Tort “cusma lui Guguta” – Torta “cappello di Guguta”


cusma lui guguta (8)

capolavoro del ingegneria gastronomica ,questa torta di origini moldave ha un gusto fresco per la quantita imensa di amarene contenuta   e delle fette bellisime. la ricetta e di Natalia

reteta moldoveneasca este o adevarata capodopera di arhitectura  culinara,feliile acestui tort sant foarte frumoase.si e un tort racoros datorita continutului mare de visine.reteta  mi-a dat-o Natalia

Ingrediente/ingredienti

  1.  250 g unt sau  unsoare / 250 g burro opp. strutto
  2.  200 g smantana / 200 g panna
  3. 2 linguri rachiu  sau coniac / 2 cucchiai brandy
  4. 1 lingurita praf de copt / 1 cucchiaino  lievito per dolci
  5. cca 500 g faina ,trebuie sa obtinm un aluat elastic / cca 500 g farina per ottenere un impasto elastico
  6. 3 borcane de compot de visine / 3 vasetti amarene sciropate

Crema/crema

  1. 600 ml frisca / 600 ml panna da montare
  2. 100 g zahar praf / 100 zucchero a velo
  3. 2 linguri cacao opp. cafea ness / 2 cucchiai cacao opp caffe solubile

Preparare/preparazione

  1. amestecam untul (sau unsoarea ) cu smantana ,adaugam rachiul praful de copt si incepem sa incorporam faina ,pana obtinem un aluat elastic
  2. punem aluatul in frigider timp de 1 h ,dupa care il impartim in 16 bucati egale
  3. intindem cu sucitorul fiecare bucata de aluat ,trebuie sa aiba toate foile o dimensiune egala ,lungi de ca 30 cm ,si late de cca 10 cm
  4. asezam un sir de visine pe fiecare foaie de aluat si rulam incet ,betisorul astefel obtinut il punem pe tava acoperita cu hartie de copt. incercati sa faceti betisoarele cat mai drepte posibil
  5. e preferabil sa puneti betisoarele in frigider pana sant gata toate ,le coacem la 180 C timp de cca 40 minute ,pana sant rumene
  6. lasam la racit si preparam frisca,batem bine frisca ,adaugam zaharul si cacao. ca sa se bata bine frisca e bine sa fie rece ,si ustensilele pe care le folosim sa fie curate si uscate
  7. incepem si contruim tortul,la baza punem 6 betisoare ,pe care le acoperim cu putina frisca,punem 4 betisoare deasupra,punem friscaalte 3 betisoare,frisca 2 betisoare ,frisca si ultimul ,acoperim tot tortul cu frisca din belsug dam la rece,aveti grija ca betisoarele sant sensibile ,se pot rupe usor

ITALIANO

  1. mescoliamo bene il burro(il strutto) con la panna ,aggiungiamo il brandy ,il lievito per dolci ,e la farina,finche abbiamo un impasto elastico
  2. mettiamo l’impasto in frigo per 1 h,e dopo lo dividiamo in 16 parti uguali
  3. stendiamo ogni pezzo di impasto ,facciamo delle foglii di cca 30 cm pe 10 cm
  4. su ogni foglio mettiamo delle amarene ,poi rotoliamo l’impasto ,ottenendo dei tubi lughi  che metteremo su una teglia coperta di carta forno
  5. e bene tenere i tubi nel frigo finche sono pronti tutti,gli facciamo cuocere a 180 C per 40 minuti ,finche sono dorati
  6. lasciao raffredare e preparaimao la panna ,la montiamo e aggiungiamo lo zucchero e il cacao opp. il caffe
  7. cominciamo a assemblare la torta ,primo strato lo facciamo con 6 tubi ,copriamo con panna ,mettiamo altri 4 tubi,panna ,poi 3 tubi,panna sopra altri 2 tubi,panna e alla fine ultimo tubo copriamo tutto con panna e mettiamo in frigo,atenti a maneggiare i tubi che sono friabili

cusma lui guguta (1)cusma lui guguta (2)cusma lui guguta (3)cusma lui guguta (5)cusma lui guguta (6)cusma lui guguta (7)

About these ads

30 Risposte to “Tort “cusma lui Guguta” – Torta “cappello di Guguta””

  1. Ludmila Says:

    si inca ceva, in unele localitati acestei torte i se mai spune si “Lemne sub zapada”

  2. Ludmila Says:

    Salutare tuturor! Ella are dreptate, este o receta de a noastra, din Basarabia si vreau sa fac o precizare, visinele nu se iau din compot dragele mele, ci sunt pregatite de cu vara (in suc propriu) , special pentru asemenea recete..

    • Angela Says:

      Ciao Ludmila,sa inteleg ca folositi visine confiate,sigur iese mult mai buna prajitura cu asa ceva,noua ne pare bine caa vem si visine in compot. Oricum numele :Lemne sub zapada” imi place foarte mult,e poezie pura!

  3. Angela Says:

    Ciao Madalina, ce pacat ca eu nu am vazut emisiunea….E un tort minunat,care merita efortul de al pregati!

  4. cicoare madalina Says:

    arata ff bine,chiar azi am vazut la tv. ,facut de un cetatean rus si am fost foarte incantata de acest produs ,pofta buna tuturor celor care au ocazia sa fie seviti cu acest desert

  5. Angela Says:

    In varianta cu clatite e totul mult mai usor si cu siguranta e la fel de bun! Mersi de idee!

    • tatiana Says:

      am incercat eu in 2 variante cu clatite si cu riceta scrisa mai sus e mult mai gustos cu riceta scirsa mai sus decit cu clatite ,sfatul meu faceti tortul asa cum e scrisa la riceta

  6. myrella Says:

    Acest tort se poate face si cu clatite umplute cu gem de visine sau de capsuni,este la fel de bun.

  7. Angela Says:

    Hee,hee Gina pai eu nu stiu ….? si eu tot in Italia traiesc ! Compot de visine poti gasi la magainele romanesti sau rusesti ,poti sa-ti aduci din tara sau sa il cumperi din Austria .Daca esti pe langa Milano gasesti compot de visine la Gobba.In alta ordine de idei in zona Piemonte sant visine ,eu a cumparat de la tarani la 3 euro la kil .Mai se gasesc si prin Toscana tot asa pe la tarani .

  8. gina Says:

    pai in italia unde gasesc compot de visine? si mai ales visine?

  9. 2010 in review « Il Menu di Angela – Homepage Says:

    [...] Tort “cusma lui Guguta” – Torta “cappello di Guguta” July 2009 17 comments 5 [...]

  10. Angela Says:

    chiar asa,ca-i aici la o aruncatura de bat!….

  11. Rosablu Says:

    Pai ce astepti?? :)))
    Fugi in Austria!!! Tzuk

  12. Angela Says:

    cu mare drag,e o mica problema doar …nu mai am visine!!!!!!!!! trebuie sa merg in Austria dupa ele.

  13. Rosablu Says:

    Mmmmmm, ce bine arata Angi!…as manca in nestiire…nu ma inviti la tine cand o faci ?? :)))

  14. Angela Says:

    Multumesc de precizari draga Ella,cine mi-a dat reteta mi-a spus ca e de la rusi .ciao si o zi buna!

  15. ella Says:

    prajitura copilariei mele:) f.gustoasa. Nu vine de la rusi, ci din Basarabia. Conform retetei originale, crema se face din smantana+zahar+zahar vanilat. Pofta mare!

  16. Angela Says:

    cu placere!

  17. Tatiana Says:

    Mersi mult,prajitura asta imi aduce aminte de copilaria mea!!!

  18. Angela Says:

    ciao Alina, nu am specificat corect ,ma refeream la Republica Moldova nu la Moldova noastra,se poate ca reteta sa fie cu origini rusesti ,eu tot ce pot sa spun e ca e foarte gustoasa!

  19. Alina Says:

    arata minunat. dar eu stiu ca e prajitura de origine ruseasca, denumita parca cabana padurarului…nu mai tin minte exact

  20. Angela Says:

    ciao,Natalia,ma bucur ca ti-am starnit momente placute!felicitari mamei tale pt. aceasta reteta care este foarte originala!

  21. natalis78 Says:

    ìn privinta visinilor din cherry — cred cà schimbàm numele ìn ” cusma beatà lui Gugutà” :)

  22. natalis78 Says:

    eeeee, da tie ti-a iesit mai frumos! Mà bucur cà v-a plàcut. Mama ne fàcea des cìnd eram copii, am avut un moment de randè-vu…

  23. Angela Says:

    allegriaaaa…..hac! o sa trebuiasca sa-i schimbi numele tortului,desi cred cain cuptor o sa dispara alcoolul din visine.

  24. dany Says:

    fff aromata si fff betzi…..

  25. Angela Says:

    dany- sa stii ca ai nevoie de multe visine! cred ca varianta ta cu visine din cherry o sa fie foarte aromata

  26. dany Says:

    interesant si ochios….asta da ca il incerc, noroc ca visinele sunt din compot, am sa utilizez alea din cherry, si asa vom fi toti beti…


Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

Iscriviti

Ricevi al tuo indirizzo email tutti i nuovi post del sito.

Unisciti agli altri 217 follower

%d blogger cliccano Mi Piace per questo: