Racituri (piftie) – Carne in gelatina(varianta rumena)


 

racituri-piftie

la carne in gelatina e sempre sulle tavole natalizie in Romania,si può servire con una spolveratta di pepè,paprica,succo di limone,aceto.si possono fare in una telia unica per poi tagliare a fette ,opp in formine monoporzioni,opp. in forma di ciambella

Piftia sau raciturile e o mancare care  nu poate lipsi de pe masa romanului in zilele Craciunului. La noi in familie se servesc presarate cu piper, boia, suc de lamaie si ieri am invatat ca sunt bune si cu otet. Se pot face atat in farfurii cat si in forme de prajitura (chec, colac muffins) ca sa fie cat mai aspectuoase!

Ingrediente/ingredienti

 2 picioare de porc (adidasi)/ 2 piedini maiale
2 bucati picior de porc (partea de deasupra adidasilor)/2 stinco  maiale
carne de pe cap, urechi, coada, sorici de porc/pezzi di testa,orecchie,coda di maiale
1-2 oase de vita/1-2 pezzi di ossa di manzo
o ceapa/una cipolla
sare/sale
usturoi/aglio

Preparare/preparazione

  1. Intr-o oala mare punem la fiert carnea impreuna cu o ceapa mare si o lingura de sare Lasam sa fiarba pana se desprinde carnea de pe oase, in caz ca se evapora apa mai putem adauga putina apa calda.
  2. Scoatem carnea din oala si o curatam de pe oase si dupa ce o taiem o punem in farfurii sau formele dorite.
  3. Curatam usturoiul si il zdrobim dupa care il punem in oala si lasam sa fiarba 10 minute ca sa se aromatizeze bine.
  4. Strecuram supa ca sa nu ramana bucati de oase si punem in farfurii, peste carne.
  5. Lasam la loc rece si a doua zi cand sunt inchegate le servim cu boia, piper, suc de lamaie sau otet.

ITALIANO

  1. in una pentola grande mettiamo a bollire la carne insieme a una cipolla e un cucchiaio di sale.lasciamo bollire finche la carne si toglie dalle ossa,se ce bisogno aggiungiamo acqua calda
  2. tiriamo fuori la carne la puliamo dalle ossa e la mettiamo nelle forme
  3. puliamo una bella quantita di aglio ,lo schaicciamo e lo mettiamo a bollire nella pentola con il brodo per 10 minuti
  4. filtriamo il brodo e lo mettiamo sopra la carne
  5. lasciamo in un posto freddo fino il secondo giorno

10 Risposte to “Racituri (piftie) – Carne in gelatina(varianta rumena)”

  1. popadriana82 Says:

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  2. angela Says:

    sa-ti fie de bine! ne bucuram ca iti plac ,sper ca mai treci pe la noi dupa alte retete!Sarbatori fericite!

  3. Constantin Says:

    extraordinare, mie imi plac f mult, am gatit ieri azi dupa ce s-au racit am constatat ca este o reteta simpla un foarte delicios preparat. Multumesc!!!! Sarbatori fericite!!!!!

  4. angela Says:

    maria- parleste parul la flacara aragazului!dupacare freci bine cu lama cutitului si il speli!

  5. maria Says:

    am gasit tot ce-mi trebuie la Carrefour ,pacat ca adidasi sant cu par! cum sascap de el?ajutati-ma va rog!

  6. angela Says:

    draga iliuta- inca odata va spun ca mi-a parut tare bine ca v-au placut raciturile mele!mai ales ca stiu ca si cele pe care le faci tu sant mortale!

  7. iliuta Says:

    da arata bine, dar sint foarte bune, eu am avut onoarea si le-am si mincat :p

  8. dorica Says:

    arata bine de tot

  9. angela Says:

    da,e bine in forme mici pe platou sant tare elegante!spor la treaba!

  10. maria Says:

    astea le pot face si eu! am tot ce-mi trebuie si imi plac la nebunie!multumesc de idee!pe Craciun le pregatesc asa in forme mici ca aperitiv!


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