Ciorba de perisoare – Minestra con palline di carne


 

ciorba-de-perisoare4

e una variante un po’ meno calorica di una minestra molto famosa in Romania ,

Aceasta este o varianta cu mai putine calorii a ciorbei de perisoare, deoarece vine vara si cantarul incepe sa se uite adanc in ochii nostri! Eu am “scapat” un pic mai multa boia de aia e asa rosie ciorbita mea.

Ingrediente/Ingredienti

 400 g carne macinata de vita amestecata cu porc/ 400 g macinato misto
2-3 morcovi/2-3 carote
1 radacina patrunjel/prezzemolo
o bucatica de radacina de telina plus cateva frunze/ un pezzo di sedano rapa  e qualche foglia
o canita de orez/ una tazzina di riso
o ceapa/ una cipolla picolla
sare, piper, vegeta, boia/sale,pepe,dado,paprica
ulei/olio
200 ml smantana/ 200 ml panna acida

Preparare/preparazione

  1. Se taie marunt zarzavaturile dupa care le punem in oala in care am incalzit putin ulei si le calim.
  2. Intre timp amestecam carnea cu orezul punem sare si piper dupa gust, formam bilute din amestecul obtinut si le punem si pe ele la calit.
  3. Cand isi schimba culoarea punem putina boia si acoperim cu apa, lasam sa fiarba pana sunt fierte zarzavaturile, adaugam smantana, mai adaugam sare daca e nevoie si servim.

ITALIANO

  1. si trita finemente tutta la verdura dopo di che si mettono nella pentola con del olio e gli faciamo rosolare
  2. mescoliamo la carne con  il riso,sale,pepe e facciamo le palline,aggingiamo le palline nella pentola e gli facciamo rosolare
  3. aggiungiamo paprica e  aqcua fin sopra le palline ,si mette dado e si fa bollire finche tutta la verdura e cotta
  4. facciamo attenzione che ci sia sempre acqua che copre bene le palline di carne
  5. assagiamo di sale ,spegniamo la fiamma e dopo cca 5 minuti aggiungiamo la panna acida
  6. e buona calda come primo

20 Risposte to “Ciorba de perisoare – Minestra con palline di carne”

  1. angela fodor Says:

    Reteta e buna si pentru ca esti o Angela de-a mea sa stie toata lumea si pentru cine cred ca perisoarele se sfarama fara ou nu este adevarat!!Am incercat eu si nu s-au sfaramat!!!Numai bine!!Bye

    • Angela Says:

      Ciao Angela, scuze pt raspunsul cu intarziere dar muncesc foarte mult si am avut blogul blocat , ai facut bine ca ai probat perisoarele si fara ou, nu pare cine stie ce dar trebuie sa avem grija si la colesterol!

  2. Angela Says:

    Magdalena, un pupic de la mine pt modul in care gandesti!Esti libera de prejudecati si deschisa catre noutati!

  3. magdalena22 Says:

    eu cred ca va certati aiurea. fiecare face cum vrea,iar cei care vor sa faca reteta o fac ca vor nu ca sunt obligati. nu inteleg de ce va jigniti ca aia nu stie sa gateasca ca nu asa se face…etc. fiecare face cum vrea,in bucatarie se tine cont de imaginatie cei care ai facut retetele au facut la nimereala,imaginatie si le.a iesit ceva pt ca au combinat aromele,ingredientele etc.

  4. Ramona Says:

    arata foarte bine si nu pare grasa deloc!

    o voi incerca si eu.

  5. angela Says:

    cornelia-asa ca nota informativa carnea de porc are cam tot atatea calorii cat cea de vita. apoi la Ardeal nu se gateste cu bors de nici culoare ,cu atat mai putin cu vestitul bors din pliculet (ala praf nu stiu exact marca )

    asta e reteta mea de ciorba cu perisoare si va promit solemn ca daca va prind pe la mine pe acasa din asta o sa mancati! cu ocazia asta am si planificat meniul (deci am o grija in minus)

    mariana-mama scumpa te rog sa nu mai scrii cu litere majuscule ,pare ca tipi!!apoi sa stii ca e valabil si pt. tine promisiunea cu meniul!reteta nu e de la coada de la pita ,e probata de mine ,e foarte buna si sigur am sa o mai fac!

  6. Mariana Says:

    OF,OF,CORNELIA:SA STII (POATE NU STII!!)CA IN ARDEAL SE GATESTE F.F.F.BINE,BINE,BUN DE TOT,F.CONSISTENT,SI CA NICI UNDE DE BINE!!!!!SI ACEA VARIANTA DE C.PERISOARE O FI CEVA CARE NU APARTINE DE ARDEAL,SAU VRE-O TINARA NEPRICEPUTA SI CARE A LUAT DIN AUZITE RETETA(LA COADA LA PIINE)HA,HA, S-AU INTREABA PE aNGELA DE UNDE STIE RETETA!???SAU CIORBA ASTA A FOST OPTIUNEA EI!!!!

  7. cornelia Says:

    Angela, sincera sa fiu, ma cam nedumereste reteta aceasta de ciorba…😦 Dar poate ca este vreo varianta ardeleneasca ori de pe cine stie unde…😦 Mai intai, ma mira ca se numeste “ciorba’, dar nu se spune ca ar fi acrita cu ceva…Eu stiam ca ciorbele, spre deosebire de supe, sunt cel putin acrisoare daca nu chiar bine acrite…In al doilea rand, se spune ca aceasta este “varianta cu mai putine calorii”, motiv pentru care se renunta inclusiv la oul din perisoare, si totusi, atat zarzavaturile, cat si perisoare sunt calite in ulei, apoi perisoarele contin carne de porc, asta ca nu mai zic de smantana…

    iata reteta “clasica” de CIORBA DE PERISOARE, pe care o poti gasi si in restaurante, inclusiv in cele cu multe stele, dar si pe mesele romanilor, care sunt, de regula, mari iubitori de ciorbe bune. Cel putin prin partea asta de tara (Moldova), daca nu au cioraba in fiecare zi la masa, tot flamanzi spun ca sunt…

    * Pentru o oala de 4l de ciorba, avem nevoie

    – Pentru perisoare :

    – 400g carne de vita tocata,

    – 1 ceapa mica (tocata f marunt)

    – 3 linguri de orez,

    – 1 ou,

    – 1 lingura gris,

    – sare,

    – piper negru.

    – Pentru ciorba (zeama) :

    – 1-2 morcovi (aprox 200g)

    – 1 ceapa medie

    – 1 radacina patrunjel sau pastarnac

    – 1 telina mica (aprox 150g)

    – 1 ardei gras

    – 2-3 rosii medii

    – 1-2 oua

    – 1 legatura patrunjel verde/uscat

    – 1 legatura leustean verde/uscat

    – 1 legatura telina verde/uscata

    – 1 l bors sau zeama de lamaie, dupa gust(pentru acrit)

    -sare, piper, boia iute/chili

    MOD DE PREPARARE :

    * Se pune pe foc oala cu 2l de apa rece si o lingura rasa de sare;

    * Se adauga, pe rand, legumele in aceasta ordine :

    1. radacinoasele (morcovul, telina si patrunjelul sau pastarnacul)curatate, spalate si tocate marunt cu cutitul sau date pe razatoarea mare; se lasa sa fiarba 10 min, apoi adaugam…

    … 2. ceapa si ardeiul gras, tocare cu cutitul; dupa alte 10 min de fiert, se adauga rosiile taiate cubulete.

    * in timp ce zarzavaturile fierb (la foc potrivit spre mic), punem intr-un bol toate cele necesare pentru perisoare si le amestecam bine cu mana, pana cand compozitia este bine omogenizata. Se lasa sa se odihneasca asa cel putin 10 min, dupa care formam, cu mainile ude, perisoarele, de marimea unor nuci mici, pe care le asezam pe un platou (umezit si el cu putina apa, sau presarat cu f putina faina alba);

    * scoatem cateva bucatele de zarzavat din ciorba; daca radacinoasele s-au inmuiat, putem pune in ciorba si perisoarele (una cate una), avand grija ca focul sa fie mic, sa nu se distruga prisoarele. Lasam in continuare focul la mic, avand grija sa nu amestecam ciorba cu lingura pana cand nu observam ca perisoarele incep sa se albeasca (carnea se deschide la culoare)si ca au tendinta sa se ridice deasupra. Punem capacul si lasam sa fiarba incet pana cand si perisoarele sunt fierte (stim asta “pe incercate”: dupa aprox 10-15 min, scoatem o perisoara si vedem cat de bine a fiert, si carnea si orezul.)

    * Daca folosim bors (din comert sau preparat in casa), atunci il firbem separat, cu putin cimbru si leustean; cand a inceput sa fiarba, il rasturnam in oala cu ciorba, apoi potrivim de sare, piper, boia/chili. Daca folosim verdeturi uscate, le punem acum; daca folosim de cele proaspete, le adaugam dupa ce stingem focul.

    * Dupa ce am stins focul, pregatim ouale pentru “dres” ciorba : le spargem intr-un castron si le batem bine cu furculita. Dupa aprox 5 min, cand ciorba s-a mai racorit putin, punem cu polonicul putina zeama din ciorba peste ouale din castron, batand intr-una cu furculita sau cu un tel. Punem in total cam 2-3 polonice de zeama. Apoi rasturnam zeama din castron in oala cu ciorba.

    * daca se prefera o ciorba mai groasa,putem adauga o mana de taietei ori alte paste marunte, inainte de a adauga borsul ;

    * daca folosim zeama de lamaie ori otet, acestea se adauga direct in farfurie;

    * pentru un gust mai bogat, se fierbe mai intai, inainte de a adauga zarzavatul, o bucata de carne cu os ( eventual un rasol) de vita; in acest caz, incepem sa punem zarzavaturile abia cand carnea (rasolul) este bine fiert.Apoi, il putem scote si servi ca atare (ca rasol) sau putem lasa carnea fiarta si maruntita in ciorba;

    * Evident, se poate servi cu smantana, dar este foarte buna si dreasa doar cu ou. Si, la fel de evident, unardei iute nu poate lipsi nicicum

    – :p

  8. angela Says:

    draga andreea -eu intentionat nu pun ou! ca sa nu ne plangem dupa aia ca dintr-o singura ciorbita am luat 1000 de calorii! eu fac mereu fara ou perisoarele si nu se imprastie carnea ,nu e batut in cuie ca pe vremuri doar se gatea bine ,stiu ele mamele multe dar crede-ma le putem invata si noi pe ele! iar in ceea ce priveste ceapa nu e obligatorie!daca nu iti place gustul de ceapa fiarta poti sa eviti!

    marinele-imi pare ca nu iti place!

  9. andrea Says:

    😦 din pacate reteta nu-i chiar atat de buna ! in primul se spune de o ceapa care trebuie pusa,dar nu se specifica,trebuie sa deduci,apoi in carnea tocata cand faci bilutele daca nu pui un ou ti se imprastie toata carnea.noroc ca inca mai sunt mamele care sa ne indrume! cam atat

  10. carastoian marinela Says:

    :-& nu este grozav

  11. angela Says:

    sa ne spui cum a iesit!spor la treaba!

  12. lungu ana-maria Says:

    suna delicios,am so incerc =P~

  13. angela Says:

    e momentul potrivit sa o faci!pofta buna!

  14. maria Says:

    ce bunae ciorba de perisoare,e un secol ca nu mananc!

  15. angela Says:

    ciao olga,la noi pe sit daca mergi la categoria “desert” in partea stanga ,ai sa gasesti multeretete de prajituri romanesti!

  16. OLGA BOITEANU Says:

    SINT ROMANCA,CASATORITA CU UN COSTARRICAN.

    VREAU SA FAC PARAJITURI ROMANESTE.

    IMI TRIMITETI RETETE.

    LA REVEDERE🙂

  17. anonim Says:

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  18. Angela Says:

    eventual cand veniti la noi fac varianta asta si ai sa vezi ca-i place

  19. natalia Says:

    e bunà shi varianta asta, dar din pàcate sotzul meu e adeptul traditzionalei ciorbe de perishoare😦


Lascia un commento

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger cliccano Mi Piace per questo: