cand vrem sa folosim oala de lut sau ajunge sa facem toata pregatirea asta a oalei (lasat in apa 3 ore si la fierberea aia cu condimente ma refer )doar cand o folosim pt prima data?

  6. Ella Says:

    bine ca am intrat aici! nu stiam ca trebuie pregatit vasul in felul asta.Multumesc mult pt indicatii!

  7. angela Says:

    spor la treaba!

  8. bubu Says:

    MULTUMESC ,ESTI O DRAGUTA,CRED CA VOI FOLOSI PIASTRA😉

  9. angela Says:

    ciao Bubu,nici eu nu am avut plita cand am fiert apa in el ,dar l-am pus pe ochiul cel mai mic si pe flacara minima.oricum in caz ca nu vrei sa risti poti folosi o tigaie antiaderenta pe post de plita!

  10. BUBU Says:

    CIAO!IERI MI-AM CUMPARAT UN VAS..CHIAR NU STIAM CA TREBUIE SA PUN VASUL LA FIERT..MULTUMESC PENTRU SFATURI🙂 DAR CE POT FOLOSI IN LOC DE PLITA CA AICI NU AM ASA CEVA😦

  11. angela Says:

    ai dreptate nici nu se compara gustul! sant minunate!

  12. MARIUTZA Says:

    CELE MAI GUSTOASE SARMALE SUNT CELE FIERTE IN OALA DE LUT !…😉 …DECI, CAD …INOXURILE…!!!


Lascia un commento

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger cliccano Mi Piace per questo: