Friptura de vita


 

friptura-de-vita3La cererea Nadiei, speram ca sotul ei va aprecia.

Ingrediente

o bucata de carne vita pt. friptura cca 1,2 kg
ulei masline
2-3 catei usturoi
sare mare
rozmarin
salvie
vin alb sec

Preparare

  1. Intr-o cratita cu fundul gros punem ulei masline impreuna cu aromele, cand e cald adaugam bucata de carne, avem grija sa nu se arda.
  2. Intoarcem carnea in oala fara ajutorul furculitei, in acest fel nu se formeaza gauri in carne. Gaurile ajuta la scurgerea sucurilor din carne si usca friptura. Daca folosim carne fara grasime e bine sa o acoperim cu cateva felii subtiri de slanina
  3. Dupa cca 30 minute, timp in care avem grija sa invartim carnea si mai ales sa nu se arda, adaugam un pahar de vin alb si saram carnea (nu exagerati cu sarea, eventual la sfarsit daca sosul nu vi se pare sarat mai adaugati sare).
  4. Nu pot sa va dau un timp exact de coacere a carnii, dat fiind ca difera in functie de varsta animalului, de alimentatia lui, de marimea bucatii de carne.. daca dorim o friptura in sange in momentul in care apasam cu degetul carnea e moale, putin elastica si in momentul in care apasati ies picaturi de culoare roz, in cantitate mica. Pentru o friptura coapta bine picaturile de culoare roz sunt in numar mai mare iar carnea e elastica, putin rezistenta. In momentul in care picaturile devin de culoarea alunei friptura e foarte coapta, iar in acest caz se risca se devina atoasa.
  5. Cand e fripta scoateti carnea din cratita, o puneti intr-un loc cald, ca sa aiba timp sucul din carne sa se distrubuiasca bine.
  6. Amestecati o lingura de faina cu putina apa pana se formeaza o crema, adaugati incet apa pana umpleti paharul si turnati peste sosul din cratita, focul sa fie mic, amestecati pana se ingroasa.
  7. Dupa cca 15 minute puteti sa taiati carnea si sa o serviti.
  8. Friptura din poza este foarte coapta, asa ii place sotului meu, eu o prefer putin mai in sange!

6 Risposte to “Friptura de vita”

  1. angela Says:

    spor la treaba!

  2. gabi Says:

    azi o voi prepara si eu ,sper sa iasa 🙂

  3. angela Says:

    si nu uita sa ne spui ce a zis sotiorul! sper sa ii placa!

  4. nadia Says:

    mersi mult de reteta.. sa fii sigura ca o voi incerca weekend-ul atsa… si bine intales iti voi scri cum a fost.. 😉

  5. angela Says:

    multumesc de urari!si spor la treaba, sa ne spui cum a fost!

  6. dorica Says:

    bine venita ! promit ca o voi incerca! mai asteptam si altele succes!!!!


Lascia un commento

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger cliccano Mi Piace per questo: