Anghinare cu sos de rosii -Carciofi con pomodoro


 

anghinare-cu-sos-de-rosii-5

da noi non si usa il carciofo per mangiare ,solo per far le tisane ,quindi quando ho visto che si usa anche in cucina sono rimasta meravigliata ,adesso i carciofi mi piaciono molto sia in insalata,cotti oppure sotto olio

Pe vremuri stiam ca anghinarea e buna la pregatitul ceaiului iar cand am vazut ca e buna si la gatit am ramas tare uimita. Anghinarea stimuleaza secretia biliara, ajuta ficatul si micsoreaza colesterolul, contine multe fibre, vitamina B1 si B3, putine calorii si are un continut mare de sodiu.

Ingrediente/Ingredienti

5 bucati de anghinare/5 carciofi
500 g rosii decojite din borcan/una scatola di pelati
cateva masline negre/qualche uliva nera
1 ceapa/1 cipolla
ulei masline/olio oliva
putin vin alb/un po’ di vino bianco
oregano/oregano
sare/sale

suc de lamaie/succo di limone

Portii:Porzioni -2

Preparare/Preparazione

  1. Curatam anghinarea de funzele de deasupra si taiem coada, o taiem in jumatate si scoatem din interior puful.
  2. Taiem bucatele pe care le punem imediat in apa cu lamaie pentru a evita oxidarea.
  3. Intr-o tigaie punem ulei si ceapa taiata marunt, lasam sa se caleasca dupa care punem anghinarea, lasam sa se prajeasca putin si adaugam vinul.
  4. Dupa cateva minute adaugam rosiile decojite pe care le putem zdrobi cu o furculita in caz ca sunt prea mari, punem maslinele, sare, oregano putin chili daca dorim si lasam sa fiarba pe foc mic. Daca este necesar mai adaugam putina apa calduta.

ITALIANO

  1. puliamo i carciofi
  2. gli tagliamo a pezzi e si mettono subito in acqua con limone per evitare che aneriscano
  3. in un tegame si mette olio ,la cipolla,facciamo dorare  ,aggiungiamo i carciofi dopo 2-3 minute sfumiamo con il vino
  4. dopo qualche minuto aggiungiamo i pomodori ,le ulive,sale,oregano,peperoncino (se ci piace) lasciamo cuocere a fuoco basso,se ce bisogno si aggiunge  poca acqua calda

18 Risposte to “Anghinare cu sos de rosii -Carciofi con pomodoro”

  1. Angela Says:

    Ciao Emilia ,astept si eu !

  2. emilia Says:

    astept sa vina la masa ca sa imi dau cu parerea,dar dupa cum arata mi se pare ca e foarte bun pentru o mancare de post.ne auzim mai tz.

  3. angela Says:

    eu nu stiu unde se gaseste anghinare in Romania ,dar cred ca la Auchan,carrefour ,Metro , se gaseste.de meritat merita!

  4. mirela Says:

    unde gasesc asa ceva?Merita?

  5. angela Says:

    no bine ,asteapta cuminte !

  6. roxana Says:

    multumim frumos!!!…delicioasa reteta …acum astept tortul, draga!

  7. angela Says:

    felicitari! sa va fie de bine! si mai poftiti pe la noi!

  8. roxana Says:

    nu i-a placut…😉 a lins farfuria !!!! :p

  9. angela Says:

    astept sa-mi spui daca i-a placut si lui!

  10. roxana Says:

    a iesit delicioasa rau …sper ca si logodnicului meu sa ii placa cand vine acasa.

  11. angela Says:

    nu e o idee rea,asta cu cultivarea anghinarii ,sper sa-ti placa ,pofta buna!

  12. roxana Says:

    da, m-am documentat pacat ca la noi in tara este doar salbatic…ar fii o idee sa deschid o activitate😮 cultura de anghinare 😉

    mersi de reteta, o fac in seara asta.

  13. angela Says:

    bunica facea ceai pt. cine avea probleme cu ficatul. poate mai e bun si pt. altceva ,da o cautare cu google.

  14. roxana Says:

    eram sigura ca e salbatic in Romania ca asa ceva inca nu am vazut…de ceai de anghinare am auzit, la ce e bun?…in salata cu ulei de masline,putina lamaie si petale de parmezan deasupra, e divin!

  15. angela Says:

    ala care il culegeam eu ,era salbatic…. mie imi place mult anghinare in ulei de masline,super!

  16. roxana Says:

    foarte mult…mai ales salata de anghinare(Doamne, tare greu ma obisnuiesc cu termenul asta nou..)…dar in Romania arata la fel, are acelasi gust?ori e salbatic…

  17. angela Says:

    roxana-stii ca eu pe vremuri culegeam anghinare pt. ceai medicinal cu bunica si cu toate astea cand am venit in Italia nu mi-am dat seama ca carcioful si anghinarea e acelasi lucru…doar de 3-4 ani m-am lamurit si eu !tie iti place anghinarea?

  18. roxana Says:

    Mai, fetelor, nu stiam ca existau carciofi si la noi in tara! acum or fi existand ca doar importam de toate …stiam de anghinare dar nu am vazut-o veci la noi nici gatita nici macar prin gradina.Nici nu stiam ca carciofi si anghinarea e unul si acelasi lucru…mersi de iluminare!


Lascia un commento

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger cliccano Mi Piace per questo: