Risotto cu sunca Risotto con prosciutto


 

risotto-cu-sunca

un risotto che può fare da piatto unico ,visto che il prosciutto e già dentro

In Italia risotto se maninca ca si felul unu. E un mod special de a pregati orezul, caracteristica de baza este aceea de a fi “legat” adica boabele de orez desi se simt intre dinti separate sunt unite intr-un “intreg ” cremos dat de amidon. Orezul potrivit pentru un bun “risotto” este orezul “fino” si “superfino”.

Ingrediente/Ingredienti

 40 g unt/40 g burro
300 g orez/ 300 g riso per risotti
o ceapa mica/una cipolla picolla
100 g sunca/100 g prosciutto cotto
putin vin alb/ un po’ di vino bianco
1 l supa/ 1 l di brodo
o lingura de parmezan razalit/ un cucchiaio di parmigiano
ulei/olio oliva

Preparare/Preparazione

  1. Punem ulei la incalzit dupa care adaugam ceapa taiata marunt si jumatate din sunca taiata marunt. Dupa ce s-au calit adaugam orezul si il prajim timp de 4-5 minute avand grija sa nu se arda
  2. Punem vinul si lasam sa se evapore.
  3. Adaugam supa calda putin cate putin amestecand cu o lingura de lemn. Fiecare transa noua de supa se va adauga dupa ce supa pusa anterior e absorbita.
  4. Adaugam restul de sunca .
  5. Cand e gata stingem focul adaugam untul. si parmezanul razalit  Servim cald.

ITALIANO

  1. nel olio caldo mettiamo la cipolla e metà del prociutto ,benintesi tagliati piccoli,appena rosolatiaggiungiamo il riso e lo facciamo tostare
  2. aggiungiamo il vino e lo facciamo sfumare
  3. mettiamo il brodo caldo poco alla volta ,e mescoliamo con un cucchiaio di legno
  4. verso la fine aggiungiamo resto del prosciutto tagliato fine
  5. quando e cotto  si spegne il gas e si aggiunge il burro e il parmegiano,mescoliamo e portiamo subito in tavola

12 Risposte to “Risotto cu sunca Risotto con prosciutto”

  1. angela Says:

    exact,si pana acum esti singurul roman care a stiut sa imi raspunda. Jos palaria!tare as vrea io sa stiu de ce in tara se face pasta alla milanese dupa cele mai ingenioase retete.larousse ce zice despre asta? Ps daca tot ziceai ca il ai poate mi-l trimiti si mie!grazie!

  2. petre radu Says:

    din cate stiu este lafel ca risotto milanez : ceapa, vin sofran ulei masline supa pui pasre fierte deja ,iar daca veri sa fie mai cremos pui crema (panna) iar la sfarsit parmesan

  3. angela Says:

    n-am sa stau aici sa mai discut pe tema :care orez e mai bun pt. un bun risotto (oricum nu ma astept de la englezi sa stie sa faca un risotto de calitate) dar cum ca te vad ca esti mare fan Arborio te asigur ca cultivatori de orez (si eu traiesc aproape intr-o orezarie) prefera carnaroli dat fiind ca Arborio face un risotto cam uscat iar milanezi se stie prefera risotto cremos!

    Ps as vrea sa imi spui asa fara sa citesti (google sau alte enciclopedii)ingredientele principale pt. pasta alla milanese.daca nu stii nu e nici o problema .dupa aceea iti explic de ce te-am intrebat!

  4. petre radu Says:

    Rice designations of Superfino, Semifino and fino refer to the size and shape (narrowness) of the grains, not the quality.

  5. angela Says:

    fac parte din “riso fino” roma,ringo,rizzotto,

    iar din” riso superfino” -arborio,carnaroli,baldo

    sant tipurile de orez care tin cel mai bine la “cottura” si care se folosesc pt. un risotto

    in restaurantele italiane cel mai folosit este Carnaroli,dat fiind ca e mai rezistent decat Arborio ,care cere o precisie mult mai mare in ceea ce priveste”cottura”

    scoala italian recunoste 3 modalitati de a prepara un bun “risotto”

    in acest risotto am usat procedeul:topit grasimeaimpreuna cu primele elemente aromatice(ceapa,sunca),adaugat orezul pe care l-am prajit 4-5 minute ,adaugat vinul ,lasat sa se evapore,adaugat supa calda(lichido di cottura)putin cate putin ,am terminat cu aroma care caracterizeaza orezul (sunca) iar la sfarsit parmezan si unt!

    asa ca nu inteleg de ce te-a deranjat ca am folosit ca denumire riso fino e superfino.

  6. Ioana Says:

    mie personal nu-mi place smantana dulce, dar angela stiu ca foloseste

  7. petre radu Says:

    galbenusul de ou mai rar dar incearca cu smantana dulce (ne fermentata) iar la sfarsit brandy sau cognac (putin) :p

  8. Ioana Says:

    de ce am vrea sa pacalim lumea, cred ca exagerezi, e o simpla reteta, perfect comestibila, chiar buna, poti sa o incerci🙂 !!! la italienei, risotto e exact ca si cu sarmalele noastre, in fiecare casa cate un obicei. eu din cate stiu un risotto are la baza orez, supa+vin si ceapa iar de acolo pui ce vrei tu… iar la sfarsit il faci mai cremos ori cu unt ori cu galbenus de ou, e simplu. nu stiu ce alte ingrediente ar mai trebui…

    iar orezul potrivit intradevar se numeste arborio, un orez cu bob rotund, dar in retetele noastre precedente am specificat ce orez folosim( vezi aici: http://www.e-retete.ro/retete/risotto-cu-gorgonzola)

  9. petre radu Says:

    😦 Tipul orezului este “arborio” iar “fino “reprezinta altceva, si mai lipsesc cateva ingrediente pentru o reteta corecta. Cam pacaliti lumea!!!

  10. abramburica Says:

    Buuuuuuuuunn risotto!!!!!!

  11. angela Says:

    sant incantata ca ai reusit sa faci un risotto bun!sper ca ai sa probezi si alte retete!Ciao!

  12. Ioana Muresan Says:

    Reteta este usor de preparat si foarte gustoasa. Este prima data cand am reusit sa prepar orez fara sa il ard de fundul oalei:-) Multumesc.


Lascia un commento

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger cliccano Mi Piace per questo: