Pasca – Torta Pasquale rumena


 

da noi la questa torta si prepara solo per la festivita Pasquale,e fatta con un impasto lievitato e con ripieno di formaggio fresco,ricotta.per tradizione puo avere un forma rotonda con un croce sopra.io ho fatto una forma un po insolita per la gioia dei ospiti ,voi usate l’impasto e il ripieno e fatte come vi piace di più

Pasca e o mancare traditionala in cinstea Pastilor! Se prepara cu aluat de cozonac si umplutura de branza, de obicei in forma rotunda cu o cruce din aluat pusa deasupra. Eu am pregatit pasca in aceasta forma pentru bucuria copiilor si a mesenilor, dar voi puteti face atat forma traditionala cat si aceasta. Reteta de aluat si umplutura v-o dau eu, voi puneti imaginatia la lucru si pregatiti pasca in modul in care va place mai mult.

Ingrediente

 Aluat/Impasto

600 gr faina/600 g farina
125 gr unt/125 g burro
120 ml smantana/120 ml panna
50 ml lapte/50 ml lapte
70 ml apa/70 ml acqua
100 gr zahar/ 100 g zucchero
2 plicuri zahar vanilat/2 bustine vaniglia
4 galbenusuri/4 tuorli
1 lingura ulei/1 cucchiio di olio
coaja de la o lamaie/buccia di limone
25 gr drojdie/25 g lievito di birra

Umplutura/ripieno

450 g branza vaci /450 g ricotta opp. Ghiotofreschi
60 ml smantana/60 ml panna
un pumn de stafide/un pugno di uvetta
2 linguri zahar/2 cucchiai zucchero
1 ou si 1 galbenus/1uovo e un tuorlo
vanilie si coaja de portocala/vaniglia e buccia di arancia

Preparare/preparazione

  1. Eu am folosit masina de facut paine. Pentru cine doreste sa framante cu mana, puneti drojdia in putin lapte caldut impreuna cu o 1 lingura zahar si o lingura de faina. Amestecati bine si lasati la dospit cca 20 minute. Puneti faina intr-un vas incapator, adaugati untul moale, ouale batute, restul de ingrediente si drojdia care a dospit. Framantati bine aluatul, daca e nevoie mai adaugati putina faina cat sa nu vi se prinda de maini aluatul. Lasati la dospit cca 1 1/2 h in loc cald, acoperit cu un stergar.
  2. Pentru umplutura, puneti la inmuiat stafidele in putina apa sau rom. Dupa cca 15 minute le amestecati cu restul ingredientelor.
  3. Luati parte din aluat, faceti 3 bilute, le intindeti sa aveti fasii lungi pe care le puteti impleti. In acest fel faceti manerul de la cosulet.
  4. Restul de aluat faceti o foaie ovala si jumatate o umpleti cu umplutura dupa care acoperiti cu cealalta jumatate. Cu resturi de aluat puteti face decoratii in forma de cruce sau cum va place. Lipiti manerul de cosulet, ungeti cu un galbenus batut cu 2-3 linguri de lapte si o lingurita de zahar si coacem la cuptor la 180C.
  5. Daca pregatiti in tava rotunda faceti o foaie de un lat de deget putin mai mare decat tava, aranjati foaia in tava unsa cu unt in asa fel incat sa aiba putin marginile in sus sa tina umplutura. Asezati umplutura. Pe marginea tavii puneti o fasie de aluat iar in mijloc puteti decora cu bucatele de aluat in forma de cruce, frunze, floricele….* daca faceti in forma rotunda aveti nevoie de o cantitate mai mare de umplutura si de mai putin aluat .
  6. Dati la cuptor.
  7. Serviti in ziua de Pasti impreuna cu miel si oua rosii!

 

ITALIANO

  1. impastiamo con la macchina impastatrice  mettendo tutti gli ingredienti dentro,per chi lavora con le mani mettete il lievito in poco latte con 1 cucchiaio di zucchero o uno di farina,mescolate lasciate lievitare per 20 minuti ,mettete la farina in un vaso aggiungete tutti gli ingredienti e il lievito e lavorate con le mani .lasciate lievitare per 1 1/2 h
  2. per il ripieno mettete a molo le uvette in acqua,dopo 15 minuti le strizzate e le mescolate con il resto degli ingredienti
  3. prendete parte dell impasto e fatte la treccia che sara il manico dell cestinino
  4. con il resto dell impasto fatte una sfoglia ovale la riempite con il ripieno e coprite con l’atra meta ,con un po’ d’impasto si possona fare delle decorazioni apiccicate il manico al cestino ,spennellate con un tuorlo mescolato con 2-3 cucchiai di latte e un po di zucchero
  5. se fatte in una forma rotonda avete bisogno di più ripieno
  6. si mette sulla teglia coperta con carta forno e si cuoce a 170 C

 

 danynelly      

ultimele fotografii sant :2 de la Dany ,1 de la Nelly si ultima de la Gaby

 

 

33 Risposte to “Pasca – Torta Pasquale rumena”

  1. Angela Says:

    Sa va fie de bine si astept sa-mi spui daca a fost pe placul mesenilor.Paste fericit!

  2. Liliana Rotariu Says:

    Salut! Am facut si eu azi prima mea pasca si am folosit reteta ta. Inca nu am taiat-o dar imi place cum a iesit (mirosul e super oricum).🙂 Abia astept sa fac si reteta ta de eclere🙂

  3. Angela Says:

    Ai dreptate,ricotta din cutie e cam apatoasa…Oricum important este ca i-ai dat de capat!Toate cele bune!

  4. jokai Says:

    mersi mult de raspunsul rapid, am pus ricotta de la cutie din magazin, era de fapt prea moale😦 o sa incerc cu gris

  5. Angela Says:

    Ce tip de branza ai folosit?Poti adauga o lingura de gris ca sa nu se inmoaie aluatul de la branza prea umeda!

  6. jokai Says:

    Am incercat si eu sa fac pasca dar nu stiu cum sa fac ca branza sa fie mai uscata, sau e bine asa ca e mai cremoasa? Eu sunt maghiara, nu am mancat pasca niciodata, dar ma tem ca mi-a iesit prea moale crema de branza din ricotta.

  7. gitana Says:

    Felicitari fetelor! Arata minunat!

  8. Angela Says:

    Ai o bere de la mine,nu uita!Sa va fie d ebine pasca si toate cele bune!

  9. dany Says:

    eu credeam ca glumesti, dar vad ca te-ai tinut de cuvant….am sa iti cer drept de autor, pt ca si asa din pasca nu a mai ramas cam nimic….hahaha

  10. Angela Says:

    uite ca a aparut si fotografia de la Gaby ,cu pasca pregatita de ea si mama ei!Sa va fie de bine si Paste fericit!

  11. Angela Says:

    pai eu ce zic,ai nevoie de musafiri ,doar nu vrei sa manainci singura asa pasca uriasa!

  12. dany Says:

    eu am crezut ca glumesti, dar te-ai tinut de cuvant…nu are cum sa nu fie buna…dar uitate la a mea, nu este uriasa…e imensa…..saraca tava…..

    intre a mea si a ta, e o mica mare diferenta, a mea e pt un batalion, nu ca a ta pt o masea…glumeam

    pupici

  13. Angela Says:

    Dani a pregatit pasca si ne-a trimis poza cu rezultatul ( e cea din tava) se pare ca a facut o pasca uriasa ,sa aiba noroc de musafiri sa o ajute la mancat.Dany sa ne spui cum a fost!

  14. Angela Says:

    Habana -stiu de care pasca vorbesti ,dar nu stiu sa o fac…o facea strabunica mea ,care era de langa Reghin!oricum intre noi erau 62 de km ,imi aduc aminte ca era o borna km aproape de casa mea.
    Dany- spor la treaba si nu uita sa faci poza la rezultatul final!pa!

  15. Habana Says:

    Angi, bunica mea (in Ardeal) facea o pasca cu branza sarata. Nu stii cumva retzeta?! Multzumesc

  16. Angela Says:

    secondo me con la sfoglia si perde la bellezza della treccia,puoi provare con la pasta brissè!

  17. viviana Says:

    Che interesante questa presentazione!Secondo me si può preparare anche una bella torta salata con lo stesso procedimento!

  18. Angela Says:

    ciao,ancutza,ma simt onorata de faptul ca mama ta a ales sa faca pasca in forma de cosulet! pacat ca nu ai facut o poza cu pasca sfintita!

  19. Ancutza Says:

    Ciao, a facut si mama pasca ca si a ta ,dar a folosit alt aluat , modelul este la fel , a aratat minunat in cosul dus la biserica pentru sfintit .

  20. Angela Says:

    nelly- ce bine ca ai tai au fost incantati de reteta! sa va fie de bine si mai poftiti e la noi!

  21. nelly Says:

    HRISTOS A INVIAT la toata lumea si sper sa va placa pasca este foarte buna ,retetele Angelei sint super.A fost asa de buna pasca Angela ca ai mei mai reclama alta ,sint in vacanta si o sa le mai fac .

  22. Angela Says:

    dupa cum ne-a promis ,nelly a preparat pasca,( a adus si proba) ,sa va fie de bine ! si Paste fericit!

  23. nelly Says:

    Pasca arata foarte bine Angela sper ca si mie o sa mi iasa la fel am luat reteta ,sint sigurca este bunade fapt toate retetele tale sint delicioase.

  24. bb Says:

    < ![CDATA[ ]]= >

  25. lory Says:

    :p mi-e pofta.arata super

  26. angela Says:

    o sa-i placa cu siguranta mamei tale!

  27. Eva Says:

    < ![CDATA[ ffffffffffff= buuun= cred= k asta ii fac mamei ;) ]] >

  28. roxana Says:

    ai dreptate!tocmai de aia am facut-o!te pup

  29. angela Says:

    nici mie nu imi place crema pasticera de cumparat …e asa simpla de pregatit ca nu merita sa o cumperi.ciao!

  30. roxana Says:

    mmm…ce frumoasa e!!..eu azi fac tiramisu..nah, nah…tocmai am facut crema pasticcera si a iesit o minunatie(nu imi place aia cumparata)


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