e una preparazione con un forte aroma di vino,il sughetto (che bonta con un pezzo di pane) e profumatissimo,ha chi non piace il vino e meglio che non prepara in questo modo il manzo pero e un pecato perderselo
E o friptura cu un sos foarte aromat si cu un gust puternic. Celor care nu le place vinul e mai bine sa nu le serviti aceasta fripturica, mie mi-a placut la nebunie pt. explozia de arome si parfumul tomnatic.
Ingrediente/ingredienti
o bucata carne vita pt. friptura de cca 1 kg/ un pezzo di care da cca 1 kg
2 morcovi/2 carote
2 cepe/2 cipolle
frunze telina/sedano
1 butelie de vin rosu/1 botiglia di vino rosso
4-5 cuisoare/ 4-5 chiodi di garofano
4 frunze dafin/ 4 foglie alloro
rozmarin/rosmarino
piper boabe/pepe in chichi
o lingura faina/ 1 cucchiaio farina
o lingurita cacao/1 cucchiaio cacao
unt cat o nuca/ una noce di burro
ulei masline/olio oliva
Preparare/preparazione
- Curatam ceapa si morcovii si le taiem bucati mari dupa care le punem intr-un vas incapator impreuna cu cuisoarele, piperul, dafinul, rozmarinul si putina sare. Punem carnea si acoperim cu vinul rosu. Lasam la rece pana a doua zi.
- Scoatem carnea din marinata, o scuturam bine de vin si o presaram cu faina si cacao (ca sa ne fie mai usor utilizam o sita mica).
- Intr-o oala punem untul si ulei masline (daca vreti si un catel de usturoi), cand e cald uleiul adaugam carnea, o prajim pe amandoua partile, adaugam ceapa ,morcovul si aromele din vin, lasam 2-3 minute dupa care adaugam vinul, sare si lasam sa fiarba la foc mic cca 2 h.
- Daca scade vinul, mai adaugati putina apa calda.
- Cand e fiarta carnea o scoatem pe o farfurie iar sosul din oala il macinam cu un blender.
- Taiem carnea felii si servim cu sosul si cartofi. Merge bine si cu orez.
ITALIANO
- in una teglia capiente mettiao ;la carota pulita e tagliata grosolanno,la cipolla ,i chiodi garofano,l’alloro,pepe,rosmarino e poco sale.mettiamo la carne e copriamo con il vino,lasciao a freddo fino indomani
- tiriamo fuori la carne dalla marinatura ,la asciughiamo,e la copriamo con la farina e il cacao
- in una pentola mettiamo il burro e l’olio,e quando sono calde aggiungiamo la carne,la rosogliamo su ambi i lati aggiungiamo la carota e la cipolla marinate e dopo 2-3 minuti mettiamo anche il vino della marinatura,aggiustiamo di sale e lasciamo bollire per 2 h a fiamma bassa
- se c’e bisogno aggiungete dell acqua calda
- quando e cotta la carne la tiriamo fuori ,il suggheto la passiamo con il passaverdura
- tagliamo la carne a fette e la copriamo con del sughetto
11 novembre 2008 alle 16:53
yllimani, eu inca nu am facut o friptura de vita buna, dar in cazul meu cauza e carnea din romania, nu retetele incercate. carnea e foarte tare, cel putin cea din supermarket. acum incearca Angela sa-mi gaseasca o macelarie de unde sa iau carne mai buna si o sa-i mai dau o sansa vitei.
11 novembre 2008 alle 15:52
yllimani-iti respect parerea dar ca sa sfatuiesti pe altii sa nu incerce aceasta reteta cred ca ti-ai cam depasit atributiunile…este o reteta pe care o pregatesc bucatari cu renume doar ca nu este pe gustul tau
11 novembre 2008 alle 15:40
yllimani -noua ne-a placut foarte mult ,posibil ca tu sa fii folosit o bucata de carne nepotrivita pt. friptura ,sau dupa cum am spus sa nu iti placa acel gust puternic de vin.sau ai folosit un vin dulce ?
11 novembre 2008 alle 14:52
Am facut friptura dupa reteta aceasta, RESPECTAND-O INTOCMAI. A iesit ORIBILA, are un gust ORIBIL. Bani aruncati pe fereastra. Daca vreti sa faceti friptura de vita va sfatuiesc sa alegeti o alta reteta!
28 ottobre 2008 alle 17:00
maria- ce bine imi pare!acum poti proba linistita si alte retete! succes! 🙂
28 ottobre 2008 alle 12:21
ciao,ampegatitaceasta friptura,socrul si sotul au spus ca e foarte gustoasa,iar soacra aramas placut impresionata de saltul de calitatepe care l-amavut in bucatarie! va sant recunoscatoare!
16 ottobre 2008 alle 10:49
multumesc,osa fac cat de curand ,cand vin socrii in vizita!
paula- tu de unde scrii de zici ca vinul costa asa de mult?
14 ottobre 2008 alle 15:35
paula-10 € o sticla de vin? nu se gaseste mai ieftin?haideti ca pregatesc eu!
maria-am folosit reale dar merge bine si “pesce”sau “capello del prete”
14 ottobre 2008 alle 12:55
ce crezi tu, ca daca nu bem vin nici nu ne place friptura in vin? parca si ii simt parfumul, imi lasa gura apa pacat ca vinul e prea scump 😦 .10 euro vinul vreo 10 carnea + altele facem de un bilet pana la tine caci tu esti experta la gatit, eu mai am si sansa sa nu iasa bine hehe 😉
14 ottobre 2008 alle 12:41
angela e “reale”tipul de carne pe care l-ai folosit?ce alt tip de carne pot sa folosesc?cureteta asta iidau gata pe sot si pe socrii!interesant ca folosesti cacao,eu am mai vazut doar in bucataria romana la miel.