Focaccia


 

focaccia-1

le tre qualita di una focaccia:slata,unta e morbida..

Calitatile pe care trebuie sa le aiba o focaccia buna sant: sa fie pufoasa, sarata si cat mai unsa cu ulei! Asta e o zicala care se foloseste mult in Italia.

Ingrediente/ingredienti

420 g faina 00/420 g farina “00”
250 g faina manitoba/250 g farina mnitoba
80 g fulgi cartofi/80 g patate in fiocchi
450 ml apa/450 ml acqua
70 ml ulei masline/70 ml olio oliva
15 g drojdie proaspata/15 g lievito
2 lingurite zahar/ 2 cucchiaini zucchero
3 lingurite sare/3 cucchiaini sale
ulei masline pt. cand lucram cu aluatul/ olio per la lavorazione

Preparare/Preparazione

  1. Folosind masina de facut paine framantam aluatul pe programul de framantat si dospit
  2. In caz ca nu avem masina de facut paine, punem drojdia la dospit in putina apa calda impreuna cu zaharul, cca 30 minute. Intr-un vas incapator punem toate ingredientele si framantam bine pana obtinem un aluat elastic, il batem de cateva ori de masa si il lasam sa dospeasca cca 90 minute.
  3. Dupa ce a dospit aluatul il mai framantam inca odata cca 2 minute si il lasam la dospit in loc cald inca 2 h. Acoperim aluatul cu un stergar umed.
  4. Pe masa unsa cu ulei masline taiem aluatul bucati. Ungem tavile cu ulei masline si intindem in tavi o foaie de aluat de cca 1 cm. Avem grija sa fie unsa bine cu ulei deasupra si lasam la dospit inca 1 h in loc cald.
  5. Se apasa cu degetul din loc in loc aluatul pentru a face adancituri pe toata suprafata,se pun pe deasupra rosii, se sareaza cu sare mare, se stropeste cu ulei masline si se da la cuptor la 200 C cca 20 minute. Puteti pregati focaccia cu ceapa, felii de cartof fiert si rozmarin, zucchine, vinete sau ardei usor grillat.
  6. E buna si a doua zi, nu se intareste aluatul!

ITALIANO

  1. se usiamo la macchina impastarice ,mettiamo la programazione su.impastare e lievitare
  2. se non abbiamo la macchina impastatrice ,mettiamo il lievito in pocaacqua calda insieme con lo zucchero per 30 minuti.in un vaso capiente mettiamo tutti gli ingredienti e gli lavoriamo finche otteniamo un impasto elastico,che facciamo lievitare per 90 minuti
  3. dopo che a lievitato l’impasto lo lavoriamo un altra volta e lo facciamo lievitare per altre 2 h
  4. sulla tavola unta di olio tagliamo l’impasto a pezzi e poi gli mettiamo nelle teglie alto di 1 cm ,spalmiamo bene con oilo.e lasciamo lievitare per 1 h
  5. schiacciamo con le ditta l’imasto per fare dei bucchi ,mettiamo dei pomodori crudi,sale grosso,olioe mettiamo nel forno a 200 C per 20 minuti
  6. si puo fare anche con altri ripieni(patate,rosmarino,peperoni,cipolle)
  7. questo impasto fa si che la foccacia sia buona anche nel secondo giorno

6 Risposte to “Focaccia”

  1. Angela Says:

    Ciao Kaola,sa va fie de bine foccacia,data viitoare poti sa faci o pizza https://ilmenudiangela.wordpress.com/2009/04/18/pizza/ si folosesti tot asa ce gasesti prin frigider!

  2. kaola Says:

    Am facut si eu focaccia,cu ceapa,origano.Acelas aluat l/am folosit si pt pizza.E bun,mai ales ornat cu tot ce gasesti in frigider>salam,cascaval,ardei,rosii,maslinute negre.

  3. angela Says:

    anca-multumesc-am rezolvat problema! imi pare bine ca ti-a iesit bine focaccia ,toate cele bune!🙂

  4. Ancutza Says:

    Ciao, in primul rand , Angela ceva nu se potriveste la pozele pe care le-ai pus, nu se potrivesc explicatiile cu poza…am vazut ca ai schimbat poza…imi placea mai mult poza cu foccacia intreaga…

    In al doilea rand, imi place foarte mult reteta,mie mi-a iesit foarte pufoasa foccacia si mi-a crescut foarte mult, pentru ca nu am folosit faina manitoba am lasat-o mai mult timp la dospit , in tava am intins-o cam la 1cm grosime , dar mi-a crescut la aproape 3cm. Dupa ce musc din ea , isi revine la forma initiala =P~ ,am presarat-o cu oragano,rozmarin si busuioc. Mersi !

  5. angela Says:

    ancutza,nu uita sa o ungi bine de tot cu ulei de masline! bineinteles ca poti sa o presari cu ce vrei tu,oregano,rozmarin, e foarte buna cu ceapa sau alte verdeturi grillate!

  6. Ancutza Says:

    Super reteta, cred ca o s-o fac foarte curand . Imi aminteste de painea turceasca pe care am mancat-o in Germania , aceea avea doar ceva seminte negre pe deasupra si era mai mare. cred ca o sa pun si eu doar ceva ierburi peste ea : oregano , ierburi provence . Mersi de reteta.Cred ca e foarte buna consumata si asa simpla , de post


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