Tort Saint-Honorè(varianta franceza) – Torta Saint Honorè(variante francese)


 

tort-saint-honore

ci sono due variante di questa torta ognuna considerata dai sostenitori quella originale,io ho provato questa variante e ha avuto un gran sucesso ,sia per l’aspetto che per il sapore. di sicuro e impegnativa ma veramente vale la pena,io lo rifaccio quanto prima

Sunt doua variante a acestui tort si fiecare dintre ele e considerata de sustinatori varianta originala, eu am probat aceasta varianta si a avut un succes extraordinar atat din punct de vedere estetic cat si din punct de vedere gustativ. E putin mai complicata de pregatit si e nevoie de timp dar eu cu siguranta trebuie sa o refac cat de repede.

Ingrediente/ingredienti

Pentru bigne (eclere)/per bigne

250 ml apa/250 ml acqua
15 g zahar/15 g zucchero
60 g unt/60 g burro
un strop de sare/un pizzico di sale
4 oua, medie/ 4 uova medie
125 g faina/125 g farina

Pentru crema/ per la crema

100 ml lapte/100 ml latte
400 ml lapte de cocos(se poate inlocui cu lapte de vaca)/400 ml latte coco(si può sostituire con il latte  di mucca)
130 g zahar/130 g zucchero
4 galbenusuri/4 tuorli
60 g amidon sau faina/60 g amido opp. farina
coaja lamaie(daca folositi lapte de vaca)/buccia di limone/se usate solo latte )
esenta vanilievaniglia
10 g gelatina in foi/10 gelatina
200 ml frisca/200 ml panna

Pentru caramel/per zucchero caramelatto

150 g zahar/150 g zucchero

Pentru baza/per la base

o foaie de aluat brisee, sau aluat de tarta cu diametrul de 24 cm/ un fogio di frolla  opp. brisee con diametro di 24 cm

Preparare/preparazione

  1. Pt. bigne (eclere): punem apa la incalzit intr-o craticioara impreuna cu zaharul, sarea si untul, cand clocoteste adaugam faina dintr-o data si amestecam pana se desprinde de pe peretii craticioarei.
  2. Lasam sa se raceasca dupa care adaugam unul cate unul ouale, punem un ou si amestecam dupa care punem altul. Daca sunt ouale mici si dupa 4 oua crema e inca tare mai adaugam un ou si amestecam bine.
  3. Pt. baza: punem pe o tava acoperita cu hartie de copt foaia de pasta brisee sau foaia foetaj, o gaurim cu dintii de la o furculita
  4. Cu o punga la care am facut o gaura mai mare facem o coronita de jur imprenjurul foii, coroana sa fie destul de grosuta si inalta fiindca va tine crema.
  5. Cu restul de aluat, pe o alta tava, facem niste mici gramajoare de aluat pe cat posibil sa fie egale.
  6. Dam la cuptor la 190 C timp de cca 20-25 minute. In tot acest timp nu deschideti cuptorul! Lasati la racit
  7. Pregatiti crema pasticera: eu am folosit un amestec de lapte de vaca cu lapte de cocos, pt a obtine o aroma deosebita dar in caz ca nu aveti la indemana lapte cocos folositi cu incredere lapte de vaca si il aromatizati cu coaja de lamaie.
  8. Laptele impreuna cu 75 g zahar il puneti la incalzit, intre timp amestecati galbenusurile cu amidonul (sau faina) si cu restul de zahar dupa care incet ca la o maioneza adaugati laptele caldut.
  9. Dupa care puneti vasul in microunde 1 minut, scoateti amestecati si il mai dati 1 minut, amestecati din nou un pic mai mult si daca crema inca nu are inca consistenta dorita mai puneti inca 10-20 secunde in microunde.
  10. Foile de gelatina le lasati cca 5 minute in apa rece dupa care le stoarceti de apa si le puneti intr-o craticioara la incalzit. Cand sunt topite adaugati cca 450 g crema si amestecati bine adaugati si frisca batuta.
  11. Crema astefel rezultata o turnam peste baza cu grija sa nu iasa pe dinafara si punem la rece.
  12. Daca mai ramane crema cu frisca o amestecam cu restul de crema pasticera si umplem eclerele mici. Ca sa le umplem folosim seringa de patiserie, facem o gaura mica sub ecler si injectam o mica doza de crema.
  13. Pregatim caramelul si ungem putin cate un bigne cu caramel pe deasupra si lasam sa se raceasca. Cand sunt reci ii trecem cu parte de jos prin caramel si imediat ii lipim peste coroana, pe margine tortului.
  14. Decoram cu caramel. Se serveste rece
  15. Daca mai raman eclere le ungeti cu caramel, vor avea mare succes!

ITALIANO

  1. per i bigne – mettiamo l’acqua in un pentolino insieme al burro lo zucchero e il sale,mettiamo a riscaldare,quando bolle mettiamo la farina e mescoliamo finche l’impasto non si ataca al pentolino
  2. lasciamo raffredare dopo di che aggiungiamo le uova uno ad uno mescolando
  3. Per la base su una teglia coperta da carta forno mettiamo la pasta frolla opp. la brisee e la bucchereliamo con i rebbi di una forchetta
  4. in una  tasca da pasticerre opp. con una busta di plastica con un bucco  mettiamo l’impasto e facciamo un contorno abbastanza spesso intorno al disco di frolla
  5. con il resto del impasto facciamo dei bigne su un altra teglia copreta di carta forno
  6. mettiamo a forno a 190 C ,senza aprire dopo il forno.li tirate fuori quando sono dorate
  7. La crema– io ho usato un miscuglio latte con latte coco per avere un aroma migliore  ma va bene anche il latte normale aromatizzato con la buccia di limone
  8. il latte con 75 g zucchero si mette a riscaldare,il restante zucchero con i tuorli e l’amido si mescolano bene.aggiungiamo il latte caldo mescolando piano
  9. dopo mettete il vaso in microonde per 1 minuto ,mescolate ,ancora 1 minuto e mescolate finche diventa la crema bella densa
  10. i fogli di gelatina gli mettiamo a bagno in acqua fredda,dopo 5 minuti la strizzate e si mette in un pentolino  a riscaldarsi ,quando sono sciolte le mescoliamo con 450 g crema e la panna montata
  11. questa crema la mettiamo dentro l’incavvo della torta ,con atenzione a non sporcare i bordi
  12. la restante crema la usiamo per riempire i bigne,con la seringa da pasticere practichiamo un piccolo foro sotto il bigne e inietiamo la crema
  13. Caramello_sciogliamo lo zucchero in un pentolino finche e dorato e lo spalmiamo sopra i bigne ,attenti a non brucciarsi,con un po’ di caramello usato come colla gli atachiamo sui bordi della torta
  14. i restanti bigne si decoranno con caramello e si servonno da soli

da veronica

da veronica

30 Risposte to “Tort Saint-Honorè(varianta franceza) – Torta Saint Honorè(variante francese)”

  1. Tort Saint Honorè ( varianta italiana) – Torta Saint Honorè (variante italiana) « Il Menu di Angela – Homepage Says:

    […] Saint -Honorè  italiana a differenza della variante francese e fatta con pan di Spagna inzzupato nella bagna con rum e la crema chiboust.La decorazione […]

  2. angela Says:

    veronica-questa volta io ho aiutato poco ,parlare al telefono ,non si può chiamare aiuto!ciao!

  3. veronica Says:

    Ringrazio la socia di angela dei complimenti.

    Il merito della riuscita resta della mia abilissima vicina nonche’ amica Angela, mio guru in cucina!

  4. angela Says:

    cara Veronica ,anche Ioana ti augura :tanti auguri! e dice ca la torta ti e venuta benissimo!

  5. Ioana Says:

    veronica, foarte reusit tortul! transmite-i si din partea mea “La muti ani!”

  6. angela Says:

    dupa cum a promis ,Veronica a pregatit acest tort ,rezultatul se poate admira in ultima fotografie, am avut onoarea sa si mananc o felie .cu aceasta ocazie ii transmit Veronica inca odata :la multi ani!

    come aveva promesso veronica a preparato questa torta ,il risultato si può admirare nelle foto ,ho avuto il piacere di assagiare la torta e cologo l’occasione di augurare ancora una volta :tanti auguri ,Veronica!

  7. angela Says:

    non vedo l’ora!!!!!😉

  8. VERONICA Says:

    TIENITI LIBERA ANGELA, CHE QUESTA SQUISITEZZA SABATO SERA SARA’ LA MIA TORTA DI COMPLEANNO! :p

  9. angela Says:

    veronica ,visto che Barbara e riuscita a fare la torta ci pùoi provare anche tu!caso mai mi chiami per un aiutino!🙂

  10. veronica Says:

    devo dire che quando li ho assaggiati da angela, ho visto dio!

  11. angela Says:

    spor la treaba ! sa ai rabdare si nu uita ca poti inlocui laptele de cocos cu lapte normal!

  12. codruta Says:

    FFFFF bine arata tortul. O sa-l incerc si eu ca sotul meu e mort dupa felul asta de dulce.

  13. angela Says:

    adriana-ai dreptate-nu e greu de facut,luate pe rand atat crema cat si bigneul e simplu de facut,putin mai periculos e caramelul ,deh anumite arsuri nu se uita asa usor!

  14. ADRIANA Says:

    e fain tortu dar si crema e usoara

  15. angela Says:

    lissa-cred ca trebuie sa-l faci singura….!🙂

  16. lissa Says:

    arata superrr bine aws minca si eu daca mi-ar face cineva :p

  17. Ella Says:

    Am inteles.Multumesc.

  18. angela Says:

    ella bine ai revenit! faci cu tubul subtire de la seringa de pasticer un 2 .mai faci si un ecler normal lunguiet .tai capacul la ecler dupa care il tai in doua .in partea de jos a eclerului pui crema si frisca pui 2 inauntru si cele doua jumatati ale partii de sus le pui peste frisca ca un fel de aripioare.sper ca ai inteles ciao!

  19. Ella Says:

    Angela,acuma daca tot ai pomenit,te rog sa-mi explici cum faci eclerele in forma de lebada.

    multumesc

  20. angela Says:

    adrian-e la fel de bun pe cat e de frumos !

  21. Adrian Micle Says:

    arata ff bine!!!

  22. angela Says:

    florina draga,sper si eu din toata inima sa reusesti!

  23. Florina Says:

    Sper sa o conving pe cineva sa imi faca tort dealcesta arata delicios🙂

  24. angela Says:

    el are idei bune atat doar ca daca e singur in bucatarie nu face nimic,dar cand sant prezenta si eu ii vin ideile si impreuna facem mancarea pe gustul nostru.pacat ca pe cand se ajunge la spalatul vaselor e obosit!😉

  25. Ioana Says:

    sper sa mai intre pe aici si barbati sa ia model de la Dani

  26. angela Says:

    paula-acest tort are origini frantuzesti,la noi in Italia e la mare moda cealalta varianta care e cu pandispan si cu putine eclere ,imi pare bine ca iti place tortuletul asta !

    ioana-am vrut sa fac o lebada in centrul tortului dar a facut Dani eclerele(le-a pus in tava) si era stresat ca nu ajunge aluatul si bineinteles ca am uitat de lebada

  27. Ioana Says:

    tortul e super fain, inca nu l-am incercat, e foarte elegant. dar sa vezi ce eclere sub forma de lebede face angela, am invatat si eu acum sa le fac si au mare succes si nu doar la copii, sunt geniale!

    angela, prevad ca va urca rapid in top tortul asta 😉

  28. paula Says:

    ideea e SUPER, tocmai ma pregateam sa fac niste Chois a la cremes, reteta la crema este aproape identica dar niciodata nu m-am gandit ca poate iesi un tort cu aceste eclere care sant atat de gustoase. Nu am auzit de aceasta tarta probabil e specific italiana.

  29. angela Says:

    varianta cu crema pasticera si crema de ciocolata nu imi place asa de mult.e drept ca pana acum am mancat doar cumparata ,poate facuta de manutele mele are alt gust ,candva am sa probez

  30. maria Says:

    superba!eupana acum am vazut doar Saint Honorè cu dungi alb-negre,asa nu am mai vazut!


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